direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Kwakkenberg 1994 - 4 (Kwakkenbergweg 62)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP13W4-OH01

2.2 Provinciaal en regionaal beleid

Streekplan Gelderland 2005

Het 'Streekplan Gelderland 2005' is vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 14 december 2004 en is goedgekeurd door Provinciale Staten op 29 juni 2005. Het nieuwe streekplan is vanaf 20 september 2005 in werking getreden.

In het kader van de voorgenomen ontwikkeling zijn in het Streekplan de volgende relevante aspecten opgenomen met betrekking tot 'wonen'.

Uitgangspunt van het Gelders kwalitatief woonbeleid is, dat de gemeenten voorzien in een aanbod aan woningen, dat past bij de geconstateerde regionale kwalitatieve woningbehoefte.

Het woonbeleid wordt omschreven als een beleid gericht op voldoende aanbod van kwalitatief passende woningen en woonmilieus voor de Gelderse bevolking van nu en van de toekomst. In het streekplan gaat het om voldoende ruimte op geschikte locaties voor het accommoderen van die kwalitatieve woningbehoefte. De inspanningen ten aanzien van de woningbouw richten zich op het realiseren van de regionale woningbehoefte.

Het Gelders kwalitatief woonbeleid richt zich zowel op bestaand bebouwd gebied (herstructurering, transformatie) als op nieuw stedelijk gebied (uitbreiding). Het aanbod aan woningen en woonmilieus moet beter aansluiten bij de voorkeuren van bewoners. Voorts wil de provincie een versnelling bevorderen van herstructurering en transformatie van bestaand bebouwd gebied, het aanpakken van de stagnerende (nieuwbouw)productie, het vergroten van het aanbod aan levensloopbestendige woningen en het versterken van verscheidenheid en identiteit.

Met betrekking tot 'werken' vermeldt het Streekplan het volgende:

De provincie wil bijdragen aan het voldoen aan de ruimtelijke voorwaarden voor een succesvolle economische ontwikkeling. Duurzame kwaliteit, concentratie en bundeling en zorgvuldig ruimtegebruik zijn hierbij kernbegrippen. Het situeren van kleinschalige werkfunties in een stedelijke omgeving bevordert functiemenging. Het zorgt voor afwisseling en levendigheid in de gebouwde omgeving, biedt kans op op kortere woon-werk afstanden en met andere taakvelden. Bovendien biedt het kans op de integratie van de woon- en de werkplek.

De voorgenomen ontwikkeling past binnen het hierboven beschreven provinciaal beleid, omdat de realisatie van de praktijkruimte en appartementen bijdraagt aan het woningaanbod dat aansluit bij de regionale kwalitatieve woningbehoefte en functiemenging bevordert.

Stadsregio Arnhem Nijmegen, Regionaal Plan 2005-2020

Het plangebied is onderdeel van de stadsregio KAN (Knooppunt Arnhem Nijmegen). Het KAN heeft samen met de provincie het Regionaal Plan 2005-2020 opgesteld. De Stadsregio Arnhem Nijmegen legt in het Regionaal Plan de gemeenschappelijke beleidsambities vast voor de ontwikkeling van de regio Arnhem Nijmegen. Het Regionaal Plan laat zien hoe de betrokken gemeenten binnen de stadsregio streven naar een hoogwaardige regionale ontwikkeling van het stedelijk netwerk Arnhem Nijmegen als geheel. Onderstaand zijn enkele relevante beleidsuitgangspunten opgenomen.

De doelstelling van het Regionaal Plan 2005-2020 is dat voor iedere (toekomstige) inwoner van de stadsregio een juiste woning beschikbaar is met betrekking tot prijs, eigendomssituatie, aard & type en locatie. Daartoe worden in de periode 2005 – 2010 ten minste 24.600 woningen gebouwd, inclusief de vervangende nieuwbouw voor te slopen woningen. Voor de periode 2010 – 2015 geldt vooralsnog een opgave van circa 15.500 woningen.

Het Gelders kwalitatief woonbeleid is uitgangspunt. Dit is gericht op voldoende aanbod van kwalitatief passende woningen en woonmilieus voor de regionale woningbehoefte. Vooral de realisatie van woningen voor ouderen en starters en woningen in centrumstedelijke en landelijke woonmilieus moet worden bevorderd. Daarnaast wordt ingezet op het versnellen van herstructurering en transformatie van bestaand bebouwd gebied, versnelling van de woningproductie, het vergroten van het aanbod aan levensloopbestendige woningen en wijken en het versterken van verscheidenheid en identiteit. Voor de periode 2005 – 2015 geldt als randtotaal de nieuwbouw van 34.000 woningen (uitbreiding woningvoorraad). De stadsregio moet zelf bepalen welk aandeel van de woningvoorraad wordt gerealiseerd in bestaand bebouwd gebied, met als provinciale referentie dat 30% van de uitbreiding van de woningvoorraad wordt gebouwd in bestaand bebouwd gebied. Uitgangspunt voor de ruimtelijke inpassing van de bouwopgave in de stadsregio is het concessiebeleid met contouren voor woningbouw.

Voor wat betreft het aspect 'werken' is de doelstelling het op een zorgvuldige wijze ruimte bieden en inpassen voor het scheppen van voldoende werkgelegenheid voor de inwoners van de stadsregio, die aansluit bij het opleidingsniveau van de beroepsbevolking, nu en in de toekomst. Het Gelders Streekplan is voor deze beleidsnota het uitgangspunt.

De ontwikkeling van het plangebied past binnen de beleidslijnen van het Regionaal Plan 2005-2020.