direct naar inhoud van 5.2 Dit bestemmingsplan
Plan: Struikfoods 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0051-0002

5.2 Dit bestemmingsplan

Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.

De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.

5.2.1 Bijzonderheden in dit bestemmingsplan

De regels in dit bestemmingsplan zijn opgezet aan de hand van hetgeen hiervoor is beschreven. Dit bestemmingsplan kent de bestemmingen 'Bedrijf', 'Water', 'Waterstaat - Waterlopen' en 'Waterstaat – Overkluizing'.

Bedrijf

De voor Bedrijf aangewezen gronden zijn bestemd voor het bestaande bedrijf (een bedrijf gericht op de vervaardiging van voedingsmiddelen inclusief kantoren). De regeling is gebaseerd op het bestemmingsplan Struikfoods 2001 en beoogt het bestaande bedrijf binnen strakke kaders vast te leggen. Op een aantal vlakken is de regeling strakker dan het vigerende bestemmingsplan:

  • de bedrijfswoningen zijn specifiek aangeduid en er is geregeld dat hier alleen bedrijfswoningen toegestaan zijn;
  • het vrijstaande kantoorgebouw direct aan de Voorthuizerweg dat binnen het bestemmingsplan Struikfoods 2001 mogelijk is maar dat nooit is gerealiseerd, is niet langer mogelijk.

Voor het overige zijn in grote lijnen dezelfde kaders gesteld als in het bestemmingsplan Struikfoods 2001. Er zijn specifieke aanduidingen opgenomen voor waar alleen opslag of de zuiveringsinstallatie is toegestaan, conform de systematiek uit bestemmingsplan Struikfoods 2001.

Hiernaast is gebruik gemaakt van de aanduidingen ' tuin', 'groen' en 'geluidscherm'. Hierover kan het volgende worden gesteld.

  • Tuinen: De bestaande tuinen zijn als zodanig aangeduid, deze gronden mogen alleen als tuin worden gebruikt.
  • Groen: De bestaande en te behouden groene randen (groenafscherming) zijn aangeduid als 'groen'.
  • Geluidscherm: De bestaande geluidwerende voorziening is op de verbeelding aangeduid.

Wat betreft de bouwregeling zijn de bestaande strakke bouwgrenzen overgenomen. De toegestane bouwhoogtes zijn overgenomen uit het bestemmingsplan Struikfoods 2001. Ook is geregeld dat binnen de functieaanduidingen 'groen', 'parkeerterrein' en 'tuin' alleen beperkte bouwwerken geen gebouw zijnde toegestaan zijn.

Er is een nadere eisen-regeling opgenomen die het gemeentebestuur in staat stelt nadere eisen te stellen aan de bebouwing.

Water

De bestaande watergang is opgenomen in de bestemming 'Water'.

Waterstaat - Waterlopen en Waterstaat - Overkluizing

Deze dubbelbestemmingen zijn beide bedoeld voor de bescherming van de waterloop. De dubbelbestemming 'Waterstaat - waterlopen' beschermt de waterloop zelf alsmede de oeverzones. De dubbelbestemming 'Waterstaat - overkluizing' beschermt het overkluiste deel van de watergang. In de regeling is een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen.

5.2.2 Algemene regels

Naast de bestemmingen bevat het plan een aantal algemene regels over bijvoorbeeld begrippen, de wijze van meten, algemene afwijkingen en overgangsrecht. Deze min of meer standaardregels in bestemmingsplannen worden hier verder niet toegelicht.