direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doel
Plan: Buitengebied Dorp Lent - 26 (Westelijke Parallelroute)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP140W26-OH01

1.1 Aanleiding en doel

Ten noorden van de Waal wordt het nieuwe Nijmeegse stadsdeel de Waalsprong ontwikkeld. Centraal in de Waalsprong ligt de Prins Mauritssingel (de huidige A325), die het nieuwe stadsdeel via de Waalbrug verbindt met de bestaande stad ten zuiden van de rivier. In de huidige situatie zijn de Waalbrug en Prins Mauritssingel zwaar belast met verkeer. Verwacht wordt dat de mobiliteit de komende jaren gestaag groeit, waarmee de kans op congestie op deze route toeneemt en de bereikbaarheid van Nijmegen vanuit noordelijke richting verslechtert. Hiermee komt ook de verbinding tussen het gedeelte van Nijmegen ten zuiden van de Waal en het nieuwe stadsdeel de Waalsprong onder druk te staan. Ten westen van het huidige stadscentrum van Nijmegen is daarom de realisering van een Stadsbrug voorzien, die het mogelijk maakt om het verkeer te spreiden over twee routes. De Waalsprong wordt dankzij de realisering van de Stadsbrug via een tweede route verbonden met het gedeelte van Nijmegen ten zuiden van de Waal. Hiermee wordt invulling gegeven aan de wens om de Waalsprong 'bij de stad te laten horen'. Inmiddels is een gedeelte van de woningen in de Waalsprong gerealiseerd. Voor een aantal andere woongebieden zijn momenteel bestemmingsplannen in procedure. Het bestemmingsplan "Stadsbrug", dat de realisering van een tweede oversteek over de Waal mogelijk maakt, is op 23 april 2008 vastgesteld door de gemeenteraad en op 22 december 2009 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland.

Voorts is voor de bereikbaarheid en ontsluiting van de Waalsprong de aanleg van de Westelijke Parallelroute (hierna ook: WPR) van belang. Het doel van de realisering van de WPR is tweeledig. Enerzijds wordt door de aanleg van deze weg de koppeling gemaakt tussen de Stadsbrug, de Graaf Alardsingel, de Stadsas-Noord en de Prins Mauritssingel zodat, naast de huidige route over de Waalbrug, een tweede noord-zuidroute over de Waal beschikbaar komt en de bereikbaarheid van Nijmegen vanuit het noorden wordt gegarandeerd. Anderzijds maakt de WPR onderdeel uit van de hoofdwegenstructuur van de Waalsprong. De weg verbindt het centrum van de Waalsprong met de woon- en werkgebieden ten noorden daarvan. In de omgeving van de kruising van de Graaf Alardsingel en de Prins Mauritssingel is het stationsgebied van de Waalsprong voorzien (knoop Lent). Ten noorden van de Graaf Alardsingel worden (onderwijs)voorzieningen gerealiseerd.

De Westelijke Parallelroute is een weg die zal lopen vanaf de Prins Hendrik VI Singel, ter hoogte van het Keizer Augustusplein (Ovatonde), tot aan de nog te realiseren Graaf Alardsingel. Het tracé kruist, net ten noordoosten van de Graaf Alardsingel, de Griftdijk-Noord. Het tracé ligt voor het overgrote deel parallel aan en ten westen van het spoor Arnhem-Nijmegen. Ten noorden van de nieuwe locatie van de brandweer (aan de Spoorstraat) buigt het tracé af in zuidwestelijke richting naar de genoemde Griftdijk-Noord en Graaf Alardsingel.

Het onderhavige bestemmingsplan omvat niet het gehele tracé van de Westelijke Parallelroute, zoals hiervoor beschreven. Het bestemmingsplan heeft uitsluitend betrekking op het zuidelijke deel van de Westelijke Parallelroute. Het deel van het tracé dat in onderhavig bestemmingsplan is opgenomen, vangt aan net ten zuiden van de Dijkstraat en eindigt bij de Graaf Alardsingel. Het noordelijke deel van de Westelijke Parallelroute is planologisch geregeld in het bestemmingsplan "Stadsas-Noord" uit 2003.

Het plangebied van onderhavig bestemmingsplan voor het zuidelijke gedeelte van de Westelijke Parallelroute omvat hoofdzakelijk agrarisch gebied. Aan de oostzijde wordt het plangebied begrensd door de spoorlijn Arnhem-Nijmegen die voor een deel verhoogd op de spoordijk en voor een deel op maaiveldniveau ligt. De westelijke grens van het plangebied ligt in agrarisch gebied en is bepaald op basis van het wegontwerp. Ten westen van het plangebied bevinden zich momenteel een tijdelijk complex van studentenhuisvesting en het Citadelcollege. Beide voorzieningen zijn ontsloten op de Griftdijk-Noord. Het tijdelijk studentencomplex zal nog tot uiterlijk 2014 ter plaatse gevestigd zijn. Het Citadelcollege kan een nieuwe schoollocatie ten zuidwesten van de Westelijke Parallelroute. Dit is planologisch mogelijk gemaakt in het bestemmingsplan "Buitengebied Dorp Lent - 24 (Citadel College en sporthal)". Ten zuidwesten van het plangebied, tussen het nieuwe tracé van de Westelijke Parallelroute en het spoor, ligt de nieuwe locatie van de brandweer. Dit is planologisch mogelijk gemaakt in het bestemmingsplan "Dorp Lent - 10 (Brandweer)".