direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 Beleidskader
Plan: Uitbreiding Oranje Nassauschool
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0022-0004

Hoofdstuk 3 Beleidskader

3.1 Bovengemeentelijk beleid

Nota Ruimte

De Nota Ruimte bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ordening van Nederland. Over de inrichting van bebouwd gebied stelt het Rijk dat gestreefd moet worden naar optimale benutting van de ruimte.

Gestreefd moet worden naar voldoende ruimte voor wonen, werken en mobiliteit en de daarbij behorende voorzieningen, groen, recreatie, sport en water. Nieuwe bebouwing ten behoeve van de bundeling van verstedelijking en economische activiteiten dient grotendeels geconcentreerd tot stand te komen in bestaand bebouwd gebied. De ruimte die in het bestaande stedelijke gebied aanwezig is, moet, zo stelt de Nota Ruimte, door verdichting optimaal worden gebruikt.

Streekplan Gelderland 2005

Het provinciaal planologisch beleid is verankerd in het Streekplan Gelderland 2005. Onderhavig plangebied valt binnen bestaand bebouwd gebied. Binnen dit gebied ligt het accent van de provinciale beleidsambities op vernieuwing en het beheer en onderhoud van bestaande bebouwd gebied. De Provincie Gelderland wil dat gestreefd wordt naar onder andere intensivering van het stedelijk grondgebruik, maar wel met behoud van karakteristieke elementen en zorgvuldig omgaan met open ruimten daarbinnen.

Daarnaast geldt optimalisering van het gebruik van het bestaand bebouwd gebied als uitgangspunt; meer gebruik van de verticale dimensie (hoogte, diepte) en van de tijdsdimensie (meervoudig gebruik van dezelfde gebouwde ruimte).

Conclusie

Ten aanzien van nationaal en provinciaal beleid kan gesteld worden dat het plan om de Oranje Nassauschool uit te breiden aansluit bij de beleidsambities van het Rijk en de Provincie Gelderland.

3.2 Gemeentelijk beleid

Structuurplan Nijkerk-Nijkerkerveen 2001

In 2001 is het “Structuurplan Nijkerk - Nijkerkerveen 2001” vastgesteld. Het plan beschrijft het ruimtelijke beleid voor de kernen Nijkerk, Nijkerkerveen en Holkerveen voor de eerstkomende 15 jaar (tot 2015). In dit structuurplan wordt de beleidsregel “inbreiding voor uitbreiding” volmondig onderschreven.

De gemeente streeft in de realisatie van nieuwbouwplannen duurzaam bouwen na. Duurzaam bouwen beoogt het zodanig ordenen, inrichten en beheren van gebieden en gebouwen, dat een goede woon- en leefomgeving wordt gerealiseerd voor nu en in de toekomst.

Voorliggend project voorziet in het mogelijk maken van een noodzakelijke uitbreiding van een basisschool, die in de bestaande woonwijk goed inpasbaar is. Omdat gebruik wordt gemaakt van een inbreidingslocatie, wordt met voorliggend project voldaan aan het gemeentelijk beleid zoals vastgelegd in het structuurplan.

Welstandsnota

De welstandsnota is vastgesteld op 1 juli 2004. De nota beschrijft het welstandsbeleid van de Gemeente Nijkerk en dient als toetsingskader voor het verlenen van vergunningen. De nota is tot stand gekomen in samenwerking met zeven omliggende gemeenten.

In de nota wordt onderscheid gemaakt tussen generiek beleid en object- en gebiedsgericht beleid. Het welstandsbeleid is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen. Het aanzicht van gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte vormen de dagelijkse leefomgeving van de inwoners. Dat betekent dat de verschijningsvorm van een bouwwerk geen zaak is van de eigenaar alleen; elke voorbijganger wordt ermee geconfronteerd, of hij nu wil of niet. Een aantrekkelijke, goed verzorgde omgeving draagt bij aan de belevingswaarde. Bovendien heeft dit een gunstige invloed op de waarde van het onroerend goed en het vestigingsklimaat.

Het doel van het welstandstoezicht is om een bijdrage te leveren aan de schoonheid en de aantrekkelijkheid van de (bebouwde) omgeving. Door het opstellen van welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten en opdrachtgevers en ontwerpers in een vroeg stadium informeren over de criteria die bij de welstandsbeoordeling een rol spelen.

Er zijn voor Nijkerk algemene welstandscriteria opgesteld die bestaan uit een kwaliteitskader en een ruimtelijk kader. Deze algemene welstandscriteria vormen een vangnet voor die gevallen waarin de overige criteria niet toereikend zijn. Daarnaast kent de nota gebiedscriteria, zoals voor het gebied Westelijk Stadsdeel waarbinnen onderhavig plangebied valt.

Uitgangspunt voor bebouwing in dit gebied is dat de bestaande (gebouwde) omgeving het referentiepunt is voor ieder bouwwerk. Dat wil zeggen dat een bouwkundige toevoeging of verandering moet passen in de aanwezige stedenbouwkundige structuur en dient aansluiten op de typologie, de detaillering, de kleur en het materiaalgebruik van de bestaande gebouwen.

Conclusie

De uitbreiding van de Oranje Nassauschool past binnen het gemeentelijk beleid, zoals dat in het structuurplan en de welstandsnota is omschreven. Direct verband met ander gemeentelijk beleid is in het kader van dit bestemmingsplan niet direct aan de orde.