direct naar inhoud van 4.4 Beeldkwaliteitplan
Plan: Buitengebied herziening 2011, Winkelseweg 10
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0263.BP1062-VG01

4.4 Beeldkwaliteitplan

Het beeldkwaliteitplan dient als leidraad voor het bereiken van de gewenste ruimtelijke samenhang en kwaliteit. Het beeldkwaliteitplan is een stedenbouwkundig instrument en blijft beperkt tot díe elementen en aspecten die het beeld van de openbare ruimte inclusief de verschijningsvorm van aangrenzende percelen en bebouwing bepalen.

De kwaliteit van een stedenbouwkundige ruimte wordt bepaald door de samenhang van de inrichting van de openbare ruimte en de inrichting van de aangrenzende particuliere percelen. Een kwalitatief goede gemeenschappelijke ruimte is ook winst voor het individu.

4.4.1 Formele status

Dit hoofdstuk wordt afzonderlijk vastgesteld door de gemeenteraad conform artikel 12a van de Woningwet en vormt daarmee een verplichte leidraad voor de welstandstoetsing.

Dit hoofdstuk betreft in alle gevallen een bindende aanvulling op de gemeentelijke welstandsnota.

4.4.2 Leeswijzer

Hierna worden de verschillende criteria voor de gewenste beeldkwaliteiten beschreven. De criteria zijn onderverdeeld in vier hoofdgroepen: 'overgang naar het omliggende gebied en groen', 'verhardingen', 'bebouwing' en 'reclame'.

Basis voor dit beeldkwaliteitplan vormt de gemeentelijke Welstandsnota (september 2004). Waar nodig wordt gemotiveerd afgeweken van de welstandsnota.

4.4.3 Karakter plangebied

Onderhavig plan betreft de nieuwbouw van een tankstation aan de rand van het bebouwd gebied van Hedel, in een omgeving waar een transformatie van landelijke naar stedelijke functies is voorzien.

De uiterlijke verschijningsvorm van een tankstation is zeer specifiek en niet vergelijkbaar met reguliere bedrijven(terreinen). Dit komt vooral naar voren in de aard van de bebouwing, het bebouwingspercentage en de positionering van de gebouwen op het perceel, het kleurgebruik en de toepassing van reclameuitingen.

Het tankstation is gesitueerd aan de rondweg van Hedel; een provinciale weg [N831] die zorgt voor de verbinding van de dorpen ten noorden van de Maas en de interne ontsluiting van die dorpen. Het plangebied betreft een zichtlocatie. Hiervoor gelden bijzondere beeldkwaliteiten.

Het tankstation wordt gerealiseerd ten oosten van de Oude Rijksweg, in een gebied dat thans nog overwegend in agrarisch gebruik is (glastuinbouwbedrijven), maar dat in de toekomst onderdeel wordt van de bedrijventerreinen nabij Hedel. Het tankstation betreft de eerste stedelijke ontwikkeling hieromtrent. Derhalve ontbreken ook hierdoor referentiekaders met betrekking tot de beeldkwaliteit.

4.4.4 Overgang naar het omliggende gebied en groen

Op het terrein van het tankstation zullen veel verkeersbewegingen plaatsvinden. Derhalve zal een groot gedeelte van het terrein worden verhard. Het groen zal zich voornamelijk aan de randen van het plangebied concentreren en daarbij tevens gezichtsbepalend zijn voor het tankstation gezien vanaf het omliggende gebied.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling het tankstation zodanig groen in te kaderen, dat het aan het oog onttrokken wordt. Een publiekstrekkende functie als een tankstation moet reeds herkenbaar zijn van grotere afstand.
Aandachtspunt bij de inrichting van het perceel vormt tevens het aspect veiligheid. Ondanks zware beveiligingsmaatregelen en met een zeer beperkte hoeveelheid contant geld is een tankstation een bedrijfsvorm die regelmatig slachtoffer is van overvallen en inbraken. Voorkomen moet worden dat kwaadwillenden zich in het groen kunnen verbergen.

