Plan: | Nijmegen Midden - 11 (Jan Luykenstraat-Ruusbroecstraat e.o.) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP2011-OH01 |
Structuurvisie Nijmegen 2010, kansen voor ontwikkeling tot 2030
De gemeenteraad heeft op 2 juni 2010 de 'Structuurvisie Nijmegen 2010, kansen voor ontwikkeling tot 2030' vastgesteld. De Structuurvisie schetst de ruimtelijke ambities tot 2030 en maakt duidelijk waar de stad op aan koerst. Het is een toetsingskader voor alle ruimtelijke plannen, maar ook een ontwikkelingskader voor investeringen. Het werkingsgebied van de Structuurvisie is het hele grondgebied van Nijmegen in relatie tot ontwikkelingen in de regio of in (inter)nationaal verband. De Structuurvisie geeft een concrete invulling aan de inhoudelijke en politieke ambities van de gemeente. Voor de Structuurvisie is geen nieuw beleid ontwikkeld. Alleen de ruimtelijke gevolgen van vaststaand beleid zijn er in samengebracht. De Structuurvisie wordt in de loop van 2012 geactualiseerd. Daarin wordt onder andere nieuw beleid en het nieuwe Coalitieakkoord, verwerkt.
De Structuurvisie gaat gepaard met een wettelijk verplicht uitvoeringsprogramma, dat is gekoppeld aan de Stadsbegroting. In Nijmegen is ervoor gekozen om iedere vier jaar een nieuw uitvoeringsprogramma op te stellen, waarin per coalitie accenten gelegd kunnen worden en om te bepalen of het nodig is om de ruimtelijke ambities bij te stellen.
Ruimtelijke ambities voor Nijmegen 2030
In de Structuurvisie worden de ambities van Nijmegen uitgewerkt voor de beleidsvelden: wonen, economie, maatschappelijk beleid, bereikbaarheid en parkeren, groen en water, milieu, beeldkwaliteit, cultuurhistorie en archeologie. Dit zijn de ambities waaraan de komende jaren wordt gewerkt:
- Nijmegen omarmt de Waal;
- Goede bereikbaarheid met duurzame vervoerswijzen;
- Multifunctionele Knopen met een eigen identiteit;
- Meer ruimte voor groen en water;
- Wonen in sterke en ongedeelde wijken;
- Vitale werkgebieden, kansen voor bedrijvigheid.
In het kader van de ambitie 'Wonen in sterke en ongedeelde wijken' is het Willemskwartier in de Structuurvisie benoemd als één van de herstructureringsopgaven. Er wordt ingezet op het wegwerken van kwaliteitsachterstanden door de bestaande, verouderde voorraad te verversen. Het aanbrengen van meer variatie in het woonaanbod dient er daarbij toe om het mogelijk te maken dat bewoners binnen de wijk wooncarrière kunnen maken. Dit draagt bij aan de sociale cohesie en het draagvlak onder voorzieningen in de wijk.