direct naar inhoud van 3.1 Cultuurhistorie
Plan: Buitengebied Dorp Lent - 29 (Fietsbrug en aanpassing Snelbinder Lent)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP140W29-OH01

3.1 Cultuurhistorie

Cultuurhistorische waarden Waalsprong

Voor het gehele Waalspronggebied heeft een inventarisatie van de belangrijkste cultuurhistorische waarden plaatsgevonden. Op de inventarisatiekaart zijn lijnvormige elementen als historische wegen, waterlopen en het tracé van de Waaldijk aangegeven. Daarnaast zijn gebieden met een hoge cultuurhistorische waarde aangeduid, waaronder de dorpskern van Lent, de uiterwaarden van de Waal en het dorp Ressen.

Cultuurhistorische waarden in het plangebied

In het bestemmingsplangebied zijn de volgende cultuurhistorisch waardevolle elementen aanwezig:

- Griftdijk: de Griftdijk is aangelegd bij het graven van de Grift in het begin van de 17de eeuw. Deze trekvaart vormde een nieuwe snelle vaarverbinding tussen Nijmegen en Arnhem. Na verzanding en uiteindelijke sluiting van de vaart verdween de waterloop vrijwel geheel uit het landschap, maar de begeleidende dijkstructuur is als hoofdwegstructuur behouden gebleven. Op diverse locaties zijn restanten van het oude dijkprofiel en de lintbebouwing langs de dijk herkenbaar. Het dijktracé is van oudsher structuurbepalend voor de ontwikkeling van het gebied tussen Nijmegen en Arnhem en vormt de historische verbindingsweg tussen beide steden en verschillende dorpen in het tussenliggende gebied. Hierdoor heeft deze structuur cultuurhistorische waarde.

- Spoorlijn/Defensiedijk: spoordijk uit de jaren '70 van de 19de eeuw; door het hoge talud en het massieve, sterk scheidende karakter heeft de structuur een uitgesproken eigen identiteit. In 1950-1951 werd de spoordijk onderdeel van de Eisenhower(- of Defensie)dijk, één van de markante structuren binnen de IJssellinie. De poortdoorgang bij de Griftdijk Noord bezit nog de betonnen schotsleuven, waarmee de defensiedijk kon worden afgesloten. De IJssellinie, die zich uitstrekt van Nijmegen tot Zwolle is als geheel een uniek relict van de Koude Oorlog en heeft een hoge cultuurhistorische waarde.

De oude structuurlijnen, zoals de Griftdijk en de spoorlijn/defensiedijk, blijven met dit bestemmingsplan gehandhaafd. Een fietsbrug over de Griftdijk doet geen afbreuk aan de cultuurhistorsiche waarde van deze structuur. Hiermee is het uitgangspunt uit de MER Waalsprong, waarin staat dat in het kader van nieuwe ontwikkelingen moet worden bezien of oude structuurlijnen een toonaangevende betekenis kunnen behouden, opgevolgd.

Vanuit het oogpunt van cultuurhistorie zijn er daarom geen bezwaren tegen het voorgestelde bestemmingsplan.