direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied - Recreatiewoningen Park Onze Woudstee
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00244-0002

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Strategienota Vitale Vakantieparken Harderwijk

In de gemeente Harderwijk ligt ten noorden van de A28 en de spoorlijn Amersfoort-Zwolle aan de Parallelweg het verblijfsrecreatieterrein "Onze Woudstee". Het bungalowpark bestaat uit 225 kavels in eigendom van particulieren. Van een bedrijfsmatige exploitatie is geen sprake. De diversiteit aan recreatieobjecten is groot, van houten chalets en stacaravans tot stenen vrijstaande woningen op ruime kavels. Een groot deel van de woningen wordt permanent bewoond, waarvan een deel door mensen met een gedoogstatus. Het complex heeft een recreatieve bestemming. Permanente bewoning van de recreatiewoningen is dan ook in strijd met het bestemmingsplan Buitengebied 2014.

In het kader van het project Vitale Vakantieparken heeft de gemeenteraad van Harderwijk op 8 januari 2015 de Strategienota Vitale Vakantieparken Harderwijk vastgesteld. In deze strategienota zijn de hoofdlijnen geschetst van het beleid dat de gemeente Harderwijk de komende jaren wil gaan voeren met betrekking tot vakantieparken.

In het kader van de verdere ontwikkeling van vitale vakantieparken werkt de gemeente Harderwijk samen met andere omliggende gemeenten op de Noord Veluwe. Naast het kwalitatief verbeteren van de verblijfsrecreatie is een traject gestart waarin onderzocht wordt of een deel van de parken, die al op andere wijze gebruikt worden dan voor recreatie, getransformeerd kunnen worden tot een andere bestemming. In de afgelopen jaren zijn alle vakantieparken in Harderwijk bezocht en is aan de exploitanten/gebruikers/verenigingen van eigenaren een toekomstvisie voor het park gevraagd. Dit heeft geleid tot visies voor parken die een versterking en vergroting van de recreatieve mogelijkheden binnen het park willen bewerkstelligen en visies waarin transformatie naar een permanente woonstatus wordt aangevraagd. De visies zijn gericht op het komen tot een toekomstbestendige invulling van de vakantieparken.

Structuurvisie Vitale Vakantieparken Harderwijk

Vervolgens heeft de gemeenteraad op 18 januari 2018 de Structuurvisie Vitale Vakantieparken Harderwijk vastgesteld. Deze structuurvisie is een ruimtelijke uitwerking van de Strategienota. Het gaat daarbij om het versterken van recreatie en toerisme door kwaliteitsverbetering in het gebied en het verbeteren van toeristisch-recreatieve voorzieningen. Oneigenlijk gebruik van recreatieparken wordt beëindigd door transformatie tot een andere bestemming mogelijk te maken. De structuurvisie stelt voorwaarden en biedt ruimte om de toekomstvisies te kunnen vertalen tot bestemmingsplannen. Daarnaast wordt een relatie gelegd tussen het onttrekken van vakantieparken uit het aanbod voor verblijfsrecreatie, de (eventuele) waardestijging van gronden en vastgoed door transformatie en de mogelijkheden voor (nieuwe) recreatieve ontwikkelingen.

De vertegenwoordigers van eigenaren, verenigd in de commissie begeleiding Transformatie "Park Onze Woudstee" (CBT) hebben aan het College van B&W en de gemeenteraad aangegeven dat zij het recreatieterrein wil transformeren van "Recreatie" naar "Wonen".

Bestemmingsplannen voor Park Onze Woudstee

De Stichting Uitvoering Functiewijziging (SUF) is op dit moment druk bezig om het bestemmingsplan "Buitengebied - Park Onze Woudstee" op te stellen voor de kavels die willen transformeren naar wonen. De huidige bestemming "Recreatie - Verblijfsrecreatie" wordt voor deze kavels planologisch-juridisch gewijzigd naar "Wonen" en "Bos-Bostuin". Hierdoor wordt permanent wonen mogelijk op deze percelen. Voor de 23 recreatiewoningen die niet willen transformeren naar wonen, maar het perceel uitsluitend verblijfsrecreatief willen gebruiken is voorliggend "contra-bestemmingsplan" Buitengebied - Recreatiewoningen Park Onze Woudstee opgesteld.

1.2 Doel

Het doel van het bestemmingsplan "Buitengebied - Recreatiewoningen Park Onze Woudstee" is het planologisch-juridisch vastleggen van het verblijfsrecreatieve gebruik van 23 recreatiewoningen op het park Onze Woudstee.

1.3 Plangebied

Het plangebied betreft alle kavels op Park Onze Woudstee die niet willen transformeren naar een woonbestemming. Permanente bewoning is zonder gedoogverklaring verboden op deze percelen. Alleen recreatief verblijf is toegestaan. Het betreft de witte vlekken in onderstaande afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0243.BP00244-0002_0001.jpg"

1.4 De bij het plan behorende stukken

Het bestemmingsplan "Buitengebied - Recreatiewoningen Park Onze Woudstee" heeft als IMRO-idn NL.IMRO.0243.BP00244-0002 en bestaat uit een gml-bestand, regels en een toelichting. Het gml-bestand kent een analoge en digitale verbeelding. De analoge versie van het plan betreft een boekje met kaarten (PDF of hardcopy). De digitale versie is te raadplegen via de landelijke voorziening (www.ruimtelijkeplannen.nl).
De verbeelding en de regels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan en dienen in samenhang gelezen te worden. Indien er verschil bestaat tussen de analoge en de digitale
verbeelding, gaat de digitale verbeelding voor.
Op de verbeelding zijn de bestemmingen van de in het plangebied begrepen gronden en opstallen aangegeven. Aan deze bestemmingen zijn regels gekoppeld. De toelichting van dit bestemmingsplan
heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting geeft aan wat de beweegredenen en achtergronden zijn die aan het bestemmingsplan ten grondslag
liggen en doet verslag van het onderzoek dat aan het bestemmingsplan vooraf is gegaan. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Onderzoek

Ingevolge artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening wordt in dit hoofdstuk een beschrijving opgenomen van het verrichtte onderzoek naar relevante feiten en af te wegen belangen (artikel 3.2. Algemene wet bestuursrecht).

