Plan: | Hoevelaken Zuid, Wilhelminalaan 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0007-0000 |
Op 1 januari 2007 is de gewijzigde Wet geluidhinder (Wgh) in werking getreden. Er wordt daarin onderscheid gemaakt tussen geluidsgevoelige en overige gebouwen. In de wet worden woningen als "geluidsgevoelig gebouw" bepaald en zijn "andere geluidsgevoelige gebouwen":
Op basis van de Wgh zijn er drie geluidsbronnen waarmee bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening gehouden dient te worden: wegverkeers-, railverkeers- en industrielawaai.
De voorgenomen ontwikkeling betreft de ontwikkeling van 12 woningen, dit is in de Wet geluidhinder aangemerkt als geluidsgevoelig gebouw. Onderzoek in het kader van de Wet geluidhinder is derhalve noodzakelijk.
Artikel 76 van de Wet geluidhinder verplicht ertoe om bij een bestemmingsplan rekening te houden met de geluidzone van wegen, wanneer sprake is van realisatie van nieuwe geluidsgevoelige objecten binnen een geluidzone. Uit onderzoek dient te blijken dat de grenswaarden uit de Wet geluidhinder niet overschreden worden.
Op grond van artikel 74 Wgh heeft iedere weg van rechtswege een geluidzone, met uitzondering van:
Het plangebied ligt in de nabijheid van enkele wegen waarop een wettelijke snelheid geldt van 30 km/uur. Het betreft hier de Wilhelminalaan, Bernhardlaan en de Julianalaan. Op basis van de Wgh is voor deze wegen formeel geen onderzoek nodig.
Het plangebied ligt echter ook in de geluidzone van de Oosterdorpsstraat. Deze weg is niet bestempeld als woonerf of als een weg met een wettelijke snelheid van 30 km/uur. Voor de voorgenomen ontwikkeling dient een akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai uitgevoerd te worden.
Witteveen+Bos heeft een akoestisch onderzoek (akoestisch onderzoek, HVK9-1/eekc/025, zie bijlage 1) uitgevoerd naar de invloed van de Oosterdorpsstraat op het plangebied. Uit het onderzoek blijkt dat ten gevolge van het wegverkeer op de Oosterdorpsstraat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB in het plangebied niet wordt overschreden.
Uit de resultaten blijkt verder dat de geluidbelasting alleen ten gevolge van het wegverkeer op de Bernhardlaan, ter plaatse van het blok van zeven woningen, bij een berekening met een intensiteit van 1000 motorvoertuigen boven de 48 dB is. De waarde is dan 49,1 dB. Omdat voor de Bernhardlaan een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt, heeft deze weg in het kader van de Wet geluidhinder geen wettelijke zone. Derhalve hoeft geen hogere grenswaardeprocedure doorlopen te worden voor de geconstateerde overschrijding van de voorkeursgrenswaarde. In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient bij de realisatie van woning(en) de karakteristieke gevelwering (geluidisolatie van de gevel) dusdanig te zijn dat als gevolg van het wegverkeerslawaai het maximaal toegestane binnenniveau van 33 dB van de woning(en) wordt gewaarborgd.
Indien gerekend wordt met een intensiteit van 1500 motorvoertuigen op de Bernhardlaan is er sprake van een toename van 2 dB. De gevelbelasting komt in dat geval op 51,2 dB, ter plaatste van het blok van zeven woningen. Met een waarde van 59,1 dB kan nog steeds een binnenwaarde van 33 dB gerealiseerd worden. Conform het Bouwbesluit dient immers minimaal 20 dB aan gevelisolatie gerealiseerd te worden.
Het aspect geluid vormt geen belemmering voor de ontwikkeling van het voorgenomen plan.