Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bestemmingsplan Arkemheen, Nijkerk
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0267.BP0047-0003

3.2 Beoogde ontwikkeling

3.2.1 Motivatie
Momenteel zijn in woonzorgcentrum Arkemheen zo’n 100 zorgeenheden gevestigd. Door de beoogde ontwikkeling worden deze vervangen door 59 eenheden. Reden voor deze afname van zorgeenheden is een gewijzigde financiering van de zorg in Nederland die beoogt dat zorgbehoevende mensen zo lang mogelijk thuis wonen en thuis zorg krijgen. Het handhaven van het bestaande aantal zorgeenheden zou op basis van de huidige wetgeving, zoals onder andere vastgelegd in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en ook toegelicht in de Programmabrief langdurige zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 1 juni 2010 financieel niet haalbaar zijn. Op gemeentelijk niveau wordt de doorwerking van de ambitie om zo lang mogelijk thuis te wonen en thuis zorg te krijgen middels het uitvoeringsprogramma Woonservicezone 2010-2014 (§2.3.2) verzorgd.
 
Over de afname van de zorgeenheden in Arkemheen is overleg gevoerd tussen de eigenaar van het vastgoed (initiatiefnemer) en de zorgaanbieder in Arkemheen (Amaris). De zorgaanbieder heeft de gemeente expliciet aangegeven achter de plannen te staan en op basis van veranderde wetgeving en beleidskeuzes van het Rijk zoals bovenstaand omschreven de in de toekomst te realiseren 59 eenheden een realistisch aantal te vinden. Daarbij zal, onder andere conform de principes van het uitvoeringsprogramma Woonservicezone en naar gelang daar vanuit de bewoners behoefte aan is, ook zorg aangeboden kunnen worden aan de bewoners van de nieuw te bouwen grondgebonden woningen in het plangebied. Een dergelijke werkwijze wordt reeds gehanteerd en zal worden gecontinueerd voor de appartementen in de Beatrixflat.  
 
In verband met de economische haalbaarheid van de plannen is gekozen het programma deels te vullen met genoemde grondgebonden woningen.
3.2.2 Beoogd programma
De verzorgingsflat Arkemheen zal worden gesloopt. In plaats hiervoor wordt een nieuw gebouw gerealiseerd waarbinnen 59 eenheden voorzien zijn. Van deze 59 eenheden zijn 16 eenheden voorzien als eenheden voor relatief zware zorg. Deze laatst genoemde eenheden vormen geen zelfstandige wooneenheden. De 43 overige eenheden in het gebouw zijn wel zelfstandige wooneenheden. Derhalve zullen ze worden ingericht als volwaardige woningen, inclusief de daarbij behorende zelfstandige entree, keuken en badkamer. In het nieuwe flatgebouw wordt verder 230 m2 aan recreatieruimte voorzien voor contact en recreatie voor de zorgbewoners. 
 
Los van de appartementen en zorgeenheden worden tevens 14 grondgebonden woningen voorzien. Elf van deze woningen worden als patiowoning gerealiseerd. Drie grondgebonden woningen zullen als vrijstaande woningen worden gerealiseerd.
 
Plattegrond beoogde situatie
3.2.3 Stedenbouwkundige analyse
De nieuwbouw van het woonzorgcentrum heeft een frontaal oppervlak langs de Vetkamp en past daarmee beter in de kleinschalige lintbebouwing die hier aanwezig is. De hoogte van de beoogde ontwikkeling (4 lagen) is lager dan de huidige 5 lagen. Bovendien zal door de situering van de nieuwbouw, op geruime afstand van de weg, het zicht op het naastgelegen monumentale pand Vetkamp 23 (het hospice) behouden blijven. De beoogde situatie past daarmee stedenbouwkundig gezien goed in het straatbeeld. Verder worden langs de Vetkamp twee vrijstaande woningen gerealiseerd. Deze woningen voegen zich op passende manier in de rooilijn en passen bij de korrelgrootte van de bestaande bebouwing. De lage patiowoningen op het binnenterrein vormen een goede overgang naar de achtergelegen bestaande woningen aan de Julianastraat en schermen het zicht de op achterzijdes vanaf de nieuw gecreëerde openbare ruimte af. Op het binnenterrein wordt aan de zijde van de Beatrixstraat een vrijstaande woning gerealiseerd.
 
Het terrein zal naast de parkeerruimte en bebouwing op een groene manier worden ingericht waarbij bestaande bomen zoveel mogelijk worden gerespecteerd.