Plan: | Nijmegen Neerbosch West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP36000-VG02 |
De regels van het bestemmingsplan zijn opgebouwd uit inleidende regels (waar wordt ingegaan op de begrippen en wijze van meten), de bestemmingsregels (waar de bestemmingen en dubbelbestemmingen worden beschreven), de algemene regels (waar de algemeen geldende regels staan) en de overgangs- en slotregels (met het overgangsrecht). In de SVBP 2008 is de indeling van de regels van het bestemmingsplan en de wijze waarop de planregels zijn opgebouwd aangegeven.
Inleidende regels
Bij de inleidende regels wordt ingegaan op de begrippen en de wijze van meten.
Bestemmingsregels
In dit bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor: Agrarisch, Bos, Maatschappelijk, Maatschappelijk-Begraafplaats, Sport, Tuin, Verkeer, Water en Wonen.
Agrarisch
De bestemming Agrarisch is opgenomen voor het agrarisch gebied ten westen van de A73, maar ook voor gronden rondom Kinderdorp Neerbosch. Binnen deze bestemming zijn agrarisch bedrijven toegestaan. Er is een aanduiding 'intensieve veehouderij" opgenomen voor de varkenshouderij aan de Palkerdijk 100 en de aanduiding 'agrarisch loonbedrijf' ten behoeve van een agrarisch loonbedrijf op Broekstraat 176 en Bijsterhuizenstraat 15. Voor de bestaande bedrijfswoningen is de aanduiding 'bedrijfswoning' opgenomen. Alleen binnen deze aanduiding is één bedrijfswoning toegestaan. Voor de gronden rondom de sporthal in Kinderdorp Neerbosch is de aanduiding 'sportveld' opgenomen. Door het opnemen van deze aanduiding is het mogelijk gemaakt om in de buurt van de sporthal een sportveld(en) te realiseren ten behoeve van het Kinderdorp.
Bos
De bestemming bos is opgenomen voor het roekenbosje op het terrein van Kinderdorp Neerbosch. Met deze bestemming is aangegeven dat het bos behouden dient te blijven. Voor de verschillende werken en werkzaamheden, zoals het kappen van bomen, dient een omgevingsvergunning te worden aangevraagd.
Groen
De in het plangebied voorkomende grotere groenvoorzieningen zijn voorzien van de bestemming Groen. Binnen de meeste overige bestemmingen zijn ook groenvoorzieningen mogelijk, zodat niet al het groen ook als groen bestemd hoeft te worden. Zo zijn bijvoorbeeld binnen de bestemming Verkeer ook groenvoorzieningen mogelijk, zodat bermen niet als groen bestemd hoeven te worden. Binnen de bestemming Groen zijn ook bijbehorende voorzieningen zoals sport- en speelvoorzieningen, terrassen, hondenuitlaatplaatsen, in- en uitritten en fiets- en voetpaden mogelijk. Tevens zijn wadi's, water, overstortvijvers, rioolbuffers en geluidwerende voorzieningen mogelijk. In de bestemming Groen is parkeren niet toegestaan, met uitzondering van de gronden met de aanduiding 'zoekgebied parkeren'. Waardevolle bomen zijn niet apart aangeduid. Deze bomen worden via de kapverordening beschermd. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen-muziekkoepel' is herbouw van de voormalige muziekkoepel mogelijk gemaakt.
Maatschappelijk
De bestemming Maatschappelijk is opgenomen voor maatschappelijke voorzieningen van Kinderdorp Neerbosch. Binnen deze bestemming vallen verschillende functies zoals een school, zorgvoorzieningen, kinderdagverblijf, kerkgebouw en onzelfstandige woonvormen. Deze bestemming betekend een verruiming ten opzichte van de bestemming Kinderdorp in het vigerende bestemmingsplan. De voorzieningen hoeven niet meer specifiek gericht te zijn op de opvang, huisvesting en verzorging van kinderen. Met de aanduiding 'museum' is het Van 't Lindenhout museum in het kerkje aangegeven. Met de aanduiding 'detailhandel' is een kleinschalige landwinkel in de voormalige boerderij aan de Scherpenkampweg 82 en 86 mogelijk gemaakt. Ter plaatse van de aanduiding 'wonen-uitgesloten' zijn vanwege geur- of geluidhinder woningen (onzelfstandige woonvormen), kinderdagverblijven, verzorgingstehuizen en psychiatrische inrichtingen uitgesloten.
Maatschappelijk-Begraafplaats
De bestemming Maatschappelijk-Begraafplaats is opgenomen voor de begraafplaats aan de rand van het Kinderdorp Neerbosch. Binnen deze bestemming is een begraafplaats met bijbehorende voorzieningen mogelijk. De begraafplaats is cultuurhistorisch van belang en is daarom ook de lijst geplaatst van mogelijk toekomstige gemeentelijk monumenten.
