Plan: | Buitengebied Dorp Lent - 26 (Westelijke Parallelroute) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP140W26-OH01 |
In het kader van het Bro overleg ex. artikel 3.1.1 is het concept van het ontwerp-bestemmingsplan toegezonden aan de provincie Gelderland, de Inspectie VROM, het Waterschap Rivierenland, ProRail, de GEM, de Kamer van Koophandel, Rijkswaterstaat en het Platform Waalsprong.
Kamer van Koophandel Centraal Gelderland
We hebben de volgende schriftelijke reactie ontvangen:
In grote lijnen kan de Kamer instemmen met voorliggend bestemmingsplan. Haar opmerkingen hebben betrekking op onderstaande onderdelen:
Totale ontsluitingsstructuur
Voor de voortgang van de werkzaamheden in de Waalsprong is het van belang dat de nieuwe ontsluitingsstructuur tijdig kan worden gerealiseerd. De Westelijke Parallelroute is slechts een klein onderdeel van de totale ontsluitingsstructuur. Om een goede en tijdige ontsluiting van het gebied te realiseren wordt verzocht de diverse bestemmingsplanprocedures goed op elkaar af te stemmen dit om vertragingen te voorkomen.
Reactie gemeente
Uiteraard is er ons alles aan gelegen om een goede en tijdige ontsluiting van het Waalspronggebied te realiseren. Hiervoor trachten wij de diverse bestemmingsplanprocedures zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen om vertragingen te voorkomen.
Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)
In december 2007 heeft de gemeenteraad van Nijmegen een besluit genomen m.b.t. nieuwe HOV-lijnen in Nijmegen. De eerste uitwerking van dit HOV zou een tramverbinding moeten zijn van de campus Heijendaal via het station en het stadscentrum de Waalsprong. HOV wordt toegejuicht door de Kamer omdat dit een positieve bijdrage kan leveren aan de bereikbaarheid van Nijmegen in het algemeen en de Waalsprong in het bijzonder. De Kamer vraagt zich echter wel af hoe realistisch het op dit moment is om zo'n dure tramverbinding te realiseren. De Kamer vraagt de gemeente dan ook graag de plannen hieromtrent te verduidelijken en te concretiseren. Hierbij verzoekt de Kamer de gemeente ook de mogelijkheiden te bezien om de Westelijke Parallelroute alsnog op te nemen in het HOV-traject.
Reactie gemeente
Openbaar vervoer vormt een belangrijk onderdeel in het verkeerssysteem van de Waalsprong. Maatregelen op het gebied van (hoogwaardig) openbaar vervoer leveren een bijdrage aan de beperking van de groei van het autoverkeer. Openbaar vervoer bestaat uit trein, Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) en uit stads- en streeklijnen. Regiorail gaat in de toekomst de S-vorm Wijchen-Nijmegen-Arnhem-Zevenaar bedienen.
In het OV-systeem van de Waalsprong zijn nog veel ontwikkelingen te verwachten, waaronder de realisatie van het definitief station Nijmegen Lent en de aanleg van HOV-routes. Nabij het centrumgebied Citadel komt het vervoersknooppunt van de Waalsprong te liggen, knooppunt Lent. Hier sluiten trein, regulier openbaar vervoer en HOV op elkaar aan.
De HOV-verbinding Waalsprong-centrum Nijmegen CS-Heyendaal is een kansrijke route. In de Waalsprong wordt het HOV-trace nog onderzocht. Een mogelijkheid is dat de HOV-verbinding zich splitst in twee takken: één via de Griftdijk naar Woonpark Oosterhout en dorp Oosterhout, en één via de Griftdijk en Groot Oosterhout naar Knooppunt Ressen. Bij Ressen sluit het HOV aan op een transferium, waar bezoekers aan Nijmegen hun auto kunnen parkeren om verder te reizen met het openbaar vervoer. Het transferium levert een bijdrage aan de vermindering van de verkeersdruk op de A325 en Prins Mauritssingel.
A15
De gemeente stelt dat met de komst van de tweede stadsbrug de bereikbaarheid enorm verbeterd en dat de capaciteit dan toereikend zal zijn. Voor een verdere ontwikkeling van de Waalsprong is het van belang dat het hoofdwegennet op orde is. Hiervoor wordt de doortrekking van de A15 van eminent belang geacht.
Reactie gemeente
Voor een verdere ontwikkeling van de Waalsprong is het van belang dat het hoofdwegennet op orde is. U acht hiervoor de doortrekking van de A15 van eminent belang. Doortrekking van de A15 staat los van de planontwikkeling m.b.t. de Westelijke Parallelroute. Wij nemen in zoverre uw opmerking dan ook voor kennisgeving aan. Wij merken volledigheidshalve op dat in 2007 is gestart met de studie naar de mogelijke doortrekking van de A15 naar de A12. In 2008 is hiervoor de Startnotitie voor het MER verschenen.
Provincie Gelderland
Op de verbeelding is ook een bestemming voor een kantoor opgenomen. Binnenkort wordt er een AMvB en een structuurvisie Bedrijventerreinen vastgesteld. In beide beleidsdocumenten wordt de SER-ladder voor kantoren, als staand beleid geïntroduceerd. Dit houdt in dat slechts nieuwe kantoorlocaties bestemd mogen worden, als eerst onderzocht is of de bestaande kantoorlocaties niet (her)gebruikt kunnen worden. Gezien de grote leegstand in Nijmegen lijkt dat een onmogelijke opgave. Gezien het belang van de Parallelweg is het verstandig om het bestemmingsplan daartoe te beperken en een apart plan te maken voor een kantoorfunctie indien die, om wat voor redenen dan ook, toch doorgang moet vinden.
Reactie gemeente
De betreffende kantoorbestemming is op de verbeelding verwijderd. Hiervoor in de plaats is een groenbestemming gekomen.
Rijkswaterstaat
In haar mail geeft Rijkswaterstaat aan dat het concept-ontwerpbestemmingsplan geen aanleiding geeft tot opmerkingen.
Van het Waterschap Rivierenland (hoewel ambtelijk meerdere malen over het plan is gesproken), VROM Inspectie en Platform Waalsprong, Prorail en de GEM hebben we geen officiële schriftelijke reactie mogen ontvangen.