direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied - Het Verscholen Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00268-0002

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

De gemeente Harderwijk neemt deel aan het Programma Vitale Vakantieparken (PVVP. Dit programma richt zich op kwaliteitsverbetering van het verblijfsrecreatieve product op de Veluwe. De gemeenteraad heeft in het kader van dit programma op 18 januari 2018 de structuurvisie Vitale Vakantieparken Harderwijk vastgesteld. De structuurvisie is de ruimtelijke uitwerking van de eerder vastgestelde Strategienota Vitale Vakantieparken. De structuurvisie biedt mogelijkheden voor de verdere recreatieve ontwikkeling van kansrijke vakantieparken, zoals Bungalowpark Het Verscholen Dorp aan de Boslaan 2 te Harderwijk. Het park wordt in hoofdzaak bedrijfsmatig geëxploiteerd ten dienste van toeristisch gebruik. Desondanks ondervindt het park nadeel van het feit dat een deel van de percelen in het verleden is uitgepond, waardoor de daarop gerealiseerde recreatiewoningen in meer of mindere mate onttrokken worden aan de verblijfsrecreatieve doelstelling van het park. Dit tast de volwaardigheid van het verblijfsrecreatieve product aan. In samenwerking met de exploitant van Het Verscholen Dorp wil de gemeente aan deze ongewenste situatie een halt toeroepen.

Het doel van deze planherziening is om via het instrument van het bestemmingsplan te bevorderen dat de recreatie-objecten bedrijfsmatig en bovendien gecentraliseerd worden geëxploiteerd. Het vigerende bestemmingsplan kent weliswaar de gebruiksfunctie 'bedrijfsmatige exploitatie', maar dit is beperkt tot de gronden in eigendom bij Het Verscholen Dorp. De onderhavige planherziening heeft tot gevolg dat recreatie-objecten, naast eigen recreatief gebruik, bedrijfsmatige exploitatie als eis wordt opgelegd aan het gehele vakantiepark en wel zodanig dat deze eis wordt verbijzonderd tot gecentraliseerde bedrijfsmatige exploitatie en beheer van de recreatie-objecten op het park. Hiermee wordt het verblijfsrecreatieve karakter van het park versterkt en afwijkend gebruik door afzonderlijke eigenaren zoveel mogelijk voorkomen.

Herziening

Voorliggend plan betreft een herziening van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2014'. De herziening strekt zich uit tot het gebied van Het Verscholen Dorp. De planregels uit het geldende bestemmingsplan blijven onverkort van kracht, zij het dat de eis van gecentraliseerde bedrijfsmatige exploitatie aan het gehele terrein wordt opgelegd. Daarnaast wordt de functieaanduiding 'bedrijfswoning' op de verbeelding verkleind. In plaats van over het hele park wordt de aanduiding enkel ter plaatse van de bedrijfswoning geplaatst.

1.2 Vigerend bestemmingsplan

Ter plaatse van het plangebied is het bestemmingsplan 'Buitengebied 2014' van toepassing. Dit bestemmingsplan is vastgesteld door de raad op 30 april 2015. Voor het plangebied zijn tevens de bestemmingsplannen 'Veegplan Buitengebied' (vastgesteld op 9 januari 2020) en 'Partiële herziening parkeerregeling bestemmingsplannen' (vastgesteld op 8 februari 2018) van kracht.Ter plaatse van het bungalowpark is de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie' van toepassing. Tevens gelden de archeologische dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie 2', 'Waarde - Archeologie 4', de dubbelbestemming 'Waarde - Groene ontwikkelingszone' en de dubbelbestemming 'Leiding - Gas'. Daarnaast zijn de functieaanduidingen 'bedrijfswoning' en 'specifieke vorm van recreatie - bedrijfsmatige exploitatie' van toepassing. Permanente bewoning is niet toegestaan.

Op onderstaande afbeelding is een uitsnede van het vigerende bestemmingsplan weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0243.BP00268-0002_0001.png"

Uitsnede bestemmingsplan 'Buitengebied 2014'. Plangebied aangemerkt met rode speld

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Huidige situatie

Het park heeft een oppervlakte van 6 ha. Daarop bevinden zich 1 bedrijfswoning en 132 recreatiewoningen. Hiervan zijn 53 recreatiewoningen stenen bungalows en 79 zijn houten chalets. Het is een uitgepond park: de meeste kavels met opstal zijn in eigendom van derden. Recreatieonderneming Bungalowpark Het Verscholen Dorp is, naast eigenaar van recreatiewoningen, ook eigenaar van het recreatiecomplex bestaande uit centrale voorzieningen, receptie, bedrijfswoning, technische ruimte, wasserette, opslag, wegen en paden, zwembad, tennisbaan, speeltuin en infrastructuur. De recreatiewoningen nemen tevens de nutsvoorzieningen af via Bungalowpark Het Verscholen Dorp.

