direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Hierden Bosch - Molenweg 30
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00215-0002

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Het bestemmingsplan 'Hierden Bosch' is op 28 juni 2012 door de gemeenteraad vastgesteld. In dit bestemmingsplan is voor gronden ter plaatse van de aanduiding 'Wro-zone - wijzigingsgebied 1' een wijzigingsbevoegdheid opgenomen met de bedoeling dat ter plaatse, na sloop van bedrijfsbebouwing, één woning aan het perceel kan worden toegevoegd.

De gemeente Harderwijk kent een Rood-voor-Roodregeling voor agrarische bedrijfsbebouwing. Deze regeling is als pilot ook van toepassing verklaard voor bedrijfsbebouwing in algemene zin. mits aan de gebruikelijke voorwaarden wordt voldaan. Uitgangspunt hierbij is dat de woning op de locatie waar gesloopt gaat worden wordt gebouwd, maar kan onder voorwaarden ook op een andere nader te bepalen locatie worden gecompenseerd. Het recht om een woning te compenseren moet volgens beleid voor 31 december 2019 zijn geëffectueerd.

Bedrijvigheid ter plaatse is al enkele jaren geleden gestopt en belanghebbende heeft kenbaar gemaakt geen gebruik te zullen maken van de wijzigingsbevoegdheid in combinatie met de Rood-voor-Roodregeling op dezelfde locatie. Ingestoken wordt op compensatie elders. Ten behoeve van deze regeling zal een overeenkomst worden afgesloten tussen belanghebbende en de gemeente.

Met het oog op vorenstaande is besloten het plan te herzien zodat de bedrijfsbestemming ter plaatse komt te vervallen en de bestaande woonsituatie wordt vastgelegd.

1.2 Ligging en beschrijving plangebied

Het plangebied betreft het perceel aan de Molenweg 30 te Hierden. Op de navolgende afbeelding is de globale ligging van het plangebied in Hierden aangeduid.

Het perceel Molenweg 30 ligt aan de zuidoostzijde van de kern Hierden in het bosachtige woongebied 'Hierden Bosch'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0243.BP00215-0002_0001.png"

Afbeelding: Locatie plangebied (bron: Google Maps)

Het woongebied wordt omgeven door het buitengebied van Harderwijk en wordt (globaal aangegeven) aan de noordzijde begrensd door de Wijtgraaf en aan de westzijde door de Duinweg.

Voor de exacte ligging en begrenzing van de plangebied wordt verwezen naar de verbeelding bij dit bestemmingsplan.

1.3 Geldend bestemmingsplan

Het geldende bestemmingsplan voor de gronden van het onderhavige bestemmingsplan is 'Hierden Bosch'. Het plan is vastgesteld door de gemeenteraad van Harderwijk op 28 juni 2012 en is in hoofdzaak conserverend van karakter. Dat wil zeggen dat de planregeling vooral is gericht op het handhaven van de bestaande situatie.

De voor het plangebied geldende bestemmingen zijn "Bedrijf" en "Wonen - 2". Voorts gelden bestemmingen voor archeologische (verwachtings-)waarden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0243.BP00215-0002_0002.png"

Uitsnede uit verbeelding van het vigerende bestemmingsplan met aanduiding plangebied (rood omlijnd)

In het plan is (in artikel 16 van de planregels) voor de locatie Molenweg 30 een wijzigingsbevoegdheid onder de volgende voorwaarden opgenomen:

afbeelding "i_NL.IMRO.0243.BP00215-0002_0003.png"

1.4 Opzet van het bestemmingsplan

Zoals in 1.1 is aangegeven wordt niet ingezet op een wijzigingsplan. Compensatie zal niet plaatsvinden op onderhavig perceel. Ingezet wordt op het wijzigen van de bestemming "Bedrijf" naar "Wonen - 2".

Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. Deze toelichting is opgebouwd uit vijf hoofdstukken. Na dit inleidende hoofdstuk wordt in hoofdstuk 2 het plan meer in detail besproken. Hoofdstuk 3 gaat in op de haalbaarheid van het plan. In hoofdstuk 4 wordt de opzet van het plan en de wijze van bestemmen behandeld. Hoofdstuk 5 tenslotte is gereserveerd voor de resultaten van de procedure.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Inleiding

In dit hoofdstuk wordt het onderhavige plan toegelicht. Het planvoornemen voorziet feitelijk in hernieuwde vastlegging van de bestaande woonsituatie waarbij de in de geldende planregeling opgenomen bedrijfsmogelijkheden - en inherent daaraan de wijzigingsbevoegdheid - komen te vervallen.

2.2 Huidige situatie

Het perceel Molenweg 30 betreft een locatie aan de diagonaal door het plangebied lopende Molenweg.