Sport
De bestemming Sport is opgenomen voor de sporthal in Kinderdorp Neerbosch en voor de manege aan de Nederheidseweg. Voor de manege is met de aanduiding 'manege' aangegeven dat uitsluitend een manege is toegestaan. Andere sportvoorzieningen zijn hier niet toegestaan.
Wonen en Tuin
De woningen hebben de bestemmingen Wonen en Tuin gekregen. Binnen de bestemming Wonen is een aanduiding ' bouwvlak' opgenomen waarbinnen het hoofdgebouw (woning) mag worden opgericht. Aan de hand van de diepte van het achtererf is de grootte van het bouwvlak bepaald. In ieder geval is de bestaande legale situatie bestemd. Waar mogelijk zijn uitbreidingsmogelijkheden geboden. Binnen de 'aanduiding' bouwvlak mogen ook aan- en uitbouwen worden gerealiseerd. Op het erf zijn bouwmogelijkheden voor aan- en uitbouwen en bijgebouwen. De totaal bebouwde oppervlakte mag ten hoogste 50% van het erf bedragen, met een maximum van 50 m2. Aan- en uitbouwen binnen de 'aanduiding' bouwvlak tellen daarbij niet mee. Voor een bestaand bijgebouw dat groter is dan op grond van deze regeling is toegestaan, is een aanduiding 'bijgebouw' opgenomen. De bestemming Tuin ligt veelal aan de voorzijde van de woning. Een uitzondering is gemaakt voor enkele woningen aan de Nederheidseweg met een hele diepe achtertuin. Daar geldt de bestemming Tuin ook gedeeltelijk achter de woningen. Binnen de bestemming Tuin zijn slechts beperkte bebouwingsmogelijkheden opgenomen.
Verkeer
De bestemming Verkeer is opgenomen voor de openbare weg in brede zin. Hieronder wordt verstaan wegen, pleinen, busbanen, fiets- en voetpaden, bruggen, parkeervoorzieningen en fietsenstallingen. Binnen de bestemming Verkeer zijn ook bijhorende voorzieningen zoals groen-, sport- en speelvoorzieningen, taluds en geluidwerende voorzieningen toegestaan. Tevens zijn wadi's, water en waterhuishoudkundige voorzieningen mogelijk.
Water
De bestemming Water is opgenomen voor de belangrijkste waterlopen. Water kan echter ook in andere bestemmingen voorkomen, zoals binnen de bestemmingen Agrarisch, Groen of Verkeer.
In dit bestemmingsplan komen de volgende dubbelbestemmingen voor: Leiding-Gas, Leiding Hoogspanningsverbinding, Leiding-Riool, Waarde-Archeologie 2, Waarde-Archeologie 3 en Waterstaat-Waterlopen. Er is sprake van een dubbelbestemming indien op een stuk grond twee of meer onafhankelijk van elkaar voorkomende bestemmingen voorkomen, waarbij er sprake is van een rangorde tussen de dubbelbestemmingen en de daarmee samenvallende bestemming. In artikel 24.2 is de voorrangsregeling tussen de bestemmingen aangegeven.
Leiding-Gas (dubbelbestemming)
Met deze dubbelbestemming zijn de hogedruk aardgastransportleidingen in het plangebied aangegeven. In het agrarisch gebied ten westen van de A73 ligt een drietal hogedrukaardgastransportleidingen van onderscheidenlijk 14”, 40 bar, en tweemaal 16”, 40 bar. Rondom deze leidingen is een zakelijke rechtstrook van 4 meter aangehouden. Op deze gronden mag ten behoeve van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen, in afwijking van het bepaalde in de bijbehorende bouwregels, niet worden gebouwd. Een omgevingsvergunning kan worden verleend indien het belang van de leiding hierdoor niet wordt geschaad. De Nederlandse Gasunie is de beheerder van deze leidingen.
Leiding-Hoogspanningsverbinding
Met deze dubbelbestemming is de bovengrondse hoogspanningsleiding door het plangebied aangegeven. Deze hoogspanningsleiding (150 KV) loopt langs de A73 en de Neerbosscheweg. Voor deze hoogspanningsleiding dient rekening gehouden te worden met een zakelijk rechtstrook van 22,5 meter aan weerszijden. Voor de zakelijk rechtstrook is de dubbelbestemming Leiding-Hoogspanningsverbinding opgenomen. Op deze gronden mag ten behoeve van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen, in afwijking van het bepaalde in de bijbehorende bouwregels, niet worden gebouwd. Een omgevingsvergunning kan worden verleend indien het belang van de hierdoor niet wordt geschaad. Tennet is de beheerder van deze hoogspanningsverbinding.
