Plan: | Hoenzadriel wijziging 2021, Reparatie Rooijensestraat 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0263.BP1233-VG01 |
Voorliggend rapport betreft het wijzigingsplan "Hoenzadriel wijziging 2021, Reparatie Rooijensestraat 1" van de gemeente Maasdriel.
Op 28 mei 2019 is het wijzigingsplan "Hoenzadriel wijziging 2018, Rooijensestraat 1" vastgesteld. Dat wijzigingsplan omvat de ontwikkeling van één woning aan de Rooijensestraat 1 in Hoenzadriel.
Bij aanvraag voor de omgevingsvergunning voor het bouwen van de woning zijn twee omissies in het wijzigingsplan aan het licht gekomen die vergunningverlening zoals voorgestaan in het wijzigingsplan in de weg staan:
Het herstellen van deze omissies is in voorliggend reparatieplan vervat. Het plan volgt de procedure van een wijzigingsplan conform artikel 3.9a Wro.
Onderstaande afbeelding geeft de topografische situatie weer. Het plangebied van voorliggend reparatieplan is aangeduid. Deze komt overeen met de plangrens van het wijzigingsplan "Hoenzadriel wijziging 2018, Rooijensestraat 1".
TOPOGRAFISCHE SITUATIE
Onderstaande afbeelding geeft de kadastrale situatie weer. Tevens is de plangrens van voorliggend reparatieplan ingetekend.
KADASTRALE SITUATIE
Ter plaatse van het plangebied vigeren twee plannen:
Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de vigerende verbeelding van het wijzigingsplan. De ligging van het plangebied is aangegeven.
UITSNEDE VERBEELDING VIGEREND WIJZIGINGSPLAN
Het plangebied van voorliggend reparatieplan omvat de gehele bestemming 'Wonen' met de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie 3' en 'Waterstaat - Waterkering' en de aanduidingen 'vrijwaringszone - dijk 1'.
Het plan bestaat uit twee onderdelen:
In het wijzigingsplan "Hoenzadriel wijziging 2018, Rooijensestraat 1" is geen aangepaste begripsomschrijving van het 'peil' opgenomen. Dit betekent dat de begripsomschrijving uit het moederplan "Kerkdriel en Hoenzadriel 2013" van kracht is. Peil is daar als volgt omschreven:
"peil: in geaccidenteerd terrein (in de nabijheid van dijken): ten hoogste 15 cm boven het gemiddelde oorspronkelijke omliggende terrein" .
In paragraaf 4.1 van de toelichting van het wijzigingsplan "Hoenzadriel wijziging 2018, Rooijensestraat 1" is beschreven dat het maaiveld ter plaatse van de woning met 30 tot 90 cm moet worden opgehoogd teneinde de woning inclusief de fundering geheel buiten het profiel van vrije ruimte van de Hoenzadrielsedijk te kunnen realiseren. Deze waterschapseis als gevolg van de primaire waterkering strookt echter niet met de begripsomschrijving van peil in het moederplan. Op basis van die omschrijving kan de omgevingsvergunning voor het bouwen van de geplande woning niet verleend worden.
Inmiddels is ook het bouwplan voor de geplande woning uitgewerkt. Hieruit volgt dat het peil van de geplande woning op 5,40 m +NAP ligt. Dit is 70 cm hoger dan het profiel van vrije ruimte van de primaire waterkering, die op een hoogte van 4,70 m +NAP ligt. De ophoging van 70 cm is nodig in verband met het realiseren van een vorstvrije fundering.
In voorliggend reparatieplan is de begripsomschrijving van het peil derhalve als volgt geformuleerd:
"peil: ten hoogste op 5,40 m +NAP" .
Op de verbeelding van het wijzigingsplan "Hoenzadriel wijziging 2018, Rooijensestraat 1" is geen bouwaanduiding 'bijgebouwen' opgenomen. Dit betekent dat bijgebouwen alleen mogen worden opgericht in het bouwvlak. Daarnaast is uitgegaan van de mogelijkheid tot het vergunningsvrij realiseren van bijgebouwen direct achter de woning of grenzend aan het naastgelegen perceel Rooijensestraat 1a. Omdat het perceel valt binnen de invloedsfeer van de dijk zijn vergunningsvrije bijgebouwen hier echter niet zonder meer toegestaan.
De initiatiefnemer wil echter bijgebouwen realiseren buiten het bouwvlak van de woning zelf. Om dit mogelijk te maken is een bouwaanduiding 'bijgebouwen' opgenomen op de verbeelding. Deze aanpassing is besproken met en akkoord bevonden door het Waterschap Rivierenland. Door het opnemen van de bouwaanduiding gelden hier onverminderd de regels voor bijgebouwen en aan- en uitbouwen, zoals opgenomen in artikel 22.2.3 van het bestemmingsplan "Kerkdriel en Hoenzadriel 2013".
De toetsing van de realisatie van de nieuwe woning aan het beleid heeft reeds plaatsgevonden in het kader van het vigerende wijzigingsplan. Een nadere toetsing aan het beleid is niet meer nodig.
De uitvoerbaarheid van de realisatie van de nieuwe woning is reeds aangetoond in het kader van het vigerende wijzigingsplan. De bijgebouwen waren in het wijzigingsplan reeds voorzien, echter in de vorm van vergunningsvrije bebouwing. De aanpassing van het peil is een rechtstreeks gevolg van de eisen met betrekking tot de primaire waterkering. Een nadere toetsing aan de uitvoeringsaspecten is niet meer nodig.
In dit hoofdstuk wordt de haalbaarheid van dit bestemmingsplan aangetoond. Een bestemmingsplan moet zowel in financieel als in maatschappelijk opzicht haalbaar zijn.
Voorliggend reparatieplan staat geen ontwikkelingen toe ten opzichte van het wijzigingsplan. Het is derhalve niet nodig de financiële uitvoerbaarheid aan te tonen en het kostenverhaal te regelen. Dit is al gebeurd in de procedure van het wijzigingsplan.
Voorliggend reparatieplan betreft een reparatie van het vigerende wijzigingsplan "Hoenzadriel wijziging 2018, Rooijensestraat 1", waarbij de planregels van het vigerende wijzigingsplan onverminderd van kracht blijven. In het vigerende wijzigingsplan wordt verwezen naar de regels van het moederplan. Ook deze regels blijven onverminderd van kracht.
Voorliggend bestemmingsplan bevat een complete verbeelding met alle bestemmingen en aanduidingen, en een aanpassing van de regels.
Het reparatieplan doorloopt de gebruikelijke procedure voor een wijzigingsplan op grond van artikel 3.9a Wro. De voorziene procedurestappen zijn:
Het ontwerpraparatieplan heeft van 17 juni tot en met 28 juli 2021 gedurende zes weken ter inzage gelegen.
Het reparatieplan is op 31 augustus 2021 ongewijzigd vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Het Vaststellingsbesluit is bijgevoegd.