Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Borculoseweg - Soerinkweg te Barchem
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0262.baborculoseweg-BP41

2.3 Gemeentelijk beleid

Bestemmingsplan “Barchem 1994”
Op grond van het (niet meer geldende) bestemmingsplan “Barchem 1994” van de gemeente Lochem, vastgesteld door de gemeenteraad van Lochem op 30 januari 1995 en grotendeels goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Gelderland op 21 september 1995, had het plangebied de bestemming ‘groenvoorzieningen’.
Op de gronden met de bestemming ‘groenvoorzieningen’ lag een arcering. Deze arcering gaf aan dat op deze gronden een wijzigingsbevoegdheid (ex art. 11 WRO) lag waarbij de bestemming gewijzigd kon worden ten behoeve van de bouw van een beperkt aantal vrijstaande woningen. Aan deze wijzigingsbevoegd is echter door Gedeputeerde Staten goedkeuring onthouden. De bestemming ‘groenvoorzieningen’ maakt de bouw van woningen niet mogelijk. De onthouding van goedkeuring aan de wijzigingsbevoegd werd niet veroorzaakt door deze specifieke locatie. Daarmee kan gesteld worden dat woningbouw op de locatie past in de visie van het gemeentebestuur.
 
Bestemmingsplan “Kern Barchem 2008”
Op 8 mei 2009 is het bestemmingsplan “Kern Barchem 2008” goedgekeurd. De projectlocatie ligt binnen het plangebied. In het bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming ‘groen’ gekregen. In de toelichting is echter aangegeven dat deze locatie wordt gezien als een zoeklocatie voor woningbouw. Daarmee kan gesteld worden dat het plan voor woningbouw voor die plek past in de visie van het gemeentebestuur.
 
Structuurvisie wonen en werken 2007 – 2015: Bouwen aan Lochem
In de structuurvisie voor wonen en werken van de gemeente Lochem is over woningbouw in de kern Barchem o.a. het volgende gezegd.
 
In Barchem zijn op enkele locaties inbreidingen mogelijk. Het betreft hier de locaties Borculoseweg/Soerinkweg (1), Lochemseweg (2) en het Barchemsebos (3) voor in totaal netto zo’n 19 woningen tot 2015. Bebouwing aan de Borculoseweg/Soerinkweg en de Lochemseweg dient plaats te vinden binnen de schaal van de dorpse bebouwing van Barchem. Bouwwerken met een te grote massa passen hier derhalve stedenbouwkundig niet.
 
Overzicht van de kern Barchem (afkomstig uit de Structuurvisie wonen en werken
2007 – 2015: Bouwen aan Lochem)
 
Het onderhavige project is gelegen op de locatie met nummer 1 (Borculoseweg/Soerinkweg). Daarmee kan in ieder geval gesteld worden dat de invulling van de locatie ten noorden van de Borculoseweg past in de gemeentelijke visie. In de bijlagen van de structuurvisie is een overzicht van de diverse inbreidingslocaties per kern opgenomen. Ter toelichting op inbreidingslocatie 1 van de kern Barchem is aangegeven dat het gaat om twee mogelijke bouwlocaties aan de Borculoseweg en de Soerinkweg. Daarmee wordt gedoeld op de plek ten noorden en de plek ten zuiden van de Borculoseweg.
 
Daarmee kan gesteld worden dat de door de eigenaar gewenste invulling van de projectlocatie past in de visie van de gemeente Lochem.
 
Welstandsnota gemeente Lochem (2007)
In de welstandsnota van de gemeente Lochem ligt de projectlocatie in het gebied dat is aangeduid als ‘Historisch bebouwingslint Barchem (H2). De onderstaande kaart laat dit zien. De projectlocatie is hierop met een pijl aangegeven.
 
 
Fragment kaart ‘Barchem’ uit welstandnota Lochem 2007
 
De bebouwingslinten van Barchem liggen langs de Ruurloseweg, de Lochemseweg, de Zwiepseweg en de Borculoseweg. Deze bebouwingslinten kennen een bebouwing die in verschillende periodes is gebouwd. Het betreffen voornamelijk vrijstaande woningen of gebouwen. Veelal zijn winkels en andere voorzieningen opgenomen in voormalige woonpanden.
 
In dit deelgebied wordt welstandsniveau 2 gehanteerd.
 
Ligging:
  • de bebouwing is georiënteerd op de straat;
  • de bebouwing is geplaatst in een (licht) verspringende rooilijn;
  • tussen de hoofdmassa's is een onbebouwde ruimte aanwezig.
Massa:
  • bebouwing is individueel en afwisselend (gevarieerd beeld);
  • de massa van de bebouwing is gerelateerd aan de omliggende bebouwing;
  • seriematige bebouwing is niet toegestaan;
  • traditionele kapvormen hebben de voorkeur;
  • bijgebouwen zijn naar achteren geplaatst ten opzichte van de rooilijn teneinde het vrijstaande individuele karakter van de hoofdbebouwing te benadrukken;
  • de hoofdvorm is eenvoudig (geen bouwmassa, opgebouwd uit diverse vormen) en blijft ook na aanpassingen duidelijk herkenbaar;
  • schaalvergroting door samenvoeging of grote aanbouwen is ongewenst;
  • luifels: terughoudend omgaan met toepassing van luifels; indien toegepast dan:
    • passend bij de architectuur van het pand;
    • geen massief opende zware constructies;
    • niet breder dan het pand, doortrekken over meerdere panden is niet toegestaan, maximaal 1,5 m diep.
     
    Materialen en kleuren:
    • bij voorkeur toepassing van gedekte kleuren
    • het gebruik van opvallende (schreeuwende) kleuren is niet toegestaan.
      
    Het te realiseren bouwplan zal voldoen aan de gestelde welstandscriteria.