2.2 Toekomstige situatie

De bestaande inrichting van het park wordt niet gewijzigd door dit bestemmingsplan. Het plan regelt dat centrale bedrijfsmatige exploitatie en beheer verplicht wordt gesteld. Centrale verhuur is noodzakelijk om bestemmingsconform gebruik af te dwingen. Particuliere eigenaren kunnen hun recreatiewoning uitsluitend voor eigen recreatief gebruik benutten of verhuren via de centrale organisatie. Hieronder wordt de exploitant begrepen die het eigendom en beheer heeft over de wegenstructuur en de regulering van de toegang tot het recreatiepark en alle parkvoorzieningen zoals de receptie, het zwembad, de wasserette, de tennisbaan en de milieustraat.


De eis van gecentraliseerde bedrijfsmatige exploitatie en beheer betreft een ruimtelijk relevante eis, gelet op de huidige eigendomssituaties en de beheersstructuur. Centrale verhuur bevordert effectief dat de recreatiewoningen in gebruik worden gegeven aan personen met een zuiver recreatief motief, dit in tegenstelling tot oneigenlijke woonfuncties, die het verblijfsrecreatieve karakter van het terrein aantasten. Als gevolg daarvan komen er geen gasten op het park buiten de centrale organisatie om. Dit leidt logischerwijs tot een uniform verblijfsrecreatief karakter doordat verkapte woonsituaties effectief worden tegengegaan. Die herkenbaarheid maakt het terrein aantrekkelijk voor toeristen. Daarnaast wordt ‘the span of control’ ten gunste van verblijfsrecreatief terreingebruik vergroot, onder meer doordat centrale gedragsregels kunnen worden opgelegd en afgedwongen. Afrondend kan gezegd worden dat de eis van centrale verhuur een waarborg vormt voor toeristisch-recreatief gebruik.

Hoofdstuk 3 Beleid

Voorliggende herziening is in lijn met het bestemmingsplan 'Buitengebied 2014' en het Veegplan Buitengebied. De beleidstoets die al is opgenomen in het bestemmingsplan 'Buitengebied 2014' geldt dan ook nog steeds voor dit bestemmingsplan.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Gevolgen van de herziening

Voorliggende herziening van het bestemmingsplan is in lijn met het bestemmingsplan 'Buitengebied 2014' en het Veegplan. De uitgangspunten van de in het kader van dat bestemmingsplan uitgevoerde onderzoeken zijn nog steeds geldig voor de voorliggende herziening.

4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Aangezien deze herziening voor wat betreft de ruimtelijke consequenties in overeenstemming is met bestemmingsplan 'Buitengebied 2014', wordt afgezien van een ter inzage legging van een voorontwerp bestemmingsplan. Bovendien is het bestemmingsplan besproken met de Vereniging van Eigenaren van Park Het Verscholen Dorp. Dit heeft geleid tot verduidelijking van de toelichting en planregels dat eigen recreatief gebruik van een recreatie-object altijd mogelijk blijft. Wat betreft het verplichten van centrale bedrijfsmatige exploitatie indien er wordt gekozen voor verhuur van een recreatieobject aan derden blijven de standpunten verschillend. De gemeente blijft echter van mening dat dit nodig is in het kader van een goede ruimtelijke ordening om bestemmingsconform gebruik af te dwingen en het wegbewegen van de recreatieve functie naar permanente bewoning te voorkomen.

Zienswijzen

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening heeft het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied - Het Verscholen Dorp" met ingang van 22 januari 2022 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage gelegen.

Er zijn 8 individuele zienswijzen ingediend. Daarnaast is er een positieve en een negatieve gelijkluidende zienswijze ontvangen, waarbij gebruik is gemaakt van een uniforme brief. De positieve uniforme zienswijze is 17 keer ingediend. De negatieve uniforme zienswijze is 36 keer ingediend. Daarnaast is er nog 1 uniforme negatieve zienswijze ruim een maand te laat binnengekomen die niet ontvankelijk is verklaard. Er zijn dus in totaal 62 zienswijzen binnengekomen, maar 61 in behandeling genomen.

De zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in het document "Commentaar op de zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Buitengebied - Het Verscholen Dorp" (zie bijlage 1).

4.3 Economische uitvoerbaarheid

De economische uitvoerbaarheid van het onderhavige plan is reeds verzekerd in het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied 2014'.