direct naar inhoud van 4.4 Beleidsafweging
Plan: 5e Herziening buitengebied, Olevoortseweg 41
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.0031-0005

4.4 Beleidsafweging

Het plangebied ligt in Nationaal landschap en Waardevol open landschap zoals benoemd in de Ruimtelijke Verordening Gelderland. De voorgenomen ingreep betreft een vorm van functieverandering waarbij conform de uitgangspunten van het regionale beleid voor functieverandering de overtollige bedrijfsbebouwing wordt gesloopt. De bestaande bedrijfswoning wordt bestemd als (burger)woning en de realisatie van een extra (burger)woning wordt mogelijk gemaakt.

De voorgenomen planontwikkeling tast de kernkwaliteiten van het Waardevol open landschap niet aan en draagt juist bij het realiseren van meer openheid. De voorgenomen ruimtelijke ingreep draagt er aan bij dat de verstening ter plaatse afneemt en dat de voormalige kwekerijgronden rond het huidige bouwvlak een meer open karakter krijgen door hier de graslanden terug te brengen. Planologisch wordt de mogelijkheid voor het in bedrijf hebben van een kwekerij en de daarbij behorende bebouwing weggenomen en ziet de compenserende bouwmogelijkheid ter plaatse op een veel minder dynamische functie.

De realisatie van de extra (burger)woning ter plaatse van de voormalige kwekerij is direct verbonden met het functieveranderingsbeleid dat in beginsel uitgaat van bouwmogelijkheden (voor de nieuwe functie) binnen het voormalige bouwperceel. Met uitvoering binnen de uitgangspunten als verwoord in het "erfadvies" wordt bijgedragen aan een kwalitatieve invulling die passend is bij het omliggende landschap en bijdraagt aan een verbetering hiervan.

Bij functieverandering wordt binnen de gemeente, als in onderhavig geval, de voorkeur gegeven aan functieverandering naar wonen. Aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan en met de uitgangspunten uit het "erfadvies" wordt naast de beoogde vermindering van verstening ook een bijdrage geleverd aan het herstel van het open landschap ter plaatse van de kwekerij. Het voldoet hiermee aan de beoogde (beleids)doel van het LOP en de ontwikkelingsmogelijkheden die de gemeente voorstaat bij functieverandering.

In dit geval betreft het evenwel geen regulier agrarisch bedrijf maar een (bijzonder) agrarisch bedrijf in de vorm van een kwekerij. Omdat voor dergelijke situaties geen wijzigingsbevoegdheden in het geldende bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2009 zijn opgenomen wordt uitvoering gegeven aan deze herziening om de functieverandering planologisch te regelen.