direct naar inhoud van 6.2 Nadere toelichting op de regels
Plan: Hoevelaken-Noord, Westerdorpsstraat 54a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0032-0003

6.2 Nadere toelichting op de regels

6.2.1 Bestemmingsregels

Voor zover nodig worden de afzonderlijke bestemmingen van een toelichting voorzien.


Maatschappelijk

Het kinderdagverblijf wat in de nabijheid is gelegen is bestemd als "Maatschappelijk". Ten gunste van het flexibel gebruik wordt geen onderscheid gemaakt naar type maatschappelijke voorziening. In de begripsomschrijving is een uitgebreide definitie van 'maatschappelijke voorziening' opgenomen.


Tuin

De bestemming "Tuin" bevat de gronden die vrij dienen te blijven van gebouwen, behoudens de gronden met de aanduiding "bijgebouwen". Andere bouwwerken zijn wel toegestaan, mits deze voldoen aan de aangegeven maatvoering.


Verkeer

De bestaande wegenstructuur is bestemd als "Verkeer". Binnen deze bestemming zijn naast de wegen, straten, paden en parkeervoorzieningen, ook waterpartijen en groenvoorzieningen toegestaan.


Wonen

De bestemming omvat alle niet-gestapelde woningen. Woningen mogen uitsluitend worden gerealiseerd binnen de op de kaart aangegeven bouwvlakken, met behorende bouwbepalingen zoals:

  • de bouwvlakken geven de bouwmogelijkheden aan. Als een bouwvlak ruimer is dan een bestaande woning kan het hoofdgebouw worden vergroot;
  • de maximale goothoogte en bouwhoogte van de woningen zijn op de verbeelding aangegeven. Bepalend zijn daarbij geweest de maten die in het plangebied overwegend voorkomen of die als maximum aanvaardbaar of gewenst worden geacht;
  • ten slotte is op de verbeelding per bouwvlak het woningtype (vrijstaand, aaneengesloten of aaneen) aangegeven.


Bijgebouwen

Ten aanzien van het gebruik van bijgebouwen is van belang dat in bijgebouwen geen primaire woonfuncties zijn toegestaan, zoals wonen, slapen, keuken, badkamer. Hobbyruimtes zijn wél mogelijk in bijgebouwen. Genoemde beperkingen gelden dus niet voor aanbouwen- en uitbouwen. Voor wat betreft de maatvoeringen kent het bestemmingsplan geen onderscheid meer tussen aan-, uit- en bijgebouwen. In het kader van de Wabo wordt gesproken van 'bijbehorende bouwwerken'.


Werken aan huis

Bij alle woningen zijn 'vrije beroepen' toegestaan. Het betreft beroepen die krachtens jurisprudentie als bij de woonfunctie horend worden gezien, mits wel ondergeschikt aan die woonfunctie. Verder is er nog een categorie 'beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten aan huis', die niet valt onder de jurisprudentie rond de aan huis verbonden beroepen, maar waar de gemeente onder voorwaarden wel mogelijkheden voor wil bieden. Het betreft beroepen/bedrijfjes die qua hinder voor de omgeving en qua uitstraling op de omgeving acceptabel worden geacht, mits ondergeschikt aan de woonfunctie en mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Deze categorie is in een bijlage bij de regels uitgewerkt; hieraan kan medewerking worden verleend door burgemeester en wethouders door bij een omgevingsvergunning af te wijken van het plan.


Leiding - Gas

Binnen deze dubbelbestemming (aan weerszijden van de op de verbeelding aangegeven hartlijn van de aardgastransportleiding) zijn bouwwerken uit de onderliggende bestemming uitsluitend toegestaan indien de belangen in verband met de aardgastransportleiding zich hier niet tegen verzetten. Burgemeester en wethouders winnen hierover tevoren advies in bij de leidingbeheerder (de Gasunie).

Voor de overige werken en werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het verrichten van graafwerkzaamheden (anders dan normaal spit- en ploegwerk), het aanbrengen van gesloten verhardingen en het indrijven van voorwerpen in de bodem is de verplichting voor een omgevingsvergunning opgenomen.


