direct naar inhoud van 4.6 Toekomstige situatie plangebied en omgeving
Plan: Dorp Lent - 11 (Definitieve locatie Station Nijmegen Lent e.o.)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP141W11-OH01

4.6 Toekomstige situatie plangebied en omgeving

4.6.1 Inrichting plangebied

Aangezien de stadsbrug november 2013 zal worden geopend, is een goede verkeerstechnische aansluiting via de Graaf Alardsingel op de Prins Mauritssingel noodzakelijk. Deze aansluiting (het splitsingspunt) wordt gerealiseerd door middel van een T-aansluiting. Daarnaast zal het huidige (tijdelijke) station Nijmegen Lent zuidwaarts worden verplaatst naar een definitieve locatie. Met dit bestemmingsplan wordt een definitief station en de inrichting van de bijbehorende (stations)omgeving mogelijk gemaakt. Dit zijn de verkeerskundige voorzieningen. Uitgangspunt is dat deze voorzieningen voor het moment van opening van de Stadsbrug (november 2013) gereed zijn.

Aangezien de realisatie van de verkeersbestemmingen voorrang heeft, worden met dit bestemmingsplan nog geen mogelijkheden gecreëerd voor bestemmingen zoals bijvoorbeeld woningen, kantoren, hotels etc. Pas wanneer de bestemmingsplanprocedure voor de verkeersbestemmingen is afgerond, zal een nieuwe bestemmingsplanprocedure worden gestart om deze ontwikkelingen mogelijk te maken. Reden hiervoor is dat dit moment nog geen definitieve duidelijkheid is over de invulling van de stedenbouwkundige invulling van het plangebied. Bovendien zorgt de huidige economische situatie ervoor dat het programma en de haalbaarheid van de ontwikkeling van dit gebied nog wordt onderzocht. Verwacht wordt dat medio 2020 deze ontwikkelingen zijn gerealiseerd.


Om onduidelijkheid te voorkomen wordt in deze toelichting gesproken over twee fasen: - Bestemmingsplan 2013 (de onderdelen die met dit bestemmingsplan gerealiseerd worden);

- Doorkijk situatie 2020 (de onderdelen die op een later moment planologische geregeld worden).

4.6.2 Situatie 2013

Infrastructuur

De noordwestelijke tak van de Prins Mauritssingel richting Graaf Alardsingel doorkruist de groene spoordijk die ten westen van de Prins Mauritssingel ligt. Deze spoorse doorsnijding bestaat uit een onderdoorgang en wordt verbreed direct ten zuiden van de huidige onderdoorgang. De verbreding is noodzakelijk om het profiel van de Graaf Alardsingel het spoor te laten kruisen.

Verder ten zuiden van de spoorse doorsnijding Graaf Alardsingel ligt een tweede spoorse doorsnijding, de "Passage". De "Passage" vormt de fysieke verbinding tussen Lent en de Citadel / Hof van Holland. Deze doorsnijding maakt onderdeel uit van het stationsplein en de openbare ruimte en is voornamelijk bestemd voor langzaamverkeer (fietsers en voetgangers) en faciliteiten ten behoeve van het station. Om niet alleen een fysieke, maar ook een ruimtelijke verbinding tot stand te kunnen brengen tussen oost en west is er gekozen voor een forse maat van circa 30 meter breed. Het stationsplein bevindt zich voornamelijk aan de oostkant van de Passage.

Ten zuidoosten van de Passage eindigt de Snelbinder op maaiveldniveau van het stationsplein. Om dit te kunnen bewerkstelligen wordt de huidige snelbinder ingekort en deels verlaagd.


NS Station

Het definitieve station bevindt zich ter plaatse van de spoordijk en heeft een relatie met de eerder genoemde spoorse doorsnijdingen. Het perron loopt van de noordkant van de spoorse doorsnijding Graaf Alardsingel tot aan de zuidkant van de "Passage". De hoofdentree bevindt zich ten noorden van de "Passage" waar trappen en liften gesitueerd worden. Een tweede, maar zeker niet onbelangrijke entree bevindt zich ten noorden van de spoorse doorsnijding Graaf Alardsingel. Bij deze entree bevinden zich enkele trappen. Deze opgangen zijn zichtbaar vanaf de Graaf Alardsingel of vanaf de Prins Mauritssingel.

De hoofdentree wordt geaccentueerd door een overkapping ter plaatse van de opgangen en door middel van verbijzondering van de liftschachten. Gekoppeld aan de opgangen zijn de wachtruimtes.

Stationsplein

Het stationsplein bevindt zich vooralsnog aan de oost als westzijde van de "Passage". De "Passage" maakt onderdeel uit van het plein en omvat eveneens de hoofdentree van het station. De oostkant wordt in de eerste fase zodanig ingericht dat het praktisch kan functioneren totdat een volgende fase wordt gerealiseerd. In een later stadium (situatie 2020) zal het stationsplein ook aan de westzijde worden gerealiseerd. De westzijde wordt niet meegenomen omdat dit deel wordt opgenomen in het bestemmingsplan Citadel / Hof van Holland. Dit bestemmingsplan zal naar verwachting in 2011 in procedure gaan.

