direct naar inhoud van 6.2 Dit bestemmingsplan
Plan: 5e Herziening buitengebied, Olevoortseweg 41
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.0031-0005

6.2 Dit bestemmingsplan

Deze partiële herziening is specifiek gemaakt ten behoeve van de functieverandering ter plaatse van de nu geldende "kwekerij-bestemming". Deze herziening vormt daarmee het nieuwe planologisch regime voor het gehele agrarische bouwperceel en voorkomt daarmee dat er twee plannen gelden.

Voor de bij de woonbestemming behorende regelgeving is voor zover mogelijk aangesloten bij de regelingen en rechten die voor de bestemming wonen gelden in het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2009. Op deze wijze wordt de uniformiteit gewaarborgd. Naast de toelichting in onderhavig bestemmingsplan is de toelichting van het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2009 raadpleegbaar voor de achtergronden en aanleiding voor wat betreft de gehanteerde maatvoeringkeuzen e.d. Deze partiële herziening dient echter te voldoen aan de eisen van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), in werking getreden op 1 juli 2008). Het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2009 is gerealiseerd onder de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Bovendien is sinds 1 oktober 2010 de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van toepassing. Gevolg hiervan is ook dat de regels kunnen afwijken voor wat betreft de gebruikte terminologie.

Voorzien is in twee bestemmingsvlakken voor wonen. In elk bestemmingsvlak is een bouwvlak vormgegeven waarbinnen de woning moet worden gerealiseerd. Het bouwvlak van de bedrijfswoning welke wordt omgezet naar burgerwoning is geprojecteerd rondom de bestaande gebouw. Het bouwvlak voor de nieuwe woning is ten opzichte van de bestaande woning secundair geplaatst conform het erfadvies. Binnen het bouwvlak kan een woning van woning van 600 m3 worden gerealiseerd. Bij een eventuele vervangende nieuwbouw van de voormalige bedrijfswoning kan de inhoud worden teruggebouwd die in het huidige gebouw als woning is vergund. Binnen de woonbestemming kan per woning 70 m2 aan bijbehorende bouwwerken worden gerealiseerd.

De overige gronden zijn bestemd voor agrarische doeleinden en mogen niet worden gebruikt ten behoeve van wonen. Uitzondering vormt de mogelijkheid om op deze gronden een ontsluiting van ondergeschikt karakter en zonder bouwwerken te realiseren ten behoeve van een toegangsweg naar de woonpercelen.

De planregels kennen een dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie'. In de regels is opgenomen in welke gevallen een omgevingsvergunning vereist is voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden. De locatie kent een zogenaamde 'huisterp', waarvan de ligging op de verbeelding is weergegeven. In principe geldt hier een onderzoeksplicht indien het gaat om plangebieden groter dan 50 m2 bij bodemingrepen dieper dan 40 cm. Buiten de locatie van de terp geldt deze verplichting bij ingrepen groter dan 1.000 m². Onder andere kan een omgevingsvergunning worden verkregen indien op basis van archeologisch onderzoek en/of advies van een archeologisch deskundige namens de gemeente is aangetoond dat op de betrokken locatie de archeologische waarden door de bouwwerkzaamheden niet worden geschaad of mogelijke schade kan worden beperkt. Aan de omgevingsvergunning kunnen regels worden verbonden.