Plan: | Herontwikkeling Schoollocatie Chopinstraat 3 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0265.Schoollocatie-VSG1 |
In fase 1 worden twintig huurappartementen en het kinderdagverblijf gerealiseerd. Deze sluiten aan op de schaal van de bebouwing richting de Heerbaan (dorpscentrum, sporthal en dergelijke). Om het parkachtige karakter te versterken, zijn de blokken verschillend van omvang en vormgeving. Daarbij wordt voldoende afstand ten opzichte van elkaar en omliggende bebouwing aangehouden.
Het bouwblok met twintig huurappartementen en het kinderdagverblijf is aan de oostzijde geprojecteerd om een duidelijk kader te vormen van de groene binnenruimte en begeleiding aan ‘t Gengske te bieden. Humanitas zal in dit blok worden gehuisvest, waardoor de buitenspeelruimte aansluit op de centrale open, groene ruimte in het gebied.
Bij de vormgeving van de appartementen wordt gerefereerd aan een villa of landhuis, zoals deze in de omgeving (onder andere langs de Heerbaan) voorkomen. Het gebouw heeft een meerzijdige oriëntatie (geen achterkanten) en geeft zodoende aan alle zijden een representatief gevelbeeld. Door de opzet en situering van het gebouw is letterlijk afstand gecreëerd tot de omgeving. Dit wordt nog eens versterkt door de groene invulling rondom.
In fase 2 worden 21 appartementen gerealiseerd, inclusief een berging op de grond voor onder andere scootmobiels. In het gebouw wordt woonzorg mogelijk gemaakt.
Het plan betreft in totaal 21 appartementen, in drie bouwlagen met een kap. Het plan sluit aan op de stedenbouwkundige uitgangspunten zoals die voor het gebied geformuleerd zijn, het bouwblok wordt aan de zuidrand van het gebied geprojecteerd. De lengte van het blok is relatief beperkt, zodat contact met het open binnengebied gewaarborgd blijft. Tevens blijft het zicht op de kerktoren behouden.
Op de begane grond van een deel van het project zijn een aantal appartementen gesitueerd met een ingang aan de straatzijde van het gebouw. De appartementen op de verdieping worden ontsloten door middel van een centraal trappenhuis en een galerij aan het binnengebied van het terrein.
Wat de dakvorm betreft is gekozen voor het plaatsen van een kapconstructie op het bouwblok aan de zuid-oostzijde van het plangebied. De woningen aan de zuid-westzijde van het plangebied krijgen een aan de beukmaat gerelateerde kapvorm, waardoor hier een meer kleinschalig en individueel architectuurbeeld ontstaat. De daken worden afgedekt met een vlakke pan in de kleur antraciet.
De gevels worden uitgevoerd in metselwerk in de kleur geel-bruin genuanceerd. Ter plaatse van de plint van het gebouw wordt verspringend metselwerk toegepast.
De architectuur van het gebouw sluit aan op het in de noordzijde van het plangebied in aanbouw zijnde combinatiegebouw, met twintig huurappartementen en een kinderdagverblijf (fase 1). Het schetsplan is voorgelegd aan de Welstandscommissie. Zij hebben positief gereageerd, waarbij opgemerkt dat nog wel het een en ander aangepast moet worden.
De twee appartementencomplexen zijn ten opzichte van elkaar licht verdraaid, waardoor zij nog beter als losse objecten herkenbaar zijn. Tevens wordt zo de omvang van het open binnenterrein vergroot. Het oostelijke appartementengebouw is sterk geleed, waardoor de massawerking is verminderd. Deze geleding is verder versterkt door de kaprichting te variëren.
De speelplaats van het kinderdagverblijf krijgt een afscheiding van 1,2 m hoog die omgeven wordt door een haag met een breedte van 1,5 m. De haag zal de afscheiding aan het zicht onttrekken. Deze haag loopt in minimaal dezelfde breedte door tot aan de parkeerplaatsen aan de zuidzijde. Hierdoor krijgen deze een groene uitstraling.
Naast een groene inrichting van de openbare ruimte, waarbij ook zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van halfverharding, krijgen ook de erfscheidingen van de grondgebonden woningen een groen karakter. Hiermee is behoud van privacy en aansluiting op de sfeer van woonpark gewaarborgd. Aan de voorzijde wordt een haag (hoogte maximaal 1 m) aangeplant op de erfgrens. Aan de zij- en achterkanten komt een gebouwde voorziening, waartegen groen aangeplant wordt.
Door de realisatie van de gebouwen en de herinrichting van het Gengske ontstaat een verbetering van deze locatie aan de Chopinstraat in Millingen aan de Rijn.