direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Planbeschrijving Hoevelaken-Noord, Westerdorpsstraat 54a
Plan: Hoevelaken-Noord, Westerdorpsstraat 54a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0032-0003

Hoofdstuk 4 Planbeschrijving Hoevelaken-Noord, Westerdorpsstraat 54a

Algemeen

Allereerst is het van belang om vast te stellen dat er sprake is van een actualiserend bestemmingsplan, waarbij de bestaande feitelijke situatie wordt vastgelegd en de mogelijkheid van het vestigen van een kinderdagverblijf wordt voorkomen. Het plan maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk.


Wonen

Het grootste deel van het plangebied staat ten dienste van het gebruik bij een woning. Daarbij wordt een onderscheidt gemaakt tussen het 'erf' bij een woning en de tuin. Het erf is het gedeelte bij een woning waar bijgebouwen mogelijk zijn. In totaal mag maximaal 70 m2 aan bijgebouwen worden gebouwd buiten het bouwvlak waar het hoofdgebouw (de woning) mag worden gebouwd. Alle bestaande bijgebouwen bij de woning aan de Westerdorpsstraat 54 vallen binnen het erf. Een klein deel van het plangebied kan aangemerkt worden als erf. Op dit gedeelte zijn de bijgebouwen toegestaan.


Tuinen

De tuinen bij de (woon)bebouwing dragen in hoge mate bij aan de groenstructuur van het gebied, vandaar dat de gronden gelegen tussen de bebouwing en de openbare weg zoveel mogelijk als tuin zijn bestemd. Op deze wijze wordt het groene karakter van de wijk op de kaart beter aangegeven en komt het werkelijke profiel van het openbare gebied tussen de bebouwing beter in beeld. Daarom hebben de gronden aan de voor- en achterzijde bij woningen een tuinbestemming.


Functiemenging

De vraag kan worden gesteld in hoeverre de leefbaarheid van een wijk of straat wordt verhoogd door het toelaten van bedrijfsmatige activiteiten aan huis. Steeds vaker wordt een sterkere verwevenheid van wonen en werken bepleit; functiemenging binnen een woonbuurt.

Met functiemenging kan enerzijds een bijdrage worden geleverd aan het plaatselijke voorzieningenniveau. Anderzijds kan het werken-aan-huis een stimulans geven aan de economische ontwikkelingen. Veel startende ondernemers zijn op deze manier begonnen. Bij de uitbreiding van de activiteiten dient vanzelfsprekend uitgezien te worden naar meer passende huisvesting.

In principe staat de gemeente positief tegenover deze ontwikkeling, echter zonder de mogelijke nadelen uit het oog te verliezen. Binnen de ruimtelijk-functionele opzet van bestaande woonwijken zijn de mogelijkheden namelijk doorgaans beperkt. Voorkomen dient te worden dat er overlast voor het wonen ontstaat, omdat bijvoorbeeld het verkeerssysteem en de verkaveling niet inspelen op andere functies en de gevolgen van die andere functies. In het bestemmingsplan zijn mogelijkheden opgenomen voor beroep en bedrijfsactiviteiten aan huis. Daarbij zijn voorwaarden opgenomen waarmee voorkomen wordt dat bedrijfsmatige activiteiten aan huis hinder veroorzaken voor de omgeving.


Maatschappelijk

Binnen het plangebied is een deel van de gronden van een kinderdagverblijf gelegen. In het bestemmingsplan wordt derhalve volstaan met het positief bestemmen van deze aanwezige maatschappelijke voorziening.

Een specifiek bestemde toegangsweg maakt het mogelijk dat het kinderdagverblijf met de auto te bereiken.

Enige flexibiliteit in het bestemmingsplan is wenselijk. Mocht binnen de komende 10 jaar blijken, dat een aanwezige maatschappelijke voorziening moet worden verplaatst (of opgeheven), dan dient het zonder herziening van het bestemmingsplan mogelijk te zijn om ter plaatse een andere passende maatschappelijke functie toe te staan (bijvoorbeeld een school in gebruik nemen als peuterspeelzaal).