direct naar inhoud van 3.1 Toekomstige situatie plangebied en omgeving
Plan: Dorp Lent - 12 (Hotel Van der Valk)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP141W12-VG01

3.1 Toekomstige situatie plangebied en omgeving

3.1.1 Positie plangebied

Het plangebied vormt een prominente schakel in de, in aanleg zijnde verbinding tussen de nieuwe westelijke Stadsbrug en de Prins Mauritssingel. De stadsbrug zal in november 2013 worden geopend. Daarmee wordt een nieuwe ontsluiting van Nijmegen-west via de noordzijde tot stand gebracht. Het plangebied grenst aan het zogeheten splitsingspunt Knoop Lent. Daarmee wordt een T-aansluiting gerealiseerd, om de verkeersstromen te verdelen naar Nijmegen-west en Nijmegen centrum en –oost; respectievelijk via de Graaf Alardsingel - Stadsbrug en de Prins Mauritssingel - Waalbrug.

Het huidige station Lent zal worden verplaatst in zuidelijke richting ten zuiden van de Graaf Alardsingel. Het station is gepland op een knooppunt van langzaam verkeerroutes vanuit Lent in westelijke richting en vanaf de binnenstad Nijmegen via de zogeheten Snelbinder (aan de Spoorbrug) in noordelijke richting. Op het nieuwe stationsplein komen deze routes samen. De noord-zuidroute maakt deel van van de snelfietsroute het Rijn-Waalpad.

Het plangebied maakt op deze wijze onderdeel uit van de noordelijke entree van Nijmegen voor zowel gemotoriseerd autoverkeer als voor langzaam verkeer en openbaar vervoer. Daarmee is het plangebied een stedelijk knooppunt en is daarmee als vestigingsplaats voor een hotel, met publieksgerichte activiteiten, zoals congres- en vergaderruimten, bijzonder geschikt.

3.1.2 Verkenning / doorkijk situatie 2020

De locatieontwikkeling Knoop Lent, die met dit bestemmingsplan wordt geregeld, maakt onderdeel uit van een beoogde gebiedsontwikkeling, die kan worden aangeduid als een centrale plek Nijmegen Noord. Hiermee wordt bedoeld dat dit knooppunt, niet alleen voor verkeersstromen maar ook een verbindingsfunctie vervult naar het toekomstige voorzieningengebied vann het deelgebied “de Citadel”, ten westen van de spoordijk Het stationsplein wordt ruimtelijk verbonden met de westzijde. Recent is hiertoe de de onderdoorgang bij de Griftdijk-noord verbreed en is een nieuwe onderdoorgang gecreëerd . Het nieuwe stationsplein is in dat opzicht een poort naar het toekomstige voorzieningengebied voor Nijmegen Noord.

Een ander aspect (ook qua tijdsplanning) betreft twee ongelijkvloerse kruisingen ter plaatse van de Graaf Alardsingel (fietsbrug) en Prins Mauritssingel (fietstunnel) ten behoeve van het langzaam verkeer. De verbinding over de Graaf Alardsingel zal in 2013 gerealiseerd zijn. De verbinding onder de Prins Mauritssingel zal zo snel mogelijk na 2013 gerealiseerd worden. Hiervoor wordt een afzonderlijke planologische procedure doorlopen.

Kader: Beschrijving doorkijk 2020

Bebouwing ten noorden van Stationsplein
Ten noorden van het stationsplein wordt bebouwing gesitueerd die georiënteerd is op knoop Lent, het verdere verloop van de Prins Mauritssingel richting Waalbrug en het stationsplein. Centraal in het bouwblok bevindt zich een binnenterrein dat gericht is op de spoordijk. Het binnenterrein is verbonden en zichtbaar vanuit het stationsplein en biedt de mogelijkheid voor expeditie en toegang tot een parkeervoorziening op of onder het binnenterrein en de bebouwing. De parkeervoorziening bestaat mogelijk uit een parkeergarage en voorziet in parkeerbehoefte van P&R en van het programma van (bovenliggende) bebouwing.  

Ongelijkvloerse oversteek locatie Prins Mauritssingel (PMS) en Graaf Alardsingel (GAS)

Medio 2013 zal er een fietsbrug over de Graaf Alardsingel zijn aangelegd. Voor de ongelijkvloerse oversteek in het verlengde van de Laauwikstraat in de vorm van een fietstunnel, zal de aanleg zo spoedig mogelijk starten van 2013. Belangrijke redenen voor deze ongelijkvloerse kruisingen zijn de toename van de verkeersintensiteit op deze twee verkeersaders. Aanleg van de ongelijkvloerse kruisingen hebben een belangrijke functie om de doorstroming van het verkeer te garanderen.


Openbaar Vervoer

Door/langs het plangebied zijn twee routes voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) geprojecteerd. Op korte termijn zullen daarvan bussen gebruik maken. Op de lange termijn (na 2020) wordt rekening de doorontwikkeling naar een tramverbining niet onmogelijk gemaakt.

De HOV-route ligt over de Waalbrug als tweezijdig in één richting bereden rijbanen aan weerszijden van de Prins Mauritssingel, steekt dan het kruispunt Prins Mauritssingel- Laauwikstraat schuin over en vervolgt dan het traject als eenzijdig in twee richtingen bereden rijbaan langs de zuidzijde van de Graaf Alardsingel. Er is een HOV-halte gepland direct naast het stationsplein.

Naast HOV zullen ook overige buslijnen langs het NS-station Nijmegen Lent rijden. Deze buslijnen kunnen mogelijk gebruik maken van de HOV-busbanen en halteren op het nieuwe stationsplein (en eventueel ook langs de Prins Mauritssingel nabij het kruispunt Laauwikstraat).

Fietsroutes

Het plangebied vormt een belangrijk uitwisselpunt van verschillende fiets- en looproutes. Allereerst ligt het Rijnwaalpad in het gebied (snelfietsroute Arnhem Nijmegen). Vanuit het zuiden komt de Snelbinder aan in het plangebied en vanuit het noorden wordt op korte termijn de Westelijke Parallelroute gerealiseerd (die aansluit op de reeds aangelegde Stadsas-Noord die weer aansluit op de Ovatonde), ten westen van het spoortalud. Als onderdeel van het Rijn-Waalfietspad zal een ongelijkvloerse kruising over de Graaf Alardsingel worden aangelegd, in het verlengde van de Griftdijk. Deze verbinding zal uitkomen op het westelijke stationsplein en maakt geen deel uit van voorliggend bestemmingsplan.

De toekomstige Passage voor langzaam verkeer onder het nieuwe station en stationsgebied, zal een belangrijke fiets- en loopverbinding vormen tussen de nog te realiseren wijken in de Nijmegen Noord, het bestaande dorp Lent ten oosten van de Prins Mauritssingel en de verbinding naar Nijmegen ten zuiden van de Waal via de Waalbrug en Snelbinder. De verbinding naar Lent is momenteel geregeld aan de hand van een fiets- en voetgangersbrug (Lentse Lus) die aansluit op de Laauwikstraat; daarnaast kan ook gelijkvloers worden overgestoken bij de verkeerslichten op het kruispunt. In het kader van het project Ombouw Prins Mauritssingel naar een T-splitsing wordt de Lentse Lus verwijderd. De gemeenteraad heeft aangegeven dat er een nieuwe ongelijkvloerse verbinding terug moet komen. Deze nieuwe ongelijkvloerse verbinding wordt aangelegt in de periode na realisatie van het splitsingspunt en valt buiten de kaders van dit bestemmingsplan.