direct naar inhoud van 6.1 Vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro
Plan: Buitengebied Dorp Lent - 29 (Fietsbrug en aanpassing Snelbinder Lent)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP140W29-OH01

6.1 Vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro

In het kader van het Bro overleg ex artikel 3.1.1 is het concept van het ontwerpbestemmingsplan toegezonden aan de Inspectie VROM, het Waterschap Rivierenland, GEM Waalsprong, Platform Waalsprong, Prorail, Provincie Gelderland en Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

De volgende overlegpartners hebben een reactie gegeven op het plan:

- Provincie Gelderland

De provincie heeft geen opmerkingen.

- GEM Waalsprong

De GEM heeft geen opmerkingen.

- Inspectie VROM

In de brief van 26 mei 2009 aan alle colleges en burgemeester en wethouders heeft de minister van VROM aangegeven over welke nationale belangen uit de Realisatieparagraaf Nationaal Ruimtelijk Beleid gemeenten altijd overleg moeten voeren met het Rijk. Gemeenten verzoeken zelf de afzonderlijke rijksdiensten om advies. De VROM-Inspectie coördineert de rijksreactie over voorontwerpbestemmingsplannen, - projectbesluiten en - structuurvisies. Dit geldt ook voor voorontwerpomgevingsvergunningen waarbij sprake is van strijd met een bestemmingsplan of met een beheersverordening.

Het betreffende plan geeft de betrokken rijksdiensten geen aanleiding tot het maken van opmerkingen, gelet op de nationale belangen in de RNRB.

- Kamer van Koophandel Centraal Gelderland

De Kamer van Koophandel kan zich goed vinden in de realisatie van de fietsbrug en de aanpassing van de Snelbinder. De Kamer heeft eerder al aangegeven dat een ongelijkvloerse kruising noodzakelijk is.

Afstemming wegwerkzaamheden

De Kamer verzoekt de gemeente bij de uitvoering van de plannen de overlast voor het overige wegverkeer zoveel mogelijk te beperken en deze af te stemmen met andere (weg)werkzaamheden. Zoals in eerdere inspraakreacties al aangegeven vindt de Kamer een zorgvuldige afstemming van de verschillende wegwerkzaamheden van eminent belang. Dit om het economisch functioneren van de regio - en in het bijzonder in de stad Nijmegen en de Waalsprong - niet te belemmeren.

Daarnaast gaat de Kamer er vanuit dat de Snelbinder tijdens de aanpassingswerkzaamheden in gebruik blijft. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn dan vraagt de Kamer de gemeente het fietsverkeer een alternatief aan te bieden.

Reactie gemeente

Om de bereikbaarheid van Nijmegen en de directe omgeving te kunnen waarborgen wordt voor het project een faseringsplan voor de bouwperiode opgesteld. Dit betreft een uitwerking van de ontwerpopgave en maakt als zodanig geen deel uit van het bestemmingsplan. Voor de afstemming tussen de afzonderlijke projecten binnen de Waalsprong heeft de gemeente Nijmegen in 2010 een bereikbaarheidscoördinator aangesteld. Met deze bereikbaarheidscoördinator wordt de bouwfasering en de effecten van de projecten op de bereikbaarheid besproken en vastgesteld. Juist de bereikbaarheidscoördinator heeft als taak om de effecten van diverse projecten in beeld te brengen zodat daarin keuzes gemaakt kunnen worden.

Met de bereikbaarheidscoördinator worden eisen bepaald waar het project aan moet voldoen. Het geheel voorkomen van overlast kan, gezien de omvang van de ingreep, niet worden gegarandeerd. In het op te stellen faseringsplan voor de bouwperiode worden aan de bereikbaarheid en doorstroming stringente eisen gesteld.

In samenwerking met de bereikbaarheidscoördinator wordt invulling gegeven aan de wijze waarop de bereikbaarheid van de stad zowel binnen de projecten individueel en in onderlinge samenhang geregeld gaat worden. Dit dient te resulteren in een integraal plan van aanpak met betrekking tot de werkzaamheden in de Waalsprong en de wijze waarop de bereikbaarheid van de stad wordt behouden.

Het bestemmingsplan regelt de fasering en bereikbaarheid tijdens de aanleg niet.

