direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Nijmegen Neerbosch West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP36000-VG02

3.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Nijmegen 2010, kansen voor ontwikkeling tot 2030

De gemeenteraad van Nijmegen heeft op 2 juni 2010 de 'Structuurvisie Nijmegen 2010, kansen voor ontwikkeling tot 2030' vastgesteld. De Structuurvisie schetst de ruimtelijke ambities tot 2030 en maakt duidelijk waar de stad op aan koerst. Het is een toetsingskader voor ruimtelijke plannen en een ontwikkelingskader voor investeringen. De Structuurvisie geeft een concrete invulling aan de ambities van de gemeente Nijmegen. De Structuurvisie is opgevolgd door een door het College in maart 2013 vastgestelde nieuwe structuurvisie.

In de structuurvisie uit 2010 staat te lezen dat het Kinderdorp een belangrijk grootschalige groengebied en stadsrand is dat belangrijk is voor recreatie en het klimaat. De ambitie is om die groene stadsranden van Nijmegen sterker aan te zetten en tegelijkertijd de relatie met het groen in en om de stad te versterken. In de structuurvisie 2010 staat dat het gebied ten westen van de A73 nog als bedrijventerrein. Zoals ook te lezen in paragraaf 3.3 (structuurvisie bedrijventerreinen) is dat niet meer aan de orde. In het bestemmingsplan zal daarom ook geen bedrijfsbestemmingen worden opgenomen voor dat gebied.

Structuurvisie Nijmegen 2013

De nieuwe structuurvisie (die nog door de gemeenteraad moet worden vastgesteld) gaat uit van vier speerpunten: duurzame stedelijke ontwikkeling, economische structuurversterking, versterken van het typisch Nijmeegse en karakteristieke wijken. Onderstaande kaart geeft de belangrijkste ruimtelijke ambities tot 2020 weer:

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP36000-VG02_0004.png"

In het plangebied staan een aantal ambities op de kaart. Er is sprake van een mogelijk transferium. Deze zal echter niet in het plangebied worden gerealiseerd maar waarschijnlijk nabij Poort Neerbosch en is daarom ook niet meegenomen in dit bestemmingsplan. Ook staat het traject van het warmtenet op de kaart van de Structuurvisie. Deze loopt echter niet door het plangebied maar er vlak langs en is daarom niet in dit bestemmingsplan opgenomen. Daarnaast is er sprake van een bijzondere stadsrand grenzend aan open landschap in het westen van het plangebied Kinderdorp Neerbosch. Dat betekent dat er ambities en wensen zijn om deze stadsrand ook zoveel mogelijk open te houden. Het bestemmingsplan maakt geen nieuwe bestemmingen mogelijk aan deze rand die deze openheid beinvloeden en daarmee voorziet het bestemmingplan hierin. Tot slot geldt voor een deel van het plangebied Kinderdorp een hoge ambitie wat betreft beeldkwaliteit. Dat betekent dat als er nieuwbouw plaatsvindt in dit deel van het Kinderdorp er extra wensen en eisen zijn wat betreft beeldkwaliteit. Dit wordt echter niet vastgelegd in een bestemmingsplan maar in een Beeldkwaliteitplan en is daarom niet meegenomen.

In het plangebied ten westen van de A73 is een zoekgebied opgenomen voor windenergie. Dat betekent dat dit gebied in aanmerking kan komen voor windmolens. Op dit moment zijn er geen concrete plannen. Daarom is dit ook niet meegenomen in het bestemmingsplan. In de nieuwe structuurvisie uit 2013 is het gebied ten westen van de A73 ook niet meer opgenomen als bedrijventerrein. Tot slot geldt voor een klein deel van dit deel een hoge ambitie beeldkwaliteit (Wijchenseweg en Bijsterhuizen).

Coalitieakkoord 2010 – 2014 Werken aan een duurzame toekomst

De coalitie staat een duurzaam, sociaal en economisch sterk Nijmegen voor ogen. Een Nijmegen waar sociaal zwakkeren kunnen rekenen op de overheid, maar waar mensen en organisaties ook worden aangesproken op hun zelfredzaamheid. Een Nijmegen waar samen met burgers en bedrijven wordt geïnvesteerd in een duurzame stad, en in activiteiten die bijdragen aan economische groei en behoud van werkgelegenheid.

Nijmegen werkt aan een duurzame en innovatieve economie, met werkgelegenheid die kansen en ontplooiingsmogelijkheden biedt voor al haar inwoners. Daarbij maken we optimaal gebruik van de sterke punten van de stad: de hoogopgeleide bevolking, de aanwezigheid van kennisinstellingen, de kritische geest, de innovatie. Een goede bereikbaarheid is vanuit economisch perspectief belangrijk, omdat het een belangrijke vestigingsvoorwaarde voor bedrijven is. Ook goede vestigingsfactoren voor bewoners spelen een rol, want 'werken volgt wonen'. Dus een goede woonomgeving, groen, culturele activiteiten en een bruisende stad zijn van belang voor onze economische ambitie. In het economisch beleid nemen kennisintensieve bedrijvigheid en creatieve bedrijvigheid een steeds belangrijker plaats in.