direct naar inhoud van 2.1 Wonen
Plan: Nijmegen Oud West - 11 (Voorzieningenhart Waterkwartier - De Biezen)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP3011-OH01

2.1 Wonen

2.1.1 Wonen Leeft! Woonvisie Nijmegen 2009 - 2020

Deze nota, vastgesteld door de Raad op 13 mei 2009, bevat de hoofdlijnen en opgaven van het woonbeleid. Centraal staat dat Nijmegen een ongedeelde stad wil zijn en bewoners wil binden.

Een ongedeelde stad

Nijmegen wil een ongedeelde stad zijn. We willen geen inkomenswijken. Het gaat om het voorkomen van een sociaal-economische tweedeling tussen de bestaande stad en de Waalsprong. Het gaat ook om het voorkomen van die tweedeling binnen stadsdelen en wijken. Alle stadsdelen moeten toegankelijk zijn voor arm en rijk, jong en oud, autochtoon en allochtoon. Daarom werken we verder aan een gedifferentieerd woningaanbod op stedelijk niveau, wat meer variatie op wijkniveau en homogeniteit op straatniveau. We doen dit met respect voor de identiteit van buurten en wijken. Want elke wijk is anders.

Het doel blijft om woonmilieus te realiseren waarin mensen graag wonen, met een positief gewaardeerd woonklimaat. Leefbaar, schoon, heel en veilig en met variatie in het aanbod zodat mensen niet noodgedwongen hun wijk uitmoeten als ze aan een nieuwe stap in hun wooncarrière toe zijn. Het behoud van deze doorstromers en stijgers komt de leefbaarheid en sociale structuur ten goede. We richten ons op binnenwijkse wooncarrières en meer treden op de woonladder. Daarvoor is het ook nodig dat het aanbod, de spreiding en de kwaliteit van voorzieningen in orde is. Een ongedeelde stad vraagt om meer dan alleen een gedifferentieerde woningvoorraad.

Bewoners binden

Bewoners binden is het tweede centrale uitgangspunt. We willen zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken. Dat kan alleen als we rekening houden met de individuele wensen en financiële mogelijkheden. Dat kan met een adequaat nieuwbouwbeleid en is ook richtinggevend voor de kwaliteitsimpuls in wijken. Waar het ons in het woonbeleid om gaat is het realiseren van een woningaanbod op wijkniveau waarbij mensen die dat willen een stap in hun wooncarrière kunnen maken, en niet noodgedwongen de wijk hoeven te verlaten. De stap naar een goedkope koopwoning, een betere maar ook duurdere huurwoning of een woning waarin ouderen tot in lengte van jaren kunnen wonen. Dat helpt mensen vooruit en vergroot hun binding aan de wijk.

Wonen en zorg

De gemeente Nijmegen wil de stad zo inrichten dat de wijken in 2020 levensloopbestendig zijn. Dat betekent dat mensen in hun wijk kunnen blijven wonen zolang ze dat willen, ook als ze minder mobiel worden of andere beperkingen krijgen. Een dergelijk gebied heet een woonservicegebied. De Biezen is ook een woonservicegebied. Deze moet op maat worden ingevuld, afhankelijk van de mogelijkheden en omstandigheden in de wijk.

Een paar trends spelen op het gebied van wonen en zorg. Ten eerste woont onze ouder wordende bevolking steeds langer zelfstandig en ten tweede is de extramuralisering van de zorg een voortgaand proces. Beide trends voeden de opgave om meer combinaties van wonen en zorg in de wijken te realiseren. Allereerst moeten daarom geschikte woningen voorhanden zijn waar de nodige zorg geleverd kan worden. De woningen liggen bij voorkeur centraal in de wijk, bij voorzieningen zoals eerste- en tweedelijns gezondheidzorg, winkels en openbaar vervoer. Ook is het belangrijk dat de woonomgeving barrièrevrij en sociaal veilig is. Behoud van privacy en eigen regie staat voorop.

Voor mensen die niet meer de regie over het eigen leven kunnen voeren, zoals dementerende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking, zijn er naast de huidige verpleeghuizen, ook kleinschalige woonvormen beschikbaar in de wijk.

Een speciaal aandachtspunt binnen het woonbeleid is de noodzaak tot uitbreiding van het aantal rolstoelwoningen. Op dit moment is er een tekort in de stad.

Beleidslijn wonen

In Oud-West waartoe het plangebied behoort zal het aantal ouderen ook licht toenemen, als ook het aantal mensen met een somatische beperking. Daarop anticiperen we met meer combinaties van wonen en zorg.

Nijmegen is verdeeld in woonmilieus. Het plangebied valt binnen het stedelijke compacte woonmilieu. In de “Woningmarktverkenning Nijmegen 2011” staat de gewenste ontwikkelrichting van dit woonmilieu. Hieruit blijkt dat de vraag naar woningen in dit woonmilieu gering is. Met name is de vraag gericht op laagbouwhuur.

In de meer stedelijke woonmilieus zoals het centrum bestaat een grote vraag naar etage huurwoningen. In het centrum kan die grote vraag niet gehonoreerd worden. In wijken grenzend aan het centrum, zoals in de Biezen kan deze vraag, beperkt worden opgevangen. Het gaat dan om ander andere etagehuurwoningen.

Voor het plan zijn onder meer onderstaande punten vanuit Wonen van belang:

  • Het betreft specifieke zorgwoningen waar veel behoefte aan is in Nijmegen en ook in de wijk de Biezen nog een tekort aan bestaat. 'Het plan bevat voor mensen met een somatische beperking een mooi woningaanbod; rolstoelwoningen in het betaalbare prijssegment, met scootmobielplaatsen, bovenop voorzieningen. Het plan levert een bijdrage aan meer kwaliteit en variatie in dit stadsdeel. Bij de verdere uitvoering van de plannen moet goed gelet worden op de levensloopbestendigheid van de woningen die gebouwd gaan worden. Het uitgangspunt is hierbij het eisenpakket Wonen volgens “Handboek Woonkeur”. Gezien het hier om woningen voor een specifieke doelgroep gaat, moeten aanvullende maatregelen worden getroffen.
  • Indien specifieke vraag van de beoogde doelgroep afneemt, zijn deze woningen uitermate geschikt voor het toenemende aantal ouderen.
  • Het plan voorziet in de behoefte aan betaalbare huurwoningen.