Plan: | Dorp Lent - 11 (Definitieve locatie Station Nijmegen Lent e.o.) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP141W11-OH01 |
Het aspect fysieke (brand)veiligheid stelt hier voorwaarden aan de bluswatervoorziening en de bereikbaarheid. De van toepassing zijnde voorwaarden worden genoemd:
Inrichting openbare ruimte: ontvluchting en zelfredzaamheid
Hoe de openbare ruimte is ingericht, is van invloed op de mate waarin hulpdiensten de incidentlocatie kunnen bereiken en betrokkenen bij een incident in staat zijn een locatie te ontvluchten. In dit kader zijn de mogelijkheden voor ontvluchting en zelfredzaamheid binnen het plangebied getoetst. Hierbij gaat het er bijvoorbeeld om dat vluchtroutes in/bij bebouwing goed aansluiten op de omgeving.
In het plangebied is geen sprake van gebouwen van enige omvang. Het is uiteraard zaak dat het station(splatform) bij calamiteiten makkelijk ontruimd kan worden. Daarnaast vraagt het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor om voldoende mogelijkheden om in geval van calamiteiten van het spoor weg te kunnen vluchten. Ook de uitvoering van de tunnel(s) / onderdoorgangen in het plan verdient een kritische blik vanuit het oogpunt van veiligheid.
Aan de hand van het voorliggende plan kunnen wat betreft de inrichting van de openbare ruimte in dit statium geen beperkingen worden geconstateerd.
Situering van gebouwen
In verband met brandveiligheid kan het Bouwbesluit voorwaarden stellen aan de afstand tussen gebouwen onderling en de positionering ten opzichte van elkaar.
In het huidige plan is (nog) geen bebouwing (gebouwen) van enige naam opgenomen. Op voorhand worden dan ook geen bijzondere beperkingen voorzien.
Bereikbaarheid
Het plan omvat met name infrastructuur (verkeersfunctie). Bij ontwerp van wegen dient uiteraard (zoals gebruikelijk) rekening gehouden te worden met de maatvoering van brandweervoertuigen.
Het gegeven dat de infrastructuur en toekomstige (naburige) bebouwde omgeving afzonderlijk in procedure worden gebracht maakt dat een toetsing/beoordeling op de bereikbaarheid van bouwwerken niet aan de orde is. Als randvoorwaarde is het goed om in gedachte te houden dat een benadering van bouwwerken tot 10 meter van de hoofdingang mogelijk moet zijn en dat, gezien het vervoer van gevaarlijke stoffen door het plangebied (externe veiligheid), eisen gesteld worden aan de ontvluchting van bouwwerken (van het gevaar af) en bereikbaarheid van het gebied (langs twee onafhankelijke routes).
Specifiek voor dit plan geldt dat het rondom het spoor ligt. Ontsluiting van de spoorbaan is in algemene zin vaak een knelpunt voor hulpverleningsdiensten. Gezien de toekomstige verdichting in het gebied rondom dit station en het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor is goede bereikbaarheid van het spoor ook in dit plan een aandachtsgebied. Behoud van de Spoorstraat en de ontsluitingsweg van de spoordijk die in het verlengde van de Spoorstraat vanaf de Griftdijk richting spoorbrug loopt of alternatieve ontsluitingsmogelijkheden zijn dan ook noodzakelijk.
In dit stadium van het plan kunnen bovenstaande punten alleen als aandachtspunten/randvoorwaarden worden meegegeven. Bij verdere invulling van het plangebied zal hierover eventueel overleg moeten plaatsvinden.
Bluswatervoorziening
De brandweer stelt eisen aan de beschikbaarheid van bluswater. Voor de eventuele bouwwerken in/nabij het plangebied geldt een minimaal vereiste bluswaterhoeveelheid van 60 m3/u (primaire bluswatervoorziening) binnen 40 meter van de toegang tot het pand.
Gezien de ligging van het plangebied ligt het voor de hand om de primaire bluswatervoorziening dusdanig in te richten dat men bij incidenten op het spoor of de Prins Mauritssingel voldoende bluswater voor handen heeft (gezien het vervoer van gevaarlijke stoffen / externe veiligheid). Hierover zou nader overleg plaats moeten vinden.
Ook voor de bluswatervoorziening op de perrons van het station zal bij verdere uitwerking van de plannen aandacht moeten zijn.
Externe veiligheid
Zowel over het spoor, als de Waal, als de Prins Mauritssingel worden gevaarlijke stoffen vervoerd. Dit gegeven stelt eisen aan de inrichting van de openbare ruimte, bereikbaarheid en bluswatervoorziening en is in bovenstaande tekst meegenomen. Indien in de toekomst andere functies dan een verkeersfunctie mogelijk gemaakt worden die tot verdichting van het aantal aanwezigen leiden, dan dient er expliciet aandacht te zijn voor de externe veiligheid (o.a. toename groepsrisico).
Brandweer Nijmegen wenst betrokken te blijven bij de verdere uitwerking van dit plan. De algemene voorwaarden t.a.v. bereikbaarheid en bluswatervoorziening zijn opgenomen in de 'Nijmeegse Bouwverordening' (artikel 2.5.3 en artikel 5.1.2) en de bijgevoegde nota 'Randvoorwaarden en Richtlijnen Brandweer Nijmegen m.b.t. bluswater en bereikbaarheid'.
Conclusie
De conclusie luidt dat vanuit het oogpunt van fysieke veiligheid de brandweer geen beperkingen ziet ten aanzien van het voorliggende bestemmingsplan (de infrastructuur rondom het stationsgebied in Lent), wanneer bij de verdere uitwerking van het plan aandacht wordt besteed aan de bovengenoemde aandachtspunten.