direct naar inhoud van 3.2 Wonen
Plan: Nijmegen Midden - 11 (Jan Luykenstraat-Ruusbroecstraat e.o.)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP2011-OH01

3.2 Wonen

Woonvisie 2009-2020

Het gemeentelijk beleid op het gebied van wonen is vastgelegd in de Woonvisie 2009-2020., Wonen Leeft! In de woonvisie zijn een aantal uitgangspunten voor het wonen geformuleerd:


- Nijmegen wil een ongedeelde stad zijn. Daarom werken we aan een gedifferentieerd woningaanbod op stedelijk niveau met meer variatie op wijkniveau en homogeniteit op straatniveau. We doen dit met respect voor de identiteit van buurten en wijken. Want elke wijk is anders. Het doel blijft om woonmilieus te realiseren waarin mensen graag wonen, met een positief gewaardeerd woonklimaat. Belangrijk uitgangspunt hierin is de realisatie van levensloop geschikte wijken.


- De gemeente wil bewoners binden. We willen zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken, met daarbij de volgende accenten: voldoende goedkope woningen voor lage inkomens, vasthouden van middenklassen en sociale stijgers, kansen benutten om nieuwe bewoners aan te trekken.


Met deze uitgangspunten voor ogen zijn o.a. de volgende opgaven relevant:

- Continueren integrale wijkaanpak: om te blijven voldoen aan wensen van bewoners is het nodig dat verouderde delen van de stad een kwaliteitsimpuls krijgen. Daarvoor bestaat geen standaard recept: soms gaat het om sloop en vervangende nieuwbouw als de kwaliteit van de woningen slecht is, maar het kan ook gaan om het geschikt maken van woningen voor ouderen, verkoop van huurwoningen of woningverbetering.


- Realiseren van combinaties van wonen en zorg: dit thema wordt steeds belangrijker. Onze ouder wordende bevolking woont steeds langer zelfstandig. daarnaast is de extra- muralisering van de zorg een voortgaand proces. Beide trends voeden de opgave om meer combinaties van wonen en zorg in de wijken te realiseren.


De beleidslijn wonen voor de wijk

Het gebied (Jan Luykenstraat- Ruusbroecstraat e.o.) valt onder de grootschalige herstructurering van de woningvoorraad in het Willemskwartier. Hierbij wordt ingespeeld op meer differentiatie en kwaliteit van de woningvoorraad. Zo komen er aan de Ruusbroecstraat 36 koopappartementen in verschillende typen en royale eengezinswoningen. Met het verversen van de oude voorraad worden kwaliteitsachterstanden weggewerkt. Door meer variatie in het woningaanbod aan te bieden maakt het mogelijk dat bewoners die een stap in de wooncarrière willen maken niet perse de wijk hoeven te verlaten. Dat is goed voor de sociale cohesie en zorgt voor een breder draagvlak onder winkel- en maatschappelijke voorzieningen. Ook de realisatie van het nieuwe voorzieningenhart 't Hert draagt daar aan bij.


Willemskwartier valt onder stadsdeel Nijeveld. De wijkvisie Willemskwartier geldt als basis voor de te ontwikkelen plannen in het Willemskwartier, net als de Woonvisie en de Woningmarktverkenningen. Nijeveld valt onder het stedelijk grondgebonden woonmilieu. In de Woningmarktverkenningen Nijmegen 2010-2020 staat de gewenste voorraad beschreven. Hierin staat aangegeven dat toevoegingen op het gebied van wonen en zorg gewenst zijn in dit stadsdeel.


Wonen en zorg

Een van de centrale vragen uit de Woonvisie is het wonen en zorg op maat. De komende jaren zet de vergrijzing door. Veel ouderen willen in de eigen wijk blijven wonen. Daarom moeten binnen een wijk de voorzieningen op een dergelijk hoog niveau zijn dat ouderen en mensen met functiebeperkingen daar geïntegreerd kunnen wonen. Hoe we die voorzieningen precies organiseren verschilt per wijk. Om een antwoord te geven op de komende vergrijzing, stimuleren we de (ver)bouw van voor ouderen geschikte woningen in de buurt van voorzieningen. In het Willemskwartier liggen een tweetal complexen voor ouderen en een woongroep voor ouderen, de Vonk. Verder zijn er in dit gebied nog zeer weinig voorzieningen en woonvormen voor ouderen aanwezig. Er wordt gezocht naar een mogelijke locatie voor een wijkservicepunt en naar een locatie voor dagopvang voor ouderen. Ook zijn er nog tekorten aan beschermd wonen en verzorgd wonen.