direct naar inhoud van 4.1 Sectoraal beleid
Plan: Buitengebied Bemmel 1978 - 5 (Stationsstraat 82)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP145W5-OH01

4.1 Sectoraal beleid

4.1.1 Omschrijving toekomstige situatie

Erfafscheiding

Om de gewenste ruimtelijke kwaliteit te kunnen bereiken wordt een hoogwaardige erfafscheiding van 3 meter hoogte aan de noord en noordwestzijde gesitueerd. Dit is van belang om de opslag van materiaal en activiteit grotendeels aan het oog te onttrekken.

De erfafscheiding heeft ten noorden van de entree een gesloten karakter en kan eventueel voorzien worden van begroeiing. Tussen de entree van het terrein/ kantoor en de entree van het bedrijfsverzamelgebouw kan worden voorzien in een hoogwaardig transparante erfafscheiding. De erfafscheiding ten zuiden van het transparante deel bestaat uit gesloten groen en vormt daardoor een natuurlijke overgang naar de erfafscheidingen van de zuidelijk gelegen woningen.

Toevoegen van puinbreker/shredder

De gewenste puinbreker/shredder kan op het terrein gerealiseerd worden indien deze wordt ingepakt door bebouwing. De situering van de bebouwing met daarin geïntegreerd de puinbreker/ shredder dient vanuit milieu eisen aan de noordkant van het terrein gepositioneerd te worden.

De bebouwing heeft een oppervlak van 25 x 15 meter en een hoogte van maximaal 10 meter. Het volume wordt verhoogd in het middendeel tot 14 meter om de puinbreker/ shredder daadwerkelijk in de bebouwing onder te kunnen brengen. Omdat de bebouwing zich aan de noordzijde (gericht op de openbare weg) manifesteert als een redelijk fors volume worden de lagere zijbeuken aan de noordkant voorzien van een goot die op 7 meter hoogte ligt.

De positionering wordt enerzijds bepaald door milieueisen maar anderzijds door de positionering van de bestaande bedrijfsbebouwing. De bestaande bedrijfsbebouwing staat op de zuidzijde van het terrein en heeft een oppervlak van circa 35 X 37 meter. De centrale as van deze bebouwing komt overeen met de centrale as van de toe te voegen bebouwing. Op deze manier is er een logische compositie tussen het bestaande en het nieuwe volume en wordt er voorts ook de nodige ruimte tussen het nieuwe volume en respectievelijk de openbare weg en aangrenzende perceel gecreëerd.

Vanuit bedrijfsvoering is het een mogelijkheid om het volume aan de zuidzijde ter hoogte van het midden deel open te maken en de kap weg te laten. Daardoor ontstaat er een half open loods die zich naar het omliggende gebied manifesteert als een gesloten loods.

4.1.2 Economische zaken

Vanuit deze invalshoek gelden de volgende uitgangspunten:

  • Grondverzetbedrijf maximeren op huidige omvang bedrijfsactiviteit en nadere regels stellen aan buitenopslag en grondverzetmaterieel (zo mogelijk uit het zicht).
  • Kantoor dient ondergeschikt te zijn aan de hoofdfunctie (= grondverzetbedrijf inclusief puinbreker/milieustraat).
  • Milieustraat: omvang milieustraat vastleggen waarbij uitgangspunt is dat deze kleinschalig en lokaal verzorgend is (met name voor Nijmegen Noord) en verder voldoet aan de milieuvoorwaarden en bepalingen over de wijze van buitenopslag
  • Puinbreker; omvang vastleggen zodanig dat omliggende bedrijven en (bedrijfs-) woningen geen hinder cq zo min mogelijk hinder ondervinden van de puinbreker qua geluid en stof. Idem nadere regels ten aanzien van buitenopslag van het puin stellen.
  • Bedrijfsverzamelgebouw: toestaan van kleinschalige bedrijfjes in de lichte milieucategorieën (1 tot en met 2), niet zijnde detailhandel en horeca. Nu zijn er gevestigd: een autoservicebedrijf, een reclamebedrijf en bedrijven huren bedrijfsruimte voor opslag.

4.1.3 Verkeer
4.1.3.1 Ontsluiting gemotoriseerd verkeer

Het plangebied ligt aan de Stationsstraat. Dit is een gebiedsontsluitingsweg type B buiten de bebouwde kom, waar een snelheidsregiem geldt van 80 km/uur. Het perceel heeft twee rechtstreekse aansluitingen op de Stationsstraat. Er dient voldoende opstelruimte op het terrein aanwezig te zijn om te voorkomen dat wachtende (vracht)auto's voor het bedrijf op de Stationsstraat komen stil te staan.

4.1.3.2 Parkeren

De beoogde functieverandering heeft consequenties voor het parkeren van personeel en bezoekers. De noodzakelijk vereiste parkeerplaatsen worden vastgesteld aan de hand van de door Burgemeester en Wethouders vastgestelde parkeervisie en de hierin aangegeven parkeerkencijfers. Het plangebied valt in de stedelijke zone “rest bebouwde kom” en de gemeente hanteert de gemiddelde norm. Alle noodzakelijke parkeervoorzieningen, inclusief voor bezoekers, moeten binnen het plangebied worden gerealiseerd.

Niet alleen voor de auto moet ruimte worden gereserveerd, ook voor de fiets moeten stallingsvoorzieningen worden gerealiseerd. Het aantal wordt vastgesteld volgens de kengetallen van het CROW.