Plan: | Nijmegen Sportpark Oosterhout - 1 (Griftdijk 93) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP34001-OH01 |
Het plangebied maakt qua watersysteem onderdeel uit van het systeem voor de gehele Waalsprong. De uitgangspunten en hoofdcontouren van dit watersysteem zijn recent opnieuw vastgelegd in het Waterhuishoudkundig inrichtingsplan Waalsprong 2006, kortweg WIW 2006 genoemd. Het plan is in opdracht van de GEM Waalsprong geschreven en in december 2006 goedgekeurd door het college. Het waterschap heeft zich van goedkeuring onthouden. Het waterschap gaat akkoord met de kwantitatieve uitgangspunten en het ontwerp voor de eindsituatie dat op basis daarvan is gemaakt maar is van mening dat de kwalitatieve en ecologische uitgangspunten onvoldoende zijn vertaald in het ontwerp. Het WIW 2006 vormt de basis voor de uitwerking van het waterhuishoudkundigplan van Sportpark Oosterhout voor de punten waarover overeenstemming bestaat.
In deze paragraaf wordt het hoofdprincipe van het systeem Waalsprong kort toegelicht met de gevolgen voor de inrichting van het systeem voor Sportpark Oosterhout.
Het watersysteem in de Waalsprong is een zelfvoorzienend systeem dat alleen in extreme gevallen water afvoert naar de Linge. De A-watergang naast het plangebied Sportpark Oosterhout is de hoofdafvoer van het watersysteem van de Waalsprong.
Het systeem Waalsprong bestaat na realisatie uit 3 grote plassen en een systeem van singels. Het minimum waterniveau in de singels is 7,60 meter + NAP waardoor er altijd 1 meter water aanwezig is. Het teveel of te weinig aan water wordt opgevangen in de drie grote plassen. Bij te weinig water in de singels wordt water uit de plassen het systeem ingepompt. Bij teveel aan water in de singels wordt het water in de plassen geborgen. Het pompsysteem zorgt er tevens voor dat de singels voldoende doorspoelen en er geen stagnant water ontstaat.
Gevolgen inrichting sportpark Oosterhout
Het minimale waterniveau van de watervoerende watergangen is 7,60 meter + NAP.
Het gemiddelde waterniveau is 7,90 meter + NAP. Bij regenperioden stijgt het water gemiddeld eens per jaar tot 8,15 meter + NAP. Bij een zomerbui met een herhalingstijd van 1 keer per 10 jaar (T=10), stijgt de waterstand in de singels in het deelsysteem Oosterhout tot NAP + 8,25 meter.
Het watersysteem van sportpark Oosterhout zal bestaan uit wadi's, droogvallende watergangen met als bodemhoogte 7,5 - 8,0 meter + NAP en watervoerende watergangen met als bodemhoogte 6,6 meter + NAP.
Terreinverharding en wegen voeren primair af naar wadi's. De wadi's storten bij hevige regenval over naar droogvallende of watervoerende watergangen. Daken van gebouwen wateren direct af naar deze watergangen.
Kunstwerken
De kruisingen met watergangen worden zoveel mogelijk vormgegeven als bruggen of ruim vormgegeven duikers. Op een enkele locatie in de B-watergangen liggen reeds duikers onder een dam.
Benodigde berging
Het watersysteem van het sportpark gaat deel uitmaken van het watersysteem voor de gehele Waalsprong. In het Waterhuishoudkundig Inrichtingsplan Waalsprong (WIW) 2006 is door GEM, gemeente en Waterschap Rivierenland onder andere vastgelegd hoe met de waterberging wordt omgegaan. De specifieke waterbergingnormen voor de Waalsprong op hoofdlijnen zijn:
Voor overige ontwerpcriteria wordt verwezen naar WIW 2006, bijlagerapport, bijlage B9
Het WIW 2006 functioneert als toetsingskader voor de waterberging. In het Waterhuishoudingsplan Sportpark Oosterhout (dd.4 juni) is de berging in het plangebied berekend en ontworpen zodat het voldoet aan het WIW-toetsingskader. Het waterschap Rivierenland heeft akkoord gegeven op deze berekening.
In hetzelfde waterhuishoudkundigplan is aangegeven dat de berging conform eisen Waterschap Rivierenland in het wadi-systeem 4 mm zal bedragen. Dit is 4 mm over het afwaterende oppervlak naar de wadi's. De wadi-systemen hebben een ontsnappingsroute voor het regenwater voor situaties dat het systeem de grotere regenbuien niet aan kan. In dat geval wordt overgestort naar het oppervlaktewater in het plangebied.
Het waterschap is op 21 juli 2010 akkoord gegaan met het waterhuishoudkundig plan voor Nijmegen Sportpark Oosterhout-1, versie 13 juli 2010.
Bij het afkoppelen van regenwater dient waar mogelijk conform het convenant Duurzaam bouwen in het KAN 2000, gebruik te worden gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Het waterschap Rivierenland staat toe dat dakoppervlak direct op oppervlaktewater wordt geloosd. Alle overige oppervlakken moet via een filtervoorziening het water lozen. Gezien het de groene ruimte in het gebied is een wadi-systeem het meest voor de hand liggend.