In de toelichting van het bestemmingsplan is dienaangaande het volgende opgemerkt:


5.5.1 Ontwikkelingen

Opheffen bedrijfsbestemming Molenweg 30


Op een deel van het perceel Molenweg 30 ligt een bedrijfsbestemming. De betreffende gronden zijn echter niet meer als zodanig in gebruik en de bouwkundige staat van de bedrijfsbebouwing is slecht. Het is dan ook wenselijk om de ontsierende bebouwing te slopen. In dat geval kan naast de bestaande boerderij (of dichtst bij de weg gelegen nieuw te bouwen eerste woning) een tweede ondergeschikte woning worden gerealiseerd. Deze tweede woning dient, net als een monumentaal erf, een ensemble te vormen met de eerste woning. De dichtst bij de weg gelegen woning is daarbij de belangrijkste. De tweede woning dient wat maat en vormgeving betreft daaraan ondergeschikt te zijn. De woning moet sober worden vormgegeven, geïnspireerd zijn op de oude schuren in het gebied en altijd 12 meter achter de voorgevel van de dichtst bij de weg gelegen eerste woning staan. Hierdoor wordt een nieuw erf gecreëerd dat wat opzet betreft vergelijkbaar is met een oud boerenerf. Om het karakter van een oud boerenerf te behouden en te versterken, zal de architectuur en de inrichting van het nieuwe erf verwijzen naar het agrarische verleden.



afbeelding "i_NL.IMRO.0243.BP00215-0002_0004.png"

Luchtweergave van het plangebied (bron: Google Maps)

2.3 Het plan

Zoals hiervoor is aangegeven zijn de bedrijfsactiviteiten een tijd geleden gestopt. Belanghebbende heeft te kennen gegeven de bedrijfsmogelijkheden niet te willen reactiveren en de nieuw te bouwen woning op een andere locatie te willen compenseren.

Hiervan uitgaande dient het vigerende plan van "Hierden Bosch" voor Molenweg 30 te worden aangepast, zodanig dat de bedrijfsbestemming op het perceel komt te vervallen en het perceel voor 100% een woonbestemming krijgt.

Mocht woningbouw elders niet voor 31 december 2019 zijn gerealiseerd en door belanghebbende gevraagd worden de nieuw te bouwen woning toch op Molenweg 30 te realiseren, dan zal hiervoor, indien van toepassing, te zijner tijd een nieuw bestemmingsplan opgesteld moeten worden. De basis hiervoor ligt in het feit dat ten behoeve van de nieuwe woning de bedrijfsgebouwen ter grootte van 612 m2 op het perceel zijn gesloopt en de bedrijfsbestemming is komen te vervallen.

Hoofdstuk 3 Haalbaarheid van het bestemmingsplan

Algemeen

In het kader van de haalbaarheid van nieuwe ontwikkelingen en het bestemmingsplan wordt doorgaans inzicht gegeven in relevant beleid van rijk, provincie, gemeente en waterschap. Ook wordt dan aan de hand van omgevingsaspecten de haalbaarheid van de voorgestane nieuwe ontwikkeling inzichtelijk gemaakt.

Omdat in dit geval geen sprake is van een nieuwe ontwikkeling maar slechts van vastlegging van de bestaande situatie waarbij bedrijfsmogelijkheden in een woongebied komen te vervallen, kan een verdere beschrijving van beleid en omgevingsaspecten achterwege blijven.

Externe veiligheid

Op basis van het vooroverleg dient op advies van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) in dit hoofdstuk ingegaan te worden op de bestrijdbaarheid - bluswatervoorzieningen en bereikbaarheid en de zelfredzaamheid.

Bestrijdbaarheid - bluswatervoorzieningen en bereikbaarheid

Vastgesteld kan worden dat het perceel in de huidige situatie voldoende bereikbaar is. De bedrijfsactiviteiten zijn reeds beëindigd, waardoor de bestaande bluswatervoorzieningen in de directe omgeving van het terrein toereikend zijn voor de bestrijding van een woningbrand.

Zelfredzaamheid

Het plangebied valt net binnen het bereik van de bestaande WAS-palen. De zelfredzaamheid van de aanwezige mensen binnen het bestemmingsplan kan vergroot worden door het gebruik van NL-alert. Burgers zullen dan zelf het initiatief moeten nemen om hun mobiele telefoon hiervoor geschikt te maken (zie: htto://www.crisis.nl/nl-alert).

De zelfredzaamheid van bewoners in het plangebied kan worden vergroot door hen te attenderen op deelname aan 'Stan the CPR network' [voorheen Hartveilig Wonen]. Dit is een hulpsysteem waarbij vrijwilligers opgeroepen kunnen worden om iemand te reanimeren (met AED), in afwachting van een ambulance. Deelname aan 'Stan the CPR network' kan levens redden.

Hoofdstuk 4 Juridische vormgeving

In dit bestemmingsplan zijn de regels van het bestemmingsplan 'Hierden Bosch' van toepassing verklaard. Dit betekent dat de regels beperkt zijn tot slechts enkele artikelen. In artikel 1 zijn enkele begrippen opgenomen over wat moet worden verstaan onder het 'plan'.