Leiding-Riool (dubbelbestemming)
Met deze dubbelbestemming zijn de rioolpersleidingen aangegeven. Er loopt een rioolpersleiding vanaf het agrarisch bedrijf bij het Kinderdorp Neerbosch (Nederheidseweg 198) en langs de Hogelandseweg. Rondom deze leidingen is een strook van 4 meter aangehouden. Op deze gronden mag ten behoeve van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen, in afwijking van het bepaalde in de bijbehorende bouwregels, niet worden gebouwd. Een omgevingsvergunning kan worden verleend indien het belang van het riool hierdoor niet wordt geschaad. De gemeente is de beheerder van deze riolen.
Waarde-Archeologie 2 (dubbelbestemming)
In gebieden met een archeologisch belang (waarde 2) geldt een archeologische dubbelbestemming. Ten behoeve van de dubbelbestemming mogen uitsluitend andere bouwwerken, geen gebouwen of overkappingen zijnde, worden opgericht. Indien er ten behoeve van de andere, op de gronden geldende bestemming een bouwwerk wordt opgericht van meer dan 50 m2 en een diepte van meer dan 30 cm, dient er een rapport te worden overlegd waarin de archeologische waarde van de gronden voldoende zijn vastgesteld. Er kan, na advies van de archeologisch deskundige, omgevingsvergunning worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een omgevingsvergunning voor werken- en werkzaamheden vereist. Deze dubbelbestemming is opgenomen voor gebied rondom Kinderdorp Neerbosch en het noordelijk deel van het agrarisch gebied ten westen van de A73.
Waarde-Archeologie 3 (dubbelbestemming)
In gebieden met waarde 3 (terreinen van zeer hoge archeologische waarde ) geldt een archeologische dubbelbestemming. Ten behoeve van de dubbelbestemming mogen uitsluitend andere bouwwerken, geen gebouwen of overkappingen zijnde, worden opgericht. Indien er ten behoeve van de andere, op de gronden geldende bestemming een bouwwerk wordt opgericht waarvoor grondwerk wordt verricht dieper dan 30 cm onder het maaiveld, dient er een rapport te worden overlegd waarin de archeologische waarde van de gronden voldoende zijn vastgesteld. Er kan, na advies van de archeologisch deskundige, omgevingsvergunning worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een omgevingsvergunning voor werken- en werkzaamheden vereist. Drie delen van het plangebied kennen een zeer hoge archeologische waarde (waarde 3). Het betreft ten eerste een gebied, gelegen ten oosten van de Bijsterhuizenstraat en ten zuiden van de Broekstraat. In tweede het gebied ten oosten van de Bijsterhuizenstraat en ten noorden van de Broekstraat. Het derde gebied met waarde 3 is het terrein ten noorden van de Nederheidseweg.
Waterstaat-Waterlopen (dubbelbestemming)
Met deze dubbelbestemming zijn de A-watergangen zoals aangegeven op de legger van het Waterschap aangegeven. Ten noorden van het Kinderdorp langs de Jonkerstraat ligt een hoofdwetering, die van de rioolwaterzuivering afkomt. Deze A-watergang voert water door richting Druten. Een groot deel van deze A-watergang ligt langs de A73 en buigt ten noorden van het bedrijventerrein Bijsterhuizen af en voert uiteindelijk het water af richting Druten. Ook liggen er A-watergangen langs de Nederheidseweg, ten noorden van het knooppunt Neerbosch en in het agrarisch gebied ten westen van de A73. Deze dubbelbestemming is ook opgenomen indien de watergang met een duiker onder de weg doorloopt. Met de dubbelbestemming is niet alleen de watergang maar ook 2 meter van de oever aangegeven.
Algemene regels
De algemene regels in dit bestemmingsplan bestaan uit een anti-dubbeltelregel, algemene bouwregels (regels voor beeldende kunst, bouwwerken ten algemenen nutte, jongeren ontmoetingsplaatsen en ondergronds bouwen), algemene gebruiksregels (regels voor aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten, bed en breakfast, evenementen, ondersteunende horeca en seksinrichting of escortbedrijf), algemene aanduidingsregels (geluidgezoneerd industrieterrein, geluidzone industrie, zoekgebied ontsluiting, zoekgebied parkeren, zoekgebied snelfietsroute) en overige regels (uitsluiting aanvullende werking van de bouwverordening, voorrangsregeling bestemmingen).
Overgangs- en slotregels
Hierin wordt ingegaan op het overgangsrecht en de slotregels (naam bestemmingsplan).