direct naar inhoud van 3.9 Natuur en Landschap
Plan: Kwakkenberg 1994 - 5 (Woning aan de Bergweg)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP13W5-VG01

3.9 Natuur en Landschap

3.9.1 Groenstructuurplan De Groene Draad - kansen voor het Nijmeegs groen 2007

In dit plan is het groenbeleid vastgelegd en de hoofdgroenstructuur aangegeven. De Kwakkenberg maakt deel uit van de hoofdgroenstructuur van de stad.

Nijmegen bestaat uit een combinatie van stedelijke woongebieden afgewisseld met extensief bebouwde groene lobben, die vanuit het buitengebied diep de stad inlopen. De Kwakkenberg is onderdeel van zo'n lob. De Kwakkenberg ligt op de bosrijke overgang met het buitengebied. Het is een villawijk met een open verkaveling op grote bosrijke percelen. Gedurende een lange periode zijn er woningen gebouwd in het bos, waardoor een grote diversiteit aan bouwstijlen is ontstaan. Het bos en de bosrestanten vormt de binding van de wijk. Behoud van deze bosdelen en restanten is essentieel voor het behoud van het specifieke karakter van de Kwakkenberg.

Het bos van de Kwakkenberg vertegenwoordigt een belangrijke landschappelijke waarde op de overgang van ommeland en de stad. Om deze waarde te behouden is het belangrijk dat er een aaneengsloten netwerk van bosgebieden en bosstroken blijft bestaan. In het groenplan staat opgenomen dat “de bosgebieden zo min mogelijk verder verdicht moeten worden omdat dit het boskarakter teveel aantast“. Het gebied is niet begrensd als Ecologische Hoofdstructuur of Natura 2000-gebied en is door de provincie niet aangemerkt als Waardevol Landschap.

Conclusie

Door situering van het bouwvlak op het hogere deel van de kavel en het realiseren van een woningtype dat rekening houdt met het reliëf en het bos, kan de visueel landschappelijke waarde van de Kwakkenberg behouden blijven. Om een doorgaande relatie met de bospercelen in de omgeving te waarborgen is het bouwvlak gesitueerd in het meest zuidoostelijke deel van de kavel en is voor een groot deel van het perceel de bestemming "Bos" opgenomen. De gronden met deze bestemming moeten als bos beheerd worden, waarbij een bomenlaag, een struiklaag en een kruidlaag ontwikkeld moet worden.

Om het bosrijke karakter en vrijstaande beeld te behouden en kracht bij te zetten, moet niet alleen bos gespaard blijven binnen de bestemming "Bos", maar ligt langs de weg de bestemming "Tuin". Binnen de bestemming "Tuin" en "Wonen" is het streven het boskarakter zoveel mogelijk te behouden. Binnen de bestemming "Tuin" mogen alleen ondergeschikte aan-/uitbouwen en geen bijgebouwen gerealiseerd worden. Dit is geregeld in de regels van het bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP13W5-VG01_0006.png"

Figuur 7: Hoofdgroenstructuur bos en natuur

3.9.2 Natuurwaardenkaart

De visueel landschappelijke waarde van de Kwakkenberg bestaat uit de aanwezigheid van hoogteverschillen, waarbij de reliëfrijke hellingen begroeid zijn met loof- en naaldhoutbestanden. Bij de ontwikkeling van het perceel aan de Bergweg 4 moet dit glooiende karakter, in samenhang met de bosrijke vegetatie, behouden blijven. Door situering van het bouwvlak op het hogere deel van de kavel en het realiseren van een woningtype dat rekening houdt met het reliëf en het bos, kan deze visueel landschappelijke waarde behouden blijven.

Naast de landschappelijke waarde is de Kwakkenberg ecologisch gezien waardevol als schakel tussen de bosgebieden van de Mariënbos, Meerwijk en de Vier Perken in het zuiden en het Maartenskliniekbos, de stuwwal en uiteindelijk het natuurgebied van de Ooijpolder in het noorden. Nieuwe ontwikkelingen moeten zodanig gesitueerd worden dat deze relatie behouden blijft. Door het bouwvlak aan de Bergweg 4 in het meest zuidoostelijke deel van de kavel te situeren, kan een brede bosstrook aan de Berg en Dalseweg behouden blijven. Het bosgebied blijft daarmee aansluiting behouden met het bosgebied aan de overzijde van de Berg en Dalseweg.

De Kwakkenberg

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP13W5-VG01_0007.png"

Figuur 8: Rood is een hoge natuurwaarde.

De natuurwaarde van de Kwakkenberg is relatief hoog: er zijn aaneengesloten boselementen die een directe relatie hebben met de bossen die de stad omringen. De kans dat in deze gebieden met een hoge natuurwaarde beschermde plant- en diersoorten een leefgebied hebben, is groot. Om dit te onderzoeken is een zogenaamde quick scan van de flora en fauna noodzakelijk. Uit dit onderzoek komt naar voren dat het plangebied geen betekenis heeft voor beschermde planten, ongewervelden, vissen, amfibieën en reptielen. Steenmarters doorkruisen het gebied regelmatig, maar de ingreep heeft geen negatieve effecten op het leefgebied. Enkele bomen zijn mogelijk geschikt als verblijfplaats voor vleermuizen of als nestboom voor sperwer of havik.

Om negatieve effecten voor de natuur te voorkomen, wordt een aantal maatregelen geadviseerd:

  • 1. voorafgaand aan het kappen van bomen voor bebouwing, moeten de bomen geïnspecteerd worden op vaste verblijfplaatsen van vleermuizen en havik- en sperwernesten. Als er vaste rust- of verblijfplaatsen aanwezig zijn worden er mitigerende maatregelen opgesteld.
  • 2. voorafgaand aan de werkzaamheden worden potentiële schuilplaatsen geïnspecteerd op aanwezige zoogdieren en amfibieën. Aangetroffen dieren worden verplaatst naar een geschikte locatie buiten het plangebied.
  • 3. Om verstoring van broedende vogels te voorkomen worden graaf- en rooiwerkzaamheden buiten het broedseizoen uitgevoerd.
  • 4. In de tuin van de te realiseren woning worden geen verlichtingspunten geplaatst en geen bomen aangelicht om verstoring van vliegende vleermuizen te voorkomen.

Voorafgaand aan de bouwaanvraag dient een nader onderzoek te worden verricht naar vaste verblijfplaatsen van vleermuizen en vogels. Wanneer deze aanwezig zijn in het gebied dat aangewezen is als woongebied, moeten hiervoor mitigerende maatregelen getroffen worden. Deze maatregelen moeten gelijktijdig met de bouwaanvraag ingediend worden.

3.9.3 Omgevingsvergunning

Voor de realisatie van woningbouw moet een omgevingsvergunning (kapvergunning) aangevraagd worden. Omdat het betreffende gebied in het vigerende bestemmingsplan de bestemming bos heeft en het groter is dan 10 are, valt de kap van het bos voor woningen onder de provinciale richtlijn Compensatie Bos en Natuur. Dit betekent dat er bij het kappen van bos een compensatie verplicht is plus een kwaliteitstoeslag van 40%. Hiervoor is een compensatieplan opgesteld. Bij de gemeente Berkelland zal ten behoeve van dit bestemmingsplan 0,16 ha. nieuw bos aangelegd worden.