In de voorbereiding van de diverse werken in het kader van Knoop Lent is er intensief overleg tussen projectorganisatie, gemeentelijke bereikbaarheidscoordinator en ProRail. Het aanpassen van de Snelbinder zijn werkzaamheden die door ProRail wordt uitgevoerd.

Er zijn voor de uitvoering voor het aanpassen van de Snelbinder dan ook nadere afspraken gemaakt. Uitgangspunten zijn dat de Snelbinder voor maximaal 1 maand afgesloten mag worden. Tevens dient er een tijdelijke fietsverbinding te zijn van het deel dat afgesloten is tot de openbare ruimte. Een hoogteverschil tussen Snelbinder en tijdelijke fietspad kan bijvoorbeeld door een trapconstructie worden overwonnen.

De gemeente is van mening dat de bereikbaarheid en beschikbaarheid van verschillende verkeerstromen en doelgroepen essentieel is voor de opgave van Knoop Lent. Ondanks dat het bestemmingsplan de bereikbaarheid en beschikbaarheid niet regelt zal de gemeente hier intensief in contact treden met omwonenden, belanghebbenden en Kamer van Koophandel.

Financieel-economische uitvoerbaarheid

In het bestemmingsplan wordt ook ingegaan op de financieel-economische uitvoerbaarheid van de realisatie van de fietsbrug en de aanpassing aan de Snelbinder.

De Kamer is verheugd dat de gelden voor de realisatie van deze voorzieningen zijn gevonden en dat de financiën dus geen obstakel vormen om tot uitvoering van de plannen te komen.

De Kamer vertrouwt erop dat de gemeente rekening zal houden met hun opmerkingen.

Reactie gemeente

De opmerking wordt voor kennisneming aangenomen. Zie hetgeen reeds hiervoor van gemeentewege is opgemerkt.

- Platform Waalsprong

Het Platform heeft met betrekking tot hetgeen in het plan is opgenomen nog enkele opmerkingen.

Algemeen

Zoals het Platform al bij eerdere gelegenheden heeft opgemerkt is het van wezenlijk belang dat bij de uitvoering van de plannen een zorgvuldige afstemming plaatsvindt met de andere (weg)werkzaamheden in het gebied.

Ook is het belangrijk dat de tijd gedurende welke de Snelbinder niet gebruikt kan worden zo kort mogelijk wordt gehouden. Het Platform vraagt de gemeente hieraan aandacht te schenken en mogelijke alternatieven te overwegen.

Reactie gemeente

Zie antwoord van gemeentewege bij reactie van Kamer van Koophandel.

Veiligheid

Het stationsplein kent een oostelijk en een westelijk deel aan weerszijden van het spoortalud. Deze delen worden door een 30 meter brede passage met elkaar verbonden. De betreffende passage dient als een verbindende schakel tussen de Citadel en Lent, is een belangrijke fietsverbinding maar ook perronverbinding. Fietsers komen in die situatie met snelheid vanaf de Snelbinder en duiken onder het station door. Daar lopen ook voetgangers van en naar de perrons en Lent. Zonder infrastructurele maatregelen ter plekke voorziet het Platform daar een onveilige situatie.

Omdat er geen gevaarlijke kruisingen met gemotoriseerd verkeer zijn, wordt er geen indirecte hinder verwacht. Fietsers en voetgangers bewegen zich echter wel door elkaar heen. Ook hierdoor kan hinder ontstaan, kunnen zich onveilige situaties voordoen. Het Platform verzoekt de gemeente hier alert op te zijn en, waar nodig, sturende maatregelen te nemen.

Reactie gemeente

De opmerking van het Platform Waalsprong wordt ten harte genomen. Deels heeft deze betrekking op het bestemmingsplan Station Lent. In ieder geval wordt de mening gedeeld dat er aandacht moet zijn voor de inrichting van de gebieden specifiek voor de veiligheid van de verschillende gebruikers. Het bestemmingsplan regelt dit niet, het betreft een opmerking die vooral betrekking heeft op de nadere uitwerking van het plan.

- Waterschap Rivierenland

Het toegezonden concept-ontwerpbestemmingsplan geeft aanleiding tot het maken van opmerkingen. Deze reactie is aan te merken als wateradvies in het kader van de watertoetsprocedure.