Aanduiding 'Veiligheidszone-LPG'

Op de Westerdorpsstraat 52a is het tankstation TinQ gelegen. Hier is de verkoop van LPG toegestaan. Om het bedrijf heen is de bijbehorende "Veiligheidszone-LPG" van toepassing. Deze zone ligt voor een klein deel over de bestemming Tuin. Binnen deze zone zijn geen nieuwe (beperkt) kwetsbare objecten toegestaan.

6.2.2 Algemene regels

Anti-dubbeltelregel

Deze regel is opgenomen om een ongewenste verdichting van de bebouwing te voorkomen. Deze zou zich kunnen voordoen indien een deel van een bouwperceel dat al bij de berekening van een maximaal bebouwingspercentage was betrokken wederom bij een dergelijke berekening, doch nu ten behoeve van een ander bouwperceel wordt betrokken.


Algemene gebruiksregels

Voor de redactie van dit artikel is de algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. In beginsel is de bestemmingsomschrijving van de betreffende bestemming bepalend.

In verband met het schrappen van het bordeelverbod is expliciet opgenomen wat onder strijdig gebruik in ieder geval wordt verstaan het (laten) gebruiken van gebouwen ten behoeve van een seksinrichting. Voor veel bestemmingen is dit evident, maar omdat dat in casu voor alle bestemmingen geldt is het om discussie te voorkomen expliciet opgenomen. Met deze regeling wordt aangesloten bij het beleid van de gemeente Nijkerk op dit gebied. Met het vervallen van het algemeen gebruiksverbod in artikel 7.10 van de Wet ruimtelijke ordening door de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, is in dit artikel het gebruiksverbod opgenomen. Overtreding van dit verbod wordt overeenkomstig artikel 7.2 Wet ruimtelijke ordening expliciet strafbaar gesteld in artikel 34.2 van dit bestemmingsplan.


Algemene aanduidingsregels

In dit artikel worden de aanduidingen opgenomen die voor meerdere bestemmingen gelden. In voorliggend bestemmingsplan is een regeling opgenomen voor de veiligheidszone Lpg, welke voortvloeit uit het Besluit externe veiligheid.


Algemene afwijkingsregels

Aan burgemeester en wethouders wordt hier de bevoegdheid gegeven om af te wijken van de bestemmingsregels. Niet alle afwijkingsregels zijn op alle bestemmingen van toepassing zijn. Voorts is van belang dat het bestaan van de bevoegdheid niet mag leiden tot een automatisme in het afwijken: conform de Algemene wet bestuursrecht moeten burgemeester en wethouders de rechtstreeks bij het besluit betrokken belangen afwegen. Overigens is de bevoegdheid beperkt in die zin dat geen omgevingsvergunning voor afwijken mag worden verleend indien onevenredige afbreuk wordt gedaan aan een aantal met name genoemde belangen.


Algemene wijzigingsregels

Er is een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van het verwijderen of aangeven van nadere aanduidingen en grenzen van bestemmings- en bouwvlakken. Meer specifiek is ten aanzien van een tweetal aangegeven locaties een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het wijzigen van de vigerende bestemming.

6.2.3 Overgangs- en slotregels

Overgangsrecht

Bij de overgangsrecht wordt onderscheid gemaakt naar bouwwerken en gebruik.

Bij bouwwerken gaat het er om of ze op de peildatum in enigerlei opzicht afwijken van het plan. Doorgaans betreffen die afwijkingen de bouwregels. Ze mogen gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd of na een calamiteit worden herbouwd, mits de bestaande afwijkingen naar hun aard niet worden vergroot. Bij de vraag of de afwijking wordt vergroot kan ook het gebruik relevant zijn. Van de mogelijkheid tot gedeeltelijke vernieuwing of verandering zijn uitgesloten de illegale bouwwerken. Daaronder worden verstaan de bouwwerken die zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning voor zover vereist - zijn gebouwd in strijd met het toen geldende bestemmingsplan.

Voor een vergroting van de oppervlakte met niet meer dan 10% kan ontheffing worden verleend. Uiteraard kan van deze bevoegdheid slechts éénmaal gebruik worden gemaakt. Peildatum voor bouwwerken is het tijdstip van de terinzagelegging van het bestemmingsplan.

Ten aanzien van het gebruik is bepaald dat bestaand met het plan strijdig gebruik mag worden voortgezet. Een uitsluitingsclausule is opgenomen voor gebruik dat al in strijd was met het voorheen geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan. Deze regel laat de wrakingsjurisprudentie onverlet.