Plan: | Groot Sypel - Maltezerlaan 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00125-0002 |
In het vigerende bestemmingsplan "Groot Sypel" is voor het perceel Maltezerlaan 1 abusievelijk geen hoogtebepaling op de verbeelding opgenomen. Dit betekent dat er geen regels zijn gesteld aan de maximale bouwhoogte. Om deze ongewenste situatie te herstellen wordt het bestemmingsplan "Groot Sypel - Maltezerlaan 1" in procedure gebracht. Het plan betreft een partiële herziening van het vigerende bestemmingsplan "Groot - Sypel".
Bestemmingsplan "Stadsdennen 2008":
Het perceel Maltezerlaan 1 was, voor het bestemmingsplan "Groot Sypel", gelegen binnen het bestemmingsplan "Stadsdennen 2008" en bestemd voor "maatschappelijke doeleinden". De maximale bouwhoogte in dit plan was gesteld op 12 meter. Op de locatie was voorheen een school gevestigd. Met de inwerkingtreding van het bestemmingsplan "Groot Sypel" is dit plan voor het onderhavige perceel komen te vervallen.
Vigerend bestemmingsplan "Groot Sypel":
Het bestemmingsplan "Groot Sypel" is op 18 april 2013 vastgesteld door de Gemeenteraad en op 13 juni 2013 onherroepelijk geworden. Het bestemmingsplan Groot Sypel is voor een deel conserverend van karakter. Het plan is vooral gericht op het handhaven van de bestaande situatie waarbij een balans gezocht is tussen enerzijds het creëren van voldoende mogelijkheden om de woon- en/of werkomgeving en openbare ruimte flexibel in te richten en anderzijds het bieden van voldoende rechtszekerheid ten behoeve van de handhaving van bestaande gebruik- en bouwrechten. Daarnaast biedt het plan ontwikkelingsmogelijkheden zoals die in de Structuurvisie Groot Sypel zijn beschreven. Mogelijke ontwikkelingen die de komende 10 jaar zijn voorzien, zijn in dit bestemmingsplan meegenomen. Het plangebied ligt globaal tussen de Stationslaan, de Verkeersweg, de Hoofdweg en het spoor.
In dit bestemmingsplan is op de verbeelding abusievelijk geen hoogtebepaling voor het perceel Maltezerlaan 1 opgenomen. Het was de bedoeling de maximale bouwhoogte van 12 meter uit het bestemmingsplan "Stadsdennen 2008" over te nemen.
Bestemmingsplan "Groot Sypel - Maltezerlaan 1":
Het perceel Maltezerlaan 1 betreft de locatie waar voorheen een school was gevestigd en recent de nieuwe brandweerkazerne is gerealiseerd. Bij de bouw van de brandweerkazerne is uitgegaan van de beoogde maximale bouwhoogte van 12 meter. De uiteindelijke bouwhoogte van de brandweerkazerne bedraagt ongeveer 11 meter.
Ten behoeve van de rechtszekerheid en om onduidelijkheid bij eventuele toekomstige (ver)bouwactiviteiten uit te sluiten, wordt met dit bestemmingsplan alsnog een hoogtebepaling op de verbeelding opgenomen. De maximale bouwhoogte wordt hiermee op 12 meter gesteld.
Het doel van het bestemmingsplan "Groot Sypel - Maltezerlaan 1" is het herstellen van een omissie in het bestemmingsplan "Groot Sypel". Hiervoor zal voor het perceel Maltezerlaan 1 op de verbeelding een hoogtebepaling worden opgenomen waarmee de maximale bouwhoogte wordt beperkt tot 12 meter.
Het plangebied betreft het perceel Maltezerlaan 1 en is globaal gelegen op de hoek Hoofdweg, Verkeersweg, Maltezerlaan en St. Jurriënstraat.
Locatie Maltezerlaan 1
Het bestemmingsplan "Groot Sypel - Maltezerlaan 1" bestaat uit de volgende stukken:
Een bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan en moeten samen "gelezen" worden. Op de verbeelding zijn de bestemmingen van de in het plangebied begrepen gronden en opstallen aangegeven. Aan deze bestemmingen zijn regels en bepalingen gekoppeld teneinde de uitgangspunten van het plan zeker te stellen. De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan. De toelichting geeft aan wat de beweegredenen en achtergronden zijn die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen en doet indien aan de orde verslag van het onderzoek dat aan het bestemmingsplan vooraf is gegaan.
Ingevolge artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening wordt in dit hoofdstuk een beschrijving opgenomen van het verrichtte onderzoek naar relevante feiten en af te wegen belangen (artikel 3.2. Algemene wet bestuursrecht). Het bestemmingsplan "Groot Sypel - Maltezerlaan 1" bevat alleen een kleine ondergeschikte aanpassing van het bestemmingsplan "Groot Sypel". Daarnaast wordt geen enkele nieuwe ontwikkeling mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan "Groot Sypel" is en blijft dan ook onverkort van toepassing. Omdat er geen sprake is van nieuwe (ontwikkelings)mogelijkheden is aanvullend onderzoek ook niet nodig.
Op grond van afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening rust op de gemeente de verplichting tot het verhaal van kosten die tot de grondexploitatie behoren indien het bestemmingsplan een bouwplan in de zin van artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) mogelijk maakt.
In voorliggend bestemmingsplan wordt een omissie in het bestemmingsplan "Groot Sypel" hersteld en worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Daarom hoeft geen exploitatieplan vastgesteld te worden. De ontwikkeling van dit bestemmingsplan brengt voor de gemeente alleen plankosten met zich mee. Deze kosten worden betaald uit de algemene middelen.
In de Inspraakverordening Harderwijk 2007 is bepaald dat elk bestuursorgaan over zijn eigen bevoegdheden besluit of al of niet inspraak wordt verleend bij de voorbereiding van het gemeentelijk beleid. Dit betekent dat ook ten aanzien van een bestemmingsplan een besluit moet worden genomen over het al of niet toepassen van inspraak. In een aantal gevallen hoeft geen inspraak plaats te vinden, bijvoorbeeld over bestemmingsplannen die betrekking hebben op een zeer beperkt grondgebied (de zogenaamde postzegelplannetjes). Het onderhavige bestemmingsplan is aan te merken als een postzegelplan. Op grond van het bepaalde in de inspraakverordening hoeft en zal geen inspraak worden gegeven op dit bestemmingsplan.
Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan moet in het kader van het overleg als bedoeld in artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening overleg worden gepleegd met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn.
Het betreft hier echter een dermate kleine aanpassing van het plan "Groot Sypel" dat gesteld kan worden dat dit geen enkele invloed heeft op de in dat plan aan de orde zijnde belangen. Het bestemmingsplan "Groot Sypel - Maltezerlaan 1" zal derhalve in het kader van het vooroverleg niet worden voorgelegd aan de gebruikelijke instanties. De betreffende instanties zijn wel in kennis gesteld van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. In dat kader hebben de betreffende instanties niet gereageerd op het bestemmingsplan.
Het ontwerpbestemmingsplan "Groot Sypel - Maltezerlaan 1" heeft met ingang van 29 mei 2014 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen. Dit is op 28 mei 2014 bekendgemaakt in Het Kontakt en de Staatscourant en op de gemeentelijke website. Tijdens de inzage termijn kon een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Binnen de gestelde termijn zijn geen zienswijzen ingekomen.