Het voorgaande resulteert in de volgende beeldkwaliteitskenmerken:

  • De onverharde terreinen tussen het feitelijke tankstation en het omliggende gebied worden voorzien van gras. Er zal hiermee sprake zijn van een natuurlijke overgang.
  • Het perceel wordt geheel omgeven door een (blok)haag met een hoogte van 1 m.
  • Direct naast of in de haag wordt een hekwerk of raster aangebracht om te zorgen dat voetgangers en fietsers niet dóór de haag gaan. Hiermee wordt de kwaliteit van de haag gewaarborgd.
  • De hoogte van hekwerken en rasters is in principe maximaal 1 m, tenzij naar aanleiding van wet- en regelgeving een andere hoogte noodzakelijk is.
  • Het terrein waar de ondergrondse gastank zich bevindt wordt omgeven door een hekwerk met een hoogte van 2 m. Dit hekwerk heeft een transparante uitstraling, waardoor het grotendeels wegvalt tegen de achtergrond.

4.4.5 Verhardingen

Zoals vermeld wordt het terrein voor een groot gedeelte verhard. Door gebruik te maken van verschillende kleuren verharding wordt onderscheid gemaakt tussen de rijroutes op het terrein, de opstelplaatsen voor het tanken en wachtenden en de parkeerplaatsen.

Er wordt gebruik gemaakt van een elementenverharding. Het kleurgebruik is sober.

4.4.6 Bebouwing

De bebouwing van het tankstation bestaat uit verschillende onderdelen. Het betreft onder meer:

  • luifels ter plaats van de afleverzuilen van de brandstoffen;
  • een gebouw ten behoeve van de tankshop/detailhandelsgedeelte;
  • een gebouw ten behoeve van de autowasinstallatie;
  • een gebouw ter plaatse van de wasboxen.
4.4.6.1 Plaatsing op het perceel

De situering van de gebouwen op het perceel is grotendeels afhankelijk van de routing op het perceel en de situering van de verschillende functies. Daarnaast kunnen milieutechnische aspecten (zoals geluidhinder en externe veiligheid) aanleiding geven voor de situering van de gebouwen.

Voorts gelden de volgende uitgangspunten:

  • De afstand van gebouwen en overkappingen tot de zijdelings perceelgrens bedraagt minimaal 3 m. In de tussenliggende ruimte kan beplanting worden aangebracht.
  • Waar mogelijk kunnen gebouwen tegen elkaar aan worden gebouwd. De massa van de aaneengebouwde gebouwen moet daarbij wel passen in de omgeving.
4.4.6.2 Massa en vorm van de bebouwing
  • De massa en vorm van de bebouwing moeten eenvoudig zijn en aansluiten bij het karakter van een bedrijventerrein.
  • De hoogte van de bebouwing is tevens gerelateerd aan de hoogte van de bebouwing op een bedrijventerrein.
  • Het is voorstelbaar dat de gebouwen van het tankstation uit twee bouwlagen bestaan, waarbij de niet-publiekgerelateerde ruimten (zoals kantoor en opslag) op de verdieping worden gerealiseerd.
4.4.6.3 Gevelkarakteristieken, materiaal- en kleurgebruik
  • Aandacht voor de vormgeving van alle gevels.
  • Afwisselend kan gebruik gemaakt worden van open en gesloten gevelwanden, waarbij de voorkeur uitgaat naar het gebruik van open gevelwanden aan de zijden van de Oude Rijksweg en de rondweg Hedel.
  • Voor de gevels wordt overwegend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen (baksteen, glas, hout).
  • Het kleurgebruik is sober. Daarbij zijn materiaaleigen kleuren zeer gewenst. Daarnaast is het kleurgebruik afhankelijk van de leverancier van de brandstof (Shell, Texaco, BP, Tango, etc.), met elk zijn eigen kleurstelling (zie tevens onder reclameuitingen).
4.4.6.4 Reclameuitingen

Speciale aandacht gaat uit naar het gebruik van reclameuitingen. Voor een tankstation is het gebruik van reclameuitingen van groot belang. Enerzijds betreft het de aanduiding van de brandstofleverancier. Anderzijds gaat het om het weergeven van de brandstofprijzen en kortingen.

  • Binnen het plangebied is één reclamezuil toegestaan met een hoogte van maximaal 7 m.
  • Voorts zijn drie vlaggenmasten toegestaan. De hoogte van de vlaggenmasten bedraagt maximaal 6 m.
  • De luifels en het gebouw met de tankshop/carwash kunnen worden voorzien van de naamgeving van de brandstofleverancier c.q. conceptnamen. De reclameuitingen mogen voorzien zijn van verlichting.