In artikel 2 is een van toepassing verklaring opgenomen. Aangegeven is de strekking van het onderhavige bestemmingsplan en dat de regels van het bestemmingsplan 'Hierden Bosch' van overeenkomstige toepassing zijn. In artikel 2.3 is aangegeven welke afwijkingen ten opzichte van de regels van het moederplan gelden.

Artikel 4 bevat de slotregel met de naam van dit bestemmingsplan.

Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid

5.1 Economische uitvoerbaarheid

Omdat in dit geval geen sprake is van een nieuwe ontwikkeling is het aspect economische haalbaarheid niet aan de orde.

Voor de door de gemeente te verlenen medewerking voor de planwijziging zullen de op grond van de gemeentelijke Legesverordening verschuldigde kosten bij belanghebbende in rekening worden gebracht.

5.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid en procedure

De maatschappelijke uitvoerbaarheid heeft als doel aan te tonen dat het bestemmingsplan maatschappelijk draagvlak heeft. In dat kader wordt gelegenheid geboden voor de indiening van zienswijzen. Ook vindt vooroverleg plaats met de daartoe aangewezen instanties.

5.2.1 Inspraak

Hoofdregel uit de Inspraakverordening Harderwijk 2007 is dat elk bestuursorgaan over zijn eigen bevoegdheden besluit of al of niet inspraak wordt verleend bij de voorbereiding van het gemeentelijk beleid. In een aantal gevallen hoeft geen inspraak plaats te vinden, zo ook plannen die betrekking hebben op een zeer beperkt grondgebied (de zogenaamde postzegelplannetjes). Het onderhavige bestemmingsplan is aan te merken als een dergelijk postzegelplan en om die reden wordt geen inspraakprocedure opgestart.

5.2.2 Vooroverleg

Op grond van artikel 3.1.1 Bro wordt bij een bestemmingsplan vooroverleg gepleegd met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn. Daarnaast is het in Harderwijk te doen gebruikelijk vooroverleg te voeren met andere betrokken partijen en instanties.

Het bestemmingsplan "Hierden Bosch – Molenweg 30" is aan onderstaande instanties en overheden toegestuurd met het verzoek om eventuele op- en/of aanmerkingen op het bestemmingsplan door te geven:

  • Provincie Gelderland
  • Waterschap Vallei en Veluwe
  • Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
  • Politie District Noord-West Veluwe, Team Harderwijk
  • Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland
  • Belangenvereniging Hierden
  • Omgevingsdienst Noord-Veluwe

Uitsluitend de Omgevingsdienst Noord-Veluwe en de Veiligheidsregio hebben een reactie gegeven. De opmerkingen zijn hieronder kort samengevat en van een gemeentelijke reactie voorzien.

Omgevingsdienst Noord-Veluwe

De ODNV heeft opgemerkt dat zij geen bezwaar heeft tegen de verwijdering van de bedrijfsbestemming van het perceel.

Reactie gemeente:

De opmerking wordt voor kennisgeving aangenomen.

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

  • 1. De VNOG merkt op dat de wijziging van de bedrijfsbestemming naar de woonbestemming past binnen de normen van de wet- en regelgeving over externe veiligheid. In de directe omgeving van het perceel bevinden zich geen risicobronnen. Het perceel valt wel binnen het invloedsgebied van het spoortraject Amersfoort-Zwolle, echter de afstand is dusdanig groot (1.000 meter) dat aanvullende bouwkundige en installatietechnische maatregelen niet realistisch zijn. Indien de (gecompenseerde) woning alsnog op het perceel wordt gerealiseerd, dan zal het aantal personen per hectare (beperkt) toenemen. Hierdoor is het niet aannemelijk dat de oriënterende waarde van het groepsrisico (GR) wordt overschreden.

Reactie gemeente:

De opmerking wordt voor kennisgeving aangenomen.

  • 2. Daarnaast merkt de VNOG op dat in de wet- en regelgeving over externe veiligheid een risicobenadering wordt gehanteerd. In geval van een incident met een (zeer) toxische (vloei)stof tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor sluit de VNOG niet uit dat het plangebied binnen de effectafstand valt. De VNOG geeft advies en een tekstvoorstel over de aspecten bestrijdbaarheid (bluswatervoorzieningen en bereikbaarheid) en zelfredzaamheid en adviseert om de bewoners te wijzen op deze mogelijkheden.

Reactie gemeente:

De Toelichting van het bestemmingsplan wordt aangevuld op de onderdelen Bestrijdbaarheid - bluswatervoorzieningen en bereikbaarheid, alsmede zelfredzaamheid. De gemeente zal de initiatiefnemers attenderen op het gebruik maken van NL-Alert.

5.2.3 Terinzagelegging en zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan 'Hierden Bosch - Molenweg 30' heeft met ingang van 27 september 2018 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen. In deze periode zijn geen zienswijzen ingediend.