De oostzijde van het stationsplein voorziet in een keerlus die ontsloten wordt op de Prins Mauritssingel. Aan deze keerlus zijn een bushalte, een kiss & ride voorziening, taxistandplaats(en), P&R en fietsenstallingen gekoppeld. Het P&R-terrein komt in de plaats van de huidige P&R ten noorden van de Griftdijk-Noord. De P&R zal over circa 110 parkeerplaatsen beschikken en wordt ter plaatse van de huidige Lentse Lus gerealiseerd. Voorts wordt hier ook de tijdelijke fietsenstalling gesitueerd.

Uitgangspunt is dat het P&R terrein en de fietsenstalling zodanig worden ingepast dat het een waardige kwaliteit heeft gezien vanaf de Prins Mauritssingel, Graaf Alardsingel, het stationplein en het perron van het NS station. Op het moment dat een volgende fase aan de orde is zal het P&R en de fietsenstalling zijn definitieve lokatie en vorm krijgen.


Lentse Lus

Omdat de aansluiting met de Lentse Lus komt te vervallen wordt de Lentse Lus verwijderd. Bovendien zijn ten behoeve van het toekomstige station Lent op deze locatie de tijdelijke P+R voorzieningen en de fietsenstallingen voorzien. Daarnaast is het verwijderen van de Lentse Lus noodzakelijk om tijdens de uitvoering van knoop Lent de bereikbaarheid en mobiliteit in het gebied te kunnen waarborgen ten behoeve van tijdelijke ontsluitingen.

Hoge Bongerd

In de nieuwe situatie zal het verkeer van en naar het nieuwe stationsplein via het kruispunt Prins Mauritsweg-Laauwikstraat en via de Hoge Bongerd worden afgewikkeld. Een deel van de Griftdijk-Zuid (het gedeelte dat thans nog direct aansluit op de Lentse Lus) komt te vervallen. De verkeersintensiteiten op de weg Hoge Bongerd, ten zuiden van het plangebied, zullen daardoor toenemen. Uit het verkeersmodel van de gemeente blijkt dat bij een onveranderde verkeerssituatie in 2020 de verkeersintensiteiten op de Hoge Bongerd circa 700 mvt/etm zouden bedragen. Ten gevolge van de verkeersafwikkeling van het verkeer vanuit het nieuwe stationsplein naar de Griftdijk-Zuid via de Hoge Bongerd, zullen de verkeersintensiteiten op de Hoge Bongerd in 2020 circa 2500 mvt/etm bedragen. De Hoge Bongerd betreft een 30 km/u weg. Een verkeersintensiteit van 2500 mvt/etmaal past binnen de wegcategorie 30 km/u. Dit aantal motorvoertuigen per etmaal zal dus geen verkeersproblemen opleveren en kan op een verkeersveilige manier worden verwerkt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP141W11-OH01_0007.png"

Impressie van de toekomstige inrichting van de stationsomgeving

4.6.3 Verkenning / doorkijk situatie 2020

In dit onderdeel zal een verkenning worden gedaan van en een doorkijk worden gegeven naar de mogelijke situatie in 2020. Zoals eerder aangegeven: de gewenste ontwikkelingen voor 2020 worden niet met dit bestemmingsplan geregeld. Hiervoor zijn in een later stadium aanvullende bestemmingsplanprocedures nodig.

Ten tijde van de voorbereiding van de vervolgfase zullen de T-splitsing, de spoorse doorsnijdingen, het NS Station en de daarbij behorende faciliteiten gerealiseerd zijn. De tijdelijke situatie van de P&R en fietsenstalling bij de hoofdentree van het NS Station zullen geïntegreerd worden in nieuw te ontwikkelen bebouwing rondom het stationsplein. De vervolgfase richt zich op het mogelijk maken van vastgoed en de fysieke en ruimtelijke verbinding tussen Lent en de Citadel / Hof van Holland.

Een ander aspect (ook qua tijdsplanning) betreft twee ongelijkvloerse kruisingen ter plaatse van de Graaf Alardsingel en Prins Mauritssingel ten behoeve van het langzaam verkeer. De verbinding over de Graaf Alardsingel zal in 2013 gerealiseerd zijn. De verbinding onder de Prins Mauritssingel zal zo snel mogelijk na 2013 gerealiseerd worden. Voor beide kunstwerken zal een afzonderlijke aparte planologische procedure worden doorlopen.

Verder dient te worden opgemerkt dat deze doorkijk wordt beperkt tot de oostzijde van het spoor en de noordzijde van de Graaf Alardsingel. De westzijde van de spoordijk blijft buiten beschouwing omdat deze zone binnen het exploitatie- en plangebied van de Citadel / Hof van Holland ligt. Er is momenteel een masterplan Citadel en er is een bestemmingsplan voor de Citadel / Hof van Holland in voorbereiding. Dit plan is nog niet in procedure.