Het bestemmingsplan "Buitengebied - Recreatiewoningen Park Onze Woudstee" legt de bestaande situatie vast van de percelen die niet transformeren naar wonen, maar verblijfsrecreatief willen blijven. Daarnaast wordt geen enkele nieuwe ontwikkeling mogelijk gemaakt. De huidige bestemming "Recreatie-Verblijfsrecreatie" uit het nu geldende bestemmingsplan "Buitengebied 2014" en het bijbehorende "Veegplan Buitengebied" voor zover relevant overgenomen. Omdat er geen sprake is van nieuwe (ontwikkelings)mogelijkheden is aanvullend onderzoek ook niet nodig.

Voor het geval de eigenaren van de percelen in de toekomst alsnog zouden willen transformeren van verblijfsrecreatie naar permanent wonen, is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming -onder voorwaarden- te wijzigen.

Omdat Park Onze Woudstee langs de spoorlijn Amersfoort-Zwolle ligt kan trillingshinder als gevolg van treinverkeer niet op voorhand worden uitgesloten. De klachten over trillingshinder van de huidige bewoners zijn echter beperkt. Het overschrijden van de richt- en streefwaarden is derhalve niet aannemelijk. Aan de transformatie van recreatiewoningen naar permanent wonen die liggen binnen het gebied dat op de verbeelding is aangeduid als "milieuzone-trillingshinder" zijn voorwaarden gesteld in de wijzigingsbevoegdheid.

Hoofdstuk 3 Economische uitvoerbaarheid

Op grond van afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening rust op de gemeente de verplichting tot het verhaal van kosten die tot de grondexploitatie behoren indien het bestemmingsplan een bouwplan in de zin van artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) mogelijk maakt.

In voorliggend bestemmingsplan wordt het verblijfsrecreatieve gebruik van 23 recreatiewoningen vastgelegd en worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Daarom hoeft er geen exploitatieplan vastgesteld te worden. De ontwikkeling van dit bestemmingsplan brengt voor de gemeente alleen plankosten met zich mee. Deze kosten worden betaald uit de algemene middelen.

Hoofdstuk 4 Inspraak en overleg

4.1 Inspraak

In de Inspraakverordening Harderwijk 2007 is bepaald dat elk bestuursorgaan over zijn eigen bevoegdheden besluit of al of niet inspraak wordt verleend bij de voorbereiding van het gemeentelijk beleid. Dit betekent dat ook ten aanzien van een bestemmingsplan een besluit moet worden genomen over het al of niet toepassen van inspraak. In een aantal gevallen hoeft geen inspraak plaats te vinden, bijvoorbeeld over bestemmingsplannen die betrekking hebben op een zeer beperkt grondgebied (de zogenaamde postzegelplannetjes). Het onderhavige bestemmingsplan is aan te merken als een postzegelplan. Op grond van het bepaalde in de inspraakverordening hoeft en zal geen inspraak worden gegeven op dit bestemmingsplan.

4.2 Vooroverleg

Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan moet in het kader van het overleg als bedoeld in artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening overleg worden gepleegd met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn.

Omdat het hier een klein postzegelbestemmingsplan betreft dat uitsluitend het bestaande gebruik vastlegt, zal het bestemmingsplan "Buitengebied - Recreatiewoningen Park Onze Woudstee" in het kader van het vooroverleg niet apart worden voorgelegd aan de gebruikelijke instanties. De betreffende instanties worden wel in kennis gesteld van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. In dat kader krijgen de betreffende instanties alsnog de gelegenheid om te reageren op het bestemmingsplan.

4.3 Ontwerpbestemmingsplan

Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied - Park Onze Woudstee" heeft met ingang van 4 februari 2021 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn kon een ieder schriftelijk zienswijzen kenbaar maken bij de gemeenteraad. Desgewenst kon ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Dit is op 3 februari 2021 bekend gemaakt in de Harderwijker Courant en in de Nederlandse Staatscourant. De stukken waren ook raadpleegbaar op de gemeentelijke website www.harderwijk.nl. en www.ruimtelijkeplannen.nl.

Tijdens die periode zijn geen zienswijzen ontvangen.


Ambtshalve wijzigingen

Allereerst hebben 4 eigenaren lopende de procedure aangegeven dat zij graag alsnog willen transformeren van de bestemming Recreatie-Verblijfsrecreatie naar de woonbestemming Wonen-1. De percelen Parallelweg 26-73D, 26-91, 26-187 en 26-229 maken niet meer deel uit van het plangebied van dit bestemmingsplan.

Daarnaast is lopende de procedure geconstateerd dat de wijzigingsbevoegdheid zoals die in het ontwerpbestemmingsplan was opgenomen niet overeenkomt met de voorwaarden voor transformatie zoals die zijn opgenomen in de gesloten anterieure overeenkomst en transformatieovereenkomst. Daarnaast zijn de wijzigingsvoorwaarden aangepast op het gebied van trillingshinder. Hiermee wordt aangesloten op de wijzigingen zoals die op het transformatiebestemmingsplan “Buitengebied – Park Onze Woudstee worden doorgevoerd. Voor alle nu en later te transformeren kavels gelden dan dezelfde voorwaarden.