Plan: | Nijmegen Oud West - 8 (Nachtegaalplein e.o.) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP3008-VG01 |
Deze nota, vastgesteld door de Raad op 13 mei 2009, bevat de hoofdlijnen en opgaven van het woonbeleid. Centraal staat dat Nijmegen een ongedeelde stad wil zijn en bewoners wil binden.
Een ongedeelde stad
Nijmegen wil een ongedeelde stad zijn. We willen geen inkomenswijken. Het gaat om het voorkomen van een sociaal-economische tweedeling tussen de bestaande stad en de Waalsprong. Het gaat ook om het voorkomen van die tweedeling binnen stadsdelen en wijken. Alle stadsdelen moeten toegankelijk zijn voor arm en rijk, jong en oud, autochtoon en allochtoon. Daarom werken we verder aan een gedifferentieerd woningaanbod op stedelijk niveau, wat meer variatie op wijkniveau en homogeniteit op straatniveau. We doen dit met respect voor de identiteit van buurten en wijken. Want elke wijk is anders.
Het doel blijft om woonmilieus te realiseren waarin mensen graag wonen, met een positief gewaardeerd woonklimaat. Leefbaar, schoon, heel en veilig en met variatie in het aanbod zodat mensen niet noodgedwongen hun wijk uitmoeten als ze aan een nieuwe stap in hun wooncarrière toe zijn. Het behoud van deze doorstromers en stijgers komt de leefbaarheid en sociale structuur ten goede. We richten ons op binnenwijkse wooncarrières en meer treden op de woonladder. Daarvoor is het ook nodig dat het aanbod, de spreiding en de kwaliteit van voorzieningen in orde is. Een ongedeelde stad vraagt om meer dan alleen een gedifferentieerde woningvoorraad.
Bewoners binden
Bewoners binden is het tweede centrale uitgangspunt. We willen zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken. Dat kan alleen als we rekening houden met de individuele wensen en financiële mogelijkheden. Dat kan met een adequaat nieuwbouwbeleid en is ook richtinggevend voor de kwaliteitsimpuls in wijken. Waar het ons in het woonbeleid om gaat is het realiseren van een woningaanbod op wijkniveau waarbij mensen die dat willen een stap in hun wooncarrière kunnen maken, en niet noodgedwongen de wijk hoeven te verlaten. De stap naar een goedkope koopwoning, een betere maar ook duurdere huurwoning of een woning waarin ouderen tot in lengte van jaren kunnen wonen. Dat helpt mensen vooruit en vergroot hun binding aan de wijk.
Met deze uitgangspunten voor ogen zijn er een tweetal opgaven uit de woonvisie die in het kader van dit bestemmingplan relevant zijn:
Om te kunnen blijven voldoen aan wensen van bewoners is het nodig dat verouderde en versleten delen van de stad een kwaliteitsimpuls krijgen. Daarvoor bestaat geen standaardrecept. Soms gaat het om sloop en vervangende nieuwbouw als de kwaliteit van de woningen te slecht is. Maar het kan ook gaan om het geschikt maken van woningen voor ouderen, verkoop van woningen en woningverbetering. In dit geval gaat het om sloop van circa 272 woningen en nieuwbouw van circa 225 woningen.
Dit thema wordt steeds belangrijker. Ten eerste woont onze ouder wordende bevolking steeds langer zelfstandig en ten tweede is de extramuralisering van de zorg een voortgaand proces. Beide trends voeden de opgave om meer combinaties van wonen en zorg in de wijken te realiseren.
In het toekomstplan "Wolfskuil in de kijker" uit 2002 wordt het volgende uitgangspunt geformuleerd over het wonen: Voor de Wolfskuil worden grote verschillen aangebracht in woningtypologie, prijsklasse, eigendomsverhouding en woninggrootte. De huidige bewoners kunnen hun wooncarrière zo makkelijker voortzetten en de aantrekkingskracht van de Wolfskuil wordt groter voor andere Nijmegenaren.
De Wolfskuil is momenteel een wijk met veel goedkope huurwoningen (64%), met name in de categorie laagbouw (59%).Vanuit het woonmilieu van de wijk geredeneerd is het wenselijk dat in dit deel van de wijk vooral laagbouw komt, met incidenteel middelhoog of hoogbouw. In de woonmilieukaart wordt dit omschreven als een stedelijk grondgebonden woonmilieu, waarbij het accent op huurwoningen ligt. Dat betekent ook veelal rijwoningen en vrijstaande woningen. De bebouwingsdichtheid ligt tussen de 20 en 30 woningen per hectare. Functies ter ondersteuning van het woonmilieu zijn aanwezig.
We streven naar een hogere kwaliteit van de woningvoorraad in de wijk waarmee de binding van de huidige Wolfkuilers wordt versterkt en de wijk voor de overige Nijmegenaren een beter imago krijgt. We hebben hetzelfde effect gezien bij de herstructurering van de Ericastraat e.o. Differentiatie naar woningtype, eigendomsverhouding en prijsklasse is noodzakelijk om aan de verschillende woonvragen tegemoet te komen en een meer gemêleerde en minder eenzijdige bevolkingssamenstelling te bewerkstelligen. Een deel betaalbare huurwoningen moet echter wel blijven bestaan om de doelgroep en/of huidige bewoners te kunnen bedienen.
Het aantal ouderen neemt ook in de Wolfskuil verder toe. Van alle specifieke woonvormen voor ouderen (beschermd, verzorg wonen enf rollator- en rolstoelwoningen) zijn tekorten aanwezig. Bij planontwikkeling moet gelet worden op de levensloopbestendigheid van de woningen die gebouwd gaan worden.
In het plangebied staan circa 272 woningen, deze worden gesloopt. Middels dit bestemmingsplan worden circa 225 nieuwe woningen gerealiseerd. De afname van het aantal woningen komt met name door toevoegen van kwaliteit in de woningen (meer m2). De mensen die uit de te slopen woningen komen en niet wensen terug te keren in de wijk worden elders in Nijmegen gehuisvest.
Het project wordt uitgevoerd in 3 fases. Per fase worden er huurwoningen en koopwoningen gerealiseerd. De huurwoningen zijn verdeeld in 60% betaalbaar en 40% middelduur. De koopwoningen zijn middelduur. Hiermee ontstaat meer variatie in het woningaanbod op wijkniveau. Dit bestemmingsplan geeft daarmee een positieve impuls aan de wijk Wolfskuil conform de uitgangspunten van de Woonvisie.