Doorlopen proces

De fietsbrug over de Graaf Alardsingel en de aanpassing van Snelbinder Lent zijn onderdeel van de Knoop Lent. Bij Knoop Lent komen verschillende verkeersstromen samen. Er is nog geen besluit genomen over de toekomstige afwatering van Knoop Lent. Dit zal onderdeel worden van het uitvoeringscontract met de aannemer.

Dit maakt het toetsen van de afzonderlijke deelplannen complex. Daarom zijn in het overleg van 8 april 2011 procesafspraken gemaakt tussen Waterschap Rivierenland, GEM Waalsprong en Gemeente Nijmegen. Hierin is afgesproken dat de eisen aan het ontwerp voorafgaand aan de aanbesteding met het waterschap worden besproken.

Reactie gemeente

De opmerking van het Waterschap Rivierenland wordt gedeeld. Het ontwerp wordt ter toetsing aan het Waterschap aangeboden.

Ruimtelijke consequenties

In de waterparagraaf vindt het Waterschap de samenhang tussen de verschillende deelprojecten onvoldoende terug. Dit komt niet zozeer door de inhoud, maar door de structuur van de waterparagraaf. Hierdoor is niet duidelijk wat betrekking heeft op de Knoop Lent als geheel en wat specifiek op het deelplan 'Fietsbrug een aanpassing Lent'.

In bijlage 1 van deze brief is daarom een format gegeven voor de waterparagraaf. Dit format kan vervolgens ook voor de andere deelplannen binnen Knoop Lent worden gebruikt.

In de fase waarin het watersysteem Waalsprong nog niet is gerealiseerd, geldt dat de realisatie van nieuw verhard oppervlak waterneutraal moet worden uitgevoerd. Dit kan door tijdelijke voorzieningen te treffen, al dan niet in combinatie met andere deelplannen. In de eindsituatie voorziet het watersysteem van de Waalsprong in de bergings- en afvoercapaciteit. Het Waterschap zal bij het opstellen van de eisen voor de aanbesteding toezien op het waarborgen van de waterbelangen. Het Waterschap verwacht van de gemeente en GEM Waalsprong concrete voorstellen om aan de benodigde bergings- en afvoercapaciteit te kunnen voldoen.

Ten aanzien van de Regels verzoekt het Waterschap de gemeente in de bestemming 'Verkeer' ook 'waterstaatkundige voorzieningen ten behoeve van afvoer en berging' mogelijk te maken. Voor de modelregels daarvan wordt naar bijlage 2 van deze brief verwezen.

Reactie gemeente

De opmerkingen en gewenste aanvullingen zijn door de gemeente in het bestemmingsplan (Toelichting (paragraaf Water) en Regels (bestemming Verkeer)) overgenomen.

Conclusie

Het Waterschap adviseert negatief over het plan, tenzij de gemeente opneemt dat de bestemming Verkeersdoeleinden ook waterstaatkundige voorzieningen ten behoeve van berging en afvoer mogelijk maakt. Daarnaast vraagt het Waterschap de gemeente de opzet van de waterparagraaf aan te passen conform of naar voorbeeld van het bijgevoegde format.

Het Waterschap verzoekt de gemeente aan te geven op welke wijze haar opmerkingen worden verwerkt in het plan. Daarnaast wordt verzocht het Waterschap te betrekken bij de verdere procedure van het plan en de planning hiervan aan te geven.

Reactie gemeente

Zie hetgeen reeds hiervoor van gemeentewege is opgemerkt. In de Regels is de volgende toevoeging opgenomen bij de bestemming Verkeer:

- Wadi's, water en waterhuishoudkundige voorzieningen ten behoeve van afvoer en berging, alsmede daarbij behorende voorzieningen zoals duikers, kunstwerken en overbruggingen.

Bovendien is onder bestemming Verkeer het artikel 3.3 Berging van hemelwater opgenomen.

Het ontwerpbestemmingsplan zal naar het Waterschap worden toegezonden. Ook zal worden aangegeven wanneer het plan ter visie gaat.

Prorail en Stadsregio Arnhem-Nijmegen hebben niet gereageerd.