direct naar inhoud van 2.3 Regionaal beleid
Plan: Dorp Lent - 11 (Definitieve locatie Station Nijmegen Lent e.o.)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP141W11-OH01

2.3 Regionaal beleid

2.3.1 Regionaal Plan voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen

In oktober 2006 is het Regionaal Plan voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen vastgesteld. Op 7 maart 2007 hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland grotendeels goedkeuring verleend aan dit plan. Hierdoor heeft het Regionaal Plan de status van regionaal structuurplan zoals bedoeld in artikel 36 van de Wet Ruimtelijke Ordening. Dit betekent dat de bestemmingsplannen van de 20 regiogemeenten moeten passen binnen de lijnen die worden uitgezet in het Regionaal Plan.

Doel van het Regionaal Plan is te werken aan een aantrekkelijke, internationaal concurrerende regio Arnhem-Nijmegen. Het bestaande stedelijk gebied staat hierbij centraal, wat wil zeggen dat er ingezet wordt op herstructurering en herontwikkeling om nieuw ruimtebeslag voor wonen en werken te beperken. De regio Arnhem Nijmegen ontwikkelt zich steeds meer tot een samenhangend stedelijk netwerk met een eigen identiteit. Die eigen identiteit laat zich het beste vangen in de drieslag kennis (hoogwaardige bedrijvigheid, universiteit, Valleyconcept), natuur (rivierenlandschap) en cultuur (enorm cultureel erfgoed).

In het Regionaal Plan is een uitwerking gemaakt van de bestuurlijke visie en ambities. Dit levert een agenda op van tien strategische ontwikkelingsprojecten, waaronder het verknopen van bus en trein tot één samenhangend regionaal OV-netwerk, stedelijke ontwikkeling rondom enkele multimodale knooppunten en het versterken van grootstedelijk klimaat van Arnhem en Nijmegen;

Voor een groot aantal aspecten (water, cultuurhistorie, landschap, mobiliteit en werken) zijn in het Regionaal Plan doelstellingen en beleidsuitspraken opgenomen, die een toetsingskader vormen voor de goedkeuring van bestemmingsplannen. Ten aanzien van mobiliteit is bepaald dat het realiseren van een comfortabel mobiliteitsnetwerk in de stadsregio, waarbij gebruik gemaakt wordt van het openbaar vervoer en de fiets gestimuleerd wordt. Voor werklocaties gelden parkeernormen. Verder moeten de afspraken zoals die zijn vastgelegd in het verkeersmanagementplan “Van beleid naar uitvoering 2005 -2009” worden uitgewerkt in concrete plannen (aanleg stadsbrug over de Waal).

Voor het Regionaal Plan is een Strategische milieubeoordeling (SMB) uitgevoerd. Dit betekent dat gekeken is naar de milieueffecten van bepaalde in het plan voorgenomen ontwikkelingen, onder andere de locatiekeuze voor het bedrijventerrein A12 en A15-zone en de zoekzone voor perifere detailhandelsvestiging.