direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 Beleidskader
Plan: Uitbreiding begraafplaats Hoevelaken
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.PB0002-0001

Hoofdstuk 3 Beleidskader

3.1 Bovengemeentelijk beleid

Wet op de lijkbezorging

Bij de aanleg, de inrichting en het beheer van een begraafplaats dient met een aantal eisen rekening te worden gehouden. Het wettelijk kader voor de aanleg en het beheer van begraafplaatsen is neergelegd in de Wet op de lijkbezorging (Wlb) en het daarbij behorende Besluit op de lijkbezorging (Blb). Ingevolge artikel 25 Wlb. is het verboden een begraafplaats te gebruiken die niet overeenkomstig met de bepalingen van deze wet is aangelegd of in gebruik genomen. Hierover dient de regionale inspecteur van de Volksgezondheid gehoord te worden.

De inrichting van de graven en de onderlinge afstand kan geregeld worden bij algemene maatregel van bestuur (art. 32 Wlb). Dit is gedaan in het Besluit op de lijkbezorging. In het Besluit op de lijkbezorging wordt een aantal eisen gesteld, zoals:

  • de afstand tussen graven onderling dient ten minste 30 cm te bedragen;
  • de afstand van een graf tot de erfscheiding van de begraafplaats dient minimaal 1m te bedragen;
  • boven de kist van een enkel graf of het omhulsel dient zich een grondlaag te bevinden van ten minste 65 centimeter;
  • er mogen maximaal drie lijken boven elkaar begraven worden, mits boven elke kist of ander omhulsel een laag grond van ten minste 30 cm dik wordt aangebracht, die bij een volgende begraving niet mag worden geroerd en de bovenste kist weer met een grondlaag van minimaal 65 cm wordt afgedekt;
  • de graven dienen zich minimaal 30 cm boven het niveau van de gemiddeld hoogste grondwaterstand te bevinden.

Is een begraafplaats eenmaal ingericht, dan kent de wet nog een aantal verplichtingen waaraan de houder van de begraafplaats dient te voldoen. Zo moet de houder een (openbaar) register bijhouden van al diegenen die daar begraven liggen, met een nauwkeurige aanduiding van de plaats waar zij begraven zijn.

Bij de realisatie van de uitbreiding van de begraafplaats in Hoevelaken zal worden voldaan aan de Wet op de lijkbezorging.

3.2 Gemeentelijk beleid

Beheerplan Begraafplaatsen 2009-2013

De Gemeente Nijkerk heeft haar meest recente beleid ten aanzien van begraafplaatsen vastgelegd in het Beheerplan Begraafplaatsen 2009-2013, vastgesteld door het College van burgemeester en wethouders op 19 mei 2009. Het Beheerplan maakt duidelijk dat de eindverantwoording van het dagelijks onderhoud van de begraafplaats en onderhoud van de grafstroken (incl. grafmonument) bij de gemeente ligt.

Binnen de gemeente Nijkerk zijn drie begraafplaatsen in beheer, te weten de begraafplaatsen in Hoevelaken, Nijkerk en Nijkerkerveen. Een capaciteitsstudie heeft aangetoond dat er vanaf 2013 capaciteitsproblemen zijn te verwachten, beginnend in Hoevelaken. De begraafplaats in Hoevelaken heeft momenteel een capaciteit van 1530 graven (2,1 ha).

Bij het berekenen van de benodigde capaciteit op de Nijkerkse begraafplaatsen is uitgegaan van een bevolkingstoename van 40.000 inwoners in 2010 tot zo'n 51.000 inwoners in 2030. Daarnaast is de verwachting dat de toekomstige bevolkingsgroep meer zal gaan cremeren dan de huidige bevolkingsgroep. Voor sturing op voldoende capaciteit en efficiƫntie is het belangrijk de capaciteitsberekening iedere vijf jaar bij te stellen.

Op basis van de capaciteitsstudie die gedaan wordt in het Beheerplan Begraafplaatsen 2009-2013 wordt duidelijk dat het gewenst is dat de begraafplaats in Hoevelaken op korte termijn wordt uitgebreid. Deze uitbreidingslocatie wordt in het beheerplan in kaart gebracht en in dit projectbesluit verankerd. De uitbreidingslocatie is 8150 m2 groot, wat ruimte biedt voor circa 580 graven.