4.5.1 Archeologie
In 2006 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg van kracht geworden. In het kader hiervan dient een gemeente ruimtelijke planvorming te toetsen op archeologische waarden. Indien potentiële archeologische waarden worden verstoord, dient hier nader onderzoek naar te worden verricht.
Archeologische waarden zijn zeker in Nederland veelal onzichtbaar. Ze liggen grotendeels verborgen in de bodem, waardoor ze niet eenvoudig te karteren zijn. Nu archeologische waarden in toenemende mate in de planvorming en in de uitvoering van projecten worden meegenomen, is de handicap van deze onzichtbaarheid actueler dan ooit. Om toch greep te krijgen op die nog onbekende archeologie, is door de gemeente Nijkerk een archeologische waarden- en verwachtingskaart opgesteld. De kaarten bieden inzicht in de bestaande archeologische toestand van zowel het landelijke als het bebouwde gebied van de gemeente Nijkerk. Dit inzicht is noodzakelijk voor een weloverwogen omgang met archeologie in de beleidsuitvoering. Onderstaand is een deel van de archeologische waarden- en verwachtingskaart voor de gemeente opgenomen. De archeologische waardevolle gebieden en de gebieden met een hoge dan wel middelhoge verwachtingswaarde zijn op de verbeelding aangeduid en er is een regeling aan verbonden.

Uitsnede archeologische beleidskaart
Planspecifiek
Het plangebied ligt op de grens van het gebied 'overige historische kernen' en een gebied met een middelmatige verwachtingswaarde. Daar het plangebied geheel binnen dit laatste gebied valt geldt er een onderzoeksverplichting zodra er een totaal aan bodemingrepen plaatsvindt wat groter is dan 1000 m2 en dieper dan 40 cm onder maaiveld.
In de voorbereidingen op dit plan is door de gemeentelijk archeoloog geconcludeerd dat de ondergrond op het terrein van woonzorgcentrum Arkemheen al dusdanig geroerd en daarmee verstoord is dat de kans op het vinden van belangrijke archeologische vondsten zeer klein wordt geacht. Een nader onderzoek is op dit gebied dan ook niet noodzakelijk.