Plan: | Herontwikkeling Schoollocatie Chopinstraat 3 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0265.Schoollocatie-VSG1 |
Visie Wonen en werken
In februari 2004 heeft de gemeente Millingen aan de Rijn de visie ''Wonen en Werken'' vastgesteld. Hierin geeft de gemeente op het terrein van woningbouw en bedrijvigheid prioriteit aan een zuinig ruimtegebruik. Verdichting en de herontwikkeling van cruciale plekken binnen de bestaande bebouwingscontour moeten Millingen aan de Rijn in de toekomst ruimtelijk versterken en er voor zorgen dat onbebouwde ruimte buiten de huidige bebouwingsgrenzen zoveel mogelijk wordt ontzien. Bij het toekennen van prioriteiten aan de verschillende locaties spelen de volgende overwegingen een rol:
Het plangebied is gelegen in het deelgebied Skaraborg (nr. 8 op onderstaand kaartje). Dit is een bijzonder gebied binnen de kern Millingen aan de Rijn. Het gebied ligt ingeklemd tussen de Heerbaan en de buurt Paverskamp. Kenmerkend voor het gebied zijn de ruime opzet, de open ruimte en de opgaande beplanting alsmede de vrijstaande bebouwing op ruime percelen.
In functioneel opzicht zijn er hoofdzakelijk openbare en maatschappelijke functies aanwezig, zoals scholen, een bibliotheek, een sporthal, verenigingsgebouwen, een begraafplaats en seniorenwoningen. Het gebied is tamelijk diffuus ontsloten. Een deel is ingericht als eenrichtingsweg en er zijn veel fiets- en wandelpaden. Binnen het gebied zijn veel oude elementen aanwezig, zoals de kerk, een oude boerderij, een pastoriewoning, een begraafplaats met oude beplanting en restanten van de ommuring en boomgaard van het voormalige meisjespensionaat. Voorheen stond het gebied in directe relatie met het buitengebied. Echter begin jaren '90 is seniorenbebouwing gerealiseerd aan de Brahmsstraat, waardoor het gebied een minder sterke relatie heeft met het landschap.
In het deelgebied Skaraborg zijn recent diverse ontwikkelingen gerealiseerd. Zo zijn seniorenwoningen gebouwd aan de Bachstraat en aanleunwoningen achter de kerk en het gemeentehuis.
In de visie ''Wonen en Werken'' worden alle mogelijke inbreidingslocaties in de kern beschreven. Aangegeven is hoe de locaties scoren op diverse criteria. Deze criteria zijn afgeleid uit de beleidsuitgangspunten. Het betreft:
De planlocatie beslaat het zuidelijke deel van ontwikkelingslocatie 30. Dit betreft een zeer gewenste ontwikkeling getuige onderstaande tabel:
Voor zover mogelijk zijn locaties die in de Visie ''Wonen en Werken'' als kansrijk worden beschouwd in het bestemmingsplan opgenomen, hetzij door een directe bestemming hetzij door middel van een wijzigingsbevoegdheid.
Woonmilieus en woningdifferentiatie
De lokale kwalitatieve woningbehoefte in Millingen aan de Rijn richt zich met name op senioren en starters. Daarnaast is de betaalbaarheid van de woningvoorraad een aandachtspunt. Van de nieuwbouw zal een groot gedeelte (50%) in de goedkope huur of koop gerealiseerd moeten worden. De verschillende locaties lenen zich voor een onderscheidende invulling, waardoor differentiatie naar doelgroepen mogelijk is. Aandachtspunten daarin zijn:
Woonvisie
Centraal uitgangspunt in de nieuwe woonvisie is, dat het voor de inwoners aantrekkelijk moet zijn om in Millingen aan de Rijn te blijven wonen. Door mensen aan de gemeente te binden handhaaft de gemeente immers een gevarieerde bevolkingssamenstelling, een draagvlak onder de voorzieningen en een rijk verenigingsleven. Goede woningen, rekening houdend met verschillende doelgroepen is één van de belangrijkste middelen om Millingen aan de Rijn aantrekkelijk te houden. Daarbij richt het beleid zich in het bijzonder op die mensen voor wie de keuzemogelijkheden beperkt zijn: de vitale senioren, mensen met een zorgvraag en starters.
De huishoudensontwikkeling binnen Millingen aan de Rijn is de belangrijkste factor in de woningbehoefte. Als gevolg van demografische ontwikkelingen en huishoudensverdunning (de eigen behoefte) wordt een groei van circa 175 huishoudens tot 2018 verwacht. De ontwikkeling bestaat uit sterke toename van het aantal huishoudens van 55 tot 75 jaar, groei van het aantal huishoudens tussen 25 en 35 jaar (jonge gezinnen) en afname van het aantal huishoudens tussen 35 en 55 jaar (oudere gezinnen). Daarnaast beïnvloeden enkele andere factoren de behoefte aan woningen:
De tabel hierna geeft een overzicht van de woningbehoefte tot 2018:
Factor | Behoefte tot 2018 |
Natuurlijke huishoudensontwikkeling Compensatie van extramuralisering Opvang statushouders en pardonregeling |
175 woningen 15 woningen 5 woningen |
Totaal | Afgerond 200 woningen |
Atrivé 2007 op basis van natuurlijke ontwikkeling | 180 woningen |
De gemeente wil ervoor zorgen dat iedereen die in Millingen aan de Rijn wenst te blijven wonen, daar ook de mogelijkheid toe heeft in de woningvoorraad. De 200 benodigde woningen wordt daarom gezien als een ondergrens om in de behoefte van de eigen inwoners te voorzien.
Behoud van het groene karakter en imago versterken
Het groene karakter is een belangrijke kracht van Millingen aan de Rijn, die de gemeente wil behouden. De identiteit van het dorp moet behouden blijven. De gemeente vindt de lopende plannen voor inbreiding in het centrum van Millingen aan de Rijn belangrijke projecten voor het versterken van de centrumfunctie en -uitstraling. Aan de andere kant voert de gemeente ook een terughoudend inbreidingsbeleid voor verdere verdichting van de bestaande kern. De locatie Chopinstraat is overigens niet zozeer een inbreidingslocatie alswel een herstructureringslocatie, die een groen dorpse invulling krijgt.
In samenhang hiermee willen de gemeente (veel breder dan alleen in het kader van het woonbeleid) het imago van Millingen aan de Rijn van rust, ruimte, natuur, goed wonen en recreëren beter over het voetlicht brengen.
De Herontwikkeling Schoollocatie Chopinstraat 3 past binnen de doelstellingen van het gemeentelijk beleid.