Plan: | Broersveld-Kwakkenberg 1971 - 74 (Kwakkenbergweg 33) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP29W74-OH01 |
Structuurvisie Nijmegen 2010, kansen voor ontwikkeling tot 2030
De gemeenteraad heeft op 2 juni 2010 de 'Structuurvisie Nijmegen 2010, kansen voor ontwikkeling tot 2030' vastgesteld. De Structuurvisie schetst de ruimtelijke ambities tot 2030 en maakt duidelijk waar de stad op aan koerst. Het is een toetsingskader voor alle ruimtelijke plannen, maar ook een ontwikkelingskader voor investeringen. Het werkingsgebied van de Structuurvisie is het hele grondgebied van Nijmegen in relatie tot ontwikkelingen in de regio of in (inter)nationaal verband. De Structuurvisie geeft een concrete invulling aan de inhoudelijke en politieke ambities van de gemeente. Voor de Structuurvisie is geen nieuw beleid ontwikkeld. Alleen de ruimtelijke gevolgen van vaststaand beleid zijn er in samengebracht. De Structuurvisie wordt in de loop van 2012 geactualiseerd. Daarin wordt onder andere nieuw beleid en het nieuwe Coalitieakkoord, verwerkt.
De Structuurvisie gaat gepaard met een wettelijk verplicht uitvoeringsprogramma, dat is gekoppeld aan de Stadsbegroting. In Nijmegen is ervoor gekozen om iedere vier jaar een nieuw uitvoeringsprogramma op te stellen, waarin per coalitie accenten gelegd kunnen worden en om te bepalen of het nodig is om de ruimtelijke ambities bij te stellen.
Relatie met Kansenboek
De Structuurvisie is de opvolger van het Kansenboek. In beide documenten staan drie kwaliteitsuitgangspunten voor ruimtelijke ontwikkelingen centraal: nieuwe ontwikkelingen met respect inpassen, typisch Nijmeegse kenmerken versterken, en huidige woon- en verblijfskwaliteiten ontzien door enerzijds bundeling op locaties waar nu al dynamiek heerst en anderzijds ontwikkeling van extensieve gebieden. Hiernaast zijn er in de Structuurvisie drie nieuwe accenten genoemd die een rol spelen bij alle ruimtelijke ontwikkelingen en ambities: Bruisende Stad, Verleden Verbeeld en Stad in Balans.
Ruimtelijke ambities voor Nijmegen 2030
In de Structuurvisie worden de ambities van Nijmegen uitgewerkt voor de beleidsvelden: wonen, economie, maatschappelijk beleid, bereikbaarheid en parkeren, groen en water, milieu, beeldkwaliteit, cultuurhistorie en archeologie. Dit zijn de ambities waaraan de komende jaren wordt gewerkt:
Hieronder volgen de voor dit bestemmingsplan relevante hoofdlijnen van de Structuurvisie.
Meer ruimte voor groen en water
Nijmegen heeft veel groene en waardevolle kwaliteiten en een aantal plekken met veel ecologische waarden. Bescherming en beheer van stedelijk groen, natuurwaarden en het oppervlaktewater zijn belangrijke uitgangspunten. We willen meer ruimte geven aan groenontwikkeling en aan de rivier. De groenstructuur wordt versterkt door het aanleggen van nieuwe regionale parken en stadsparken. De gemeente wil de groene stadsranden sterker aan zetten en tegelijkertijd de relatie met het groen verder in én om de stad versterken. Groen in de wijken is tenslotte heel waardevol voor de bewoners en wordt dan ook beschermd.
Maatschappelijk beleid
Per 1 januari 2008 is de verantwoordelijkheid voor de onderwijshuisvesting in Nijmegen doorgedecentraliseerd naar de schoolbesturen. Het betreft Primair, Voortgezet en Speciaal onderwijs. Het directe gevolg is dat de schoolbesturen zelf bepalen wanneer zij hun gebouwen vervangen dan wel renoveren. Het is echter de bedoeling dat over 40 jaar 70% van alle onderwijsgebouwen naar een andere locatie verhuisd zijn.
Bereikbaarheid en parkeren
Een goede bereikbaarheid is van groot belang voor Nijmegen, onder andere voor de economische ontwikkeling van de stad. Nijmegen wil de bereikbaarheid verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan een gezond klimaat en leefmilieu door het gebruik van duurzame vervoerswijzen te stimuleren. Het gaat daarbij om hoogwaardig openbaar vervoer, een netwerk van fietsroutes en transferia en goede parkeergelegenheden.