Kader: Beschrijving doorkijk 2020

Bebouwing ten noorden van Stationsplein
Ten noorden van het stationsplein wordt bebouwing gesitueerd die georiënteerd is op knoop Lent, het verdere verloop van de Prins Mauritssingel richting Waalbrug en het stationsplein. Centraal in het bouwblok bevindt zich een binnenterrein dat gericht is op de spoordijk. Het binnenterrein is verbonden en zichtbaar vanuit het stationsplein en biedt de mogelijkheid voor expeditie en toegang tot een parkeervoorziening op of onder het binnenterrein en de bebouwing. De parkeervoorziening bestaat mogelijk uit een parkeergarage en voorziet in parkeerbehoefte van P&R en van het programma van (bovenliggende) bebouwing.

Bebouwing ten zuiden van Stationsplein
Ten zuiden van het stationsplein kan in de toekomst sprake zijn van een bebouwingswand die opgebouwd wordt uit verschillende bouwblokken. Deze blokken zullen georiënteerd zijn op het stationsplein en de Prins Mauritssingel. De rand met bebouwing zal met de rug tegen de bestaande bebouwing van Lent aanliggen. Het parkeren ten behoeve van deze functies dient nader te worden onderzocht. Ondergronds parkeren brengt hier meer problemen met zich mee aangezien de lokatie zich bevindt ter plekke van een archeologisch monument. De uitkomst heeft consequenties voor het mogelijke programma.  

Ongelijkvloerse oversteek locatie Prins Mauritssingel (PMS) en Graaf Alardsingel (GAS)

In de doorkijk naar 2020 zijn de mogelijkheden voor een ongelijkvloerse oversteek over de Prins Mauritssingel en Graaf Alardsingel nader bekeken. Deze komen voort uit de prognoses dat er een flinke toename in de verkeersstromen gaat ontstaan waardoor er sneller conflictsituaties bij het gelijkvloers oversteken van langzaamverkeer op de PMS en de GAS kunnen gaan ontstaan. In de eindsituatie zal een ongelijkvloerse oversteek in het verlengde van de Laauwikstraat vooralsnog in de vorm van een fietstunnel en een ongelijkvloerse oversteek in het verlengde van de Griftdijk Noord over de Graaf Alardsingel als fietsbrug gerealiseerd zijn.


Openbaar Vervoer

Door/langs het plangebied is een route voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) geprojecteerd. Op korte termijn zullen daarvan bussen gebruik maken. Op de lange termijn (vanaf het jaar 2020) wordt rekening gehouden met de mogelijke komst van een tram. De HOV-route ligt over de Waalbrug als tweezijdig in één richting bereden rijbanen aan weerszijden van de Prins Mauritssingel, steekt dan het kruispunt Prins Mauritssingel- Laauwikstraat schuin over en vervolgt dan het traject als eenzijdig in twee richtingen bereden rijbaan langs de zuidzijde van de Graaf Alardsingel. Er is een HOV-halte gepland direct naast het stationsplein.

Naast HOV zullen ook overige buslijnen langs het NS-station Nijmegen Lent rijden. Deze buslijnen kunnen mogelijk gebruik maken van de HOV-busbanen en halteren op het nieuwe stationsplein (en eventueel ook langs de Prins Mauritssingel nabij het kruispunt Laauwikstraat).

Fietsroutes

Het plangebied vormt een belangrijk uitwisselpunt van verschillende fiets- en looproutes. Allereerst ligt het Rijnwaalpad in het gebied (snelfietsroute Arnhem Nijmegen). Vanuit het zuiden komt de Snelbinder aan in het plangebied en vanuit het noorden wordt op korte termijn de Westelijke Parallelroute gerealiseerd (die aansluit op de reeds aangelegde Stadsas-Noord die weer aansluit op de Ovatonde), ten westen van het spoortalud. Als onderdeel van het Rijn-Waalfietspad zal een ongelijkvloerse kruising over de Graaf Alardsingel worden aangelegd, in het verlengde van de Griftdijk. Deze verbinding zal uitkomen op het westelijke stationsplein en maakt geen deel uit van voorliggend bestemmingsplan.

De toekomstige Passage voor langzaam verkeer onder het nieuwe station en stationsgebied door, zal een belangrijke fiets- en loopverbinding vormen tussen de nog te realiseren wijken in de Nijmegen Noord, het bestaande dorp Lent ten oosten van de Prins Mauritssingel en de verbinding naar Nijmegen ten zuiden van de Waal via de Waalbrug en Snelbinder. De verbinding naar Lent is momenteel geregeld aan de hand van een fiets- en voetgangersbrug (Lentse Lus) die aansluit op de Laauwikstraat; daarnaast kan ook gelijkvloers worden overgestoken bij de verkeerslichten op het kruispunt. In het kader van het project Ombouw Prins Mauritssingel naar een T-splitsing wordt de Lentse Lus verwijderd. De gemeenteraad heeft aangegeven dat er een nieuwe ongelijkvloerse verbinding terug moet komen. Deze nieuwe ongelijkvloerse verbinding kan worden aangelegd in de periode na realisatie van knoop Lent.