Plan: | De Kampen-Noord 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0263.BP1071-VG01 |
In figuur 5.2 Verkavelingsopzet is de verkavelingsopzet voor De Kampen-Noord weergegeven. Opgemerkt moet worden dat het terrein ten zuiden van het bestaande bedrijf in sloop, reparatie en onderdelen van vrachtwagens (aan de Broekheuvelseweg) ook bestemd wordt als bedrijfsterrein. De percelen aan de westzijde van het nieuwe bedrijfsterrein worden bestemd als groen/water.
![]() |
Figuur 5.2. Verkavelingsopzet |
Waterkwantiteit
In de huidige situatie bedraagt de verharding van het terrein van het bedrijf in sloop, reparatie en onderdelen van vrachtwagens ca. 1,37 ha. Het overige deel van het plangebied bestaat overwegend uit agrarische gronden. Door de nieuwe ontwikkelingen kan in totaal ca. 10,21 ha verhard gaan worden. Dit is een toename van ca 8,84 ha.
De extra verharding moet gecompenseerd worden. Voor de berekening van de berging hanteert het waterschap de zomerbuien van Buisland en Velds. Voor het plangebied mag de norm van T = 10 +10% gebruikt worden, de extra 10% is vanwege de klimaatsveranderingen. Als voorwaarde geldt dat de drooglegging minimaal 70 cm bedraagt. Voor de afvoer van de neerslag uit het plangebied wordt 1,5 l/sec/ha gebruikt.
Bij doorrekening van de buireeksen blijkt dat bij een toename van de verharding met ca. 88400 m2 en een afvoer van 1,5 l/sec/ha ( = 0,09 m3/min/ha) een bui van 1080 minuten maatgevend is. De neerslag bedraagt in dat geval 53,4 mm. In het gebied valt dan 0,0534 m * 88400 m2 = 4721 m3 neerslag wat gecompenseerd moet worden. De afvoer van het verharde oppervlak bedraagt 0,09 m3/min/ha * 1080 min = 97,2 m3/ha. Voor het plangebied betekent dit een afvoer van 97,2 * 88400 /10.000 = 859 m3. De benodigde compenserende berging bedraagt 4721 – 859 = 3861 m3.
Vanwege de ondergrond en grondwaterstanden zal infiltratie niet mogelijk zijn, berging zal dus gezocht moeten worden in de vorm van oppervlaktewater. Waterschap Rivierenland hanteert de eis dat het peil in nieuw aan te leggen waterpartijen maximaal 30 cm mag stijgen (Pascal van den Ring, 29 maart 2006). Dit betekent dat de waterpartij een oppervlakte van minimaal 15.065 m2 moet hebben.
Daarnaast zal een watergang over een lengte van ca. 400 m gedempt worden. Het oppervlak van de waterlijn met een breedte van 2 m * 400 m komt neer op 800 m² retentie. Deze watergang zal gecompenseerd moeten worden.
De bergingsvijver moet dus een totaal oppervlak krijgen van minimaal 16.000 m2. Aan de noordkant van De Kampen-Noord is een strook van ca. 8000 m2 gereserveerd voor groen en water. Daarnaast is aan de westzijde van het bedrijventerrein ruimte voor groen ten behoeve van de landschappelijk inpassing van het bedrijventerrein en water gereserveerd. Dit terrein heeft een oppervlakte van circa 54.400 m2. Beide terreinen samen bieden ruimschoots voldoende oppervlakte om de benodigde bergingsruimte te creëren. De bergingsvijver dient in verbinding te komen met het regionale watersysteem. De gemeente draagt zorg voor de uitvoering van de waterbergende voorzieningen.
Voor de werkzaamheden zal ontheffing van de Keur van Waterschap Rivierenland aangevraagd moeten worden.
Waterkwaliteit
Op het bedrijventerrein De Kampen-Noord worden bedrijven toegestaan van maximaal milieucategorie 3.2. De activiteiten van de bedrijven kunnen invloed hebben op de waterkwaliteit. Hierbij moet onderscheid gemaakt worden tussen hemelwater en afvalwater.
Het noordelijk deel van het bestaande bedrijventerrein De Kampen-Noord heeft een verbeterd gescheiden rioolstelsel. De Kampen-Noord krijgt ook een verbeterd gescheiden stelsel. Dit stelsel wordt gebruikt voor het huishoudelijk afvalwater. De lozing van bedrijfsafvalwater op het verbeterd gescheiden stelsel moet geschieden volgens de regels van de Wet verontreiniging oppervlaktewater (Wvo).
Het hemelwater is afkomstig van daken, wegen en overig terrein. Het hemelwater afkomstig van daken is schoon en kan rechtstreeks op het oppervlaktewater geloosd worden, mits er geen uitlogende materialen gebruikt worden. Het water wat afkomstig is van wegen kan via bermpassage of filtering geloosd worden op het oppervlaktewater.
De omgang met het hemelwater afkomstig van de bedrijfspercelen is afhankelijk van de bedrijvigheid. Voor bedrijven vallend onder milieucategorie 1 en 2 mag het hemelwater afkomstig van de terreinverharding via filtering of bermpassage geloosd worden op het oppervlaktewater. Voor bedrijven vanaf milieucategorie 3 geldt dat het water afkomstig van de terreinverharding via een verbeterd gescheiden rioolstelsel geloosd moet worden. Hiervoor gelden de regels zoals die in de Wvo-vergunning worden opgenomen.