Plan: | Drielanden - Bedrijvenpark Tonsel 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00073-0003 |
Kantoren
Aan de Zuiderbreedte, nabij de rotonde in de Harderwijkerweg, is een vestiging van autobedrijf Broekhuis aanwezig. De huidige vestiging op Tonsel herbergt een tweetal merkgarages en verder (ondergeschikte) adminstratieve diensten (Lease, verzekeringen etc) die nodig zijn om de Broekhuis groep te bedienen. Momenteel is de afdeling financiële dienstverlening nog gevestigd op bedrijventerrein Lorentz.
Naast het ruimte scheppen voor toekomstige groei wil Broekhuis ook een aantal activiteiten van de Broekhuisgroep, en daarmee ook extra arbeidsplaatsen, verplaatsen naar Tonsel. Broekhuis Holding omvat namelijk een fors aantal activiteiten ter ondersteuning van het gehele concern. Hiervoor dient echter wel uitbreiding van de bestaande oppervlakte aan kantoorruimten plaats te vinden. Daarnaast is de huidige kavel nu al te klein en is er een parkeerprobleem.
Het voorliggende bestemmingsplan staat zelfstandige kantoren op het bedrijvenpark Tonsel niet toe. Dit is in lijn met de Kantorennota en voorkomt onnodige blootstelling van personeel aan milieuoverlast als gevolg van geluid, geur en stof. Ondergeschikte kantoorfuncties ten behoeve van gevestigde bedrijven zijn echter wel toegestaan. Daarnaast kan door middel van een omgevingsvergunning voor afwijken van het bestemmingsplan een uitzondering gemaakt worden voor zelfstandige kantoorfuncties als ondergeschikte nevenactiviteit bij een bedrijf of PDV. De kantooractiviteit mag echter uitsluitend administratieve, financiële en/of juridische dienstverlening omvatten, die gelieerd is aan het toegestane bedrijf. De kantooractiviteit mag uitsluitend plaatsvinden binnen het hoofdgebouw van het gelieerde bedrijf en/of perifere detailhandel en niet meer bedragen dan 25% van het brutovloeroppervlak tot een maximum van 50 m2.
De voorgestelde uitbreiding van kantooractiviteiten past dan ook niet in het bestemmingsplan. De kantooractiviteiten zijn namelijk niet meer ondergeschikt aan de bedrijfsactiviteiten. In afwijking van het kantorenbeleid wordt voor het perceel van Broekhuis Holding een uitzondering gemaakt. Op het perceel van Broekhuis wordt een uitbreiding van de huidige kantoorfuncties mogelijk gemaakt.
De kantoorfunctie wordt door middel van een aanduiding op de verbeelding planologisch-juridisch mogelijk gemaakt.
Detailhandel op bedrijventerrein / internetwinkel met afhaalfunctie
Als bedrijven direct aan de consument leveren is volgens de in Harderwijk gehanteerde definitie sprake van detailhandel. Op het bedrijvenpark Tonsel is de vestiging van twee 'soorten' detailhandel toegestaan, namelijk perifere detailhandel en ondergeschikte detailhandel bij bedrijven.
Perifere detailhandel (PDV)
Perifere detailhandel is detailhandel die vanwege de omvang van de gevoerde artikelen een groot oppervlak nodig heeft voor de uitstalling in de vorm van de verkoop van auto's, boten, caravans, (grove) bouwmaterialen, keukens, sanitair en meubelen en naar de aard daarmee gelijk te stellen artikelen, alsmede tuincentra. Er is geen oppervlakte-eis opgenomen met betrekking tot minimale en/of maximale winkelvloeroppervlakte. Dit betekent dat kleine bedrijven die grote artikelen willen verkopen zich op Tonsel kunnen vestigen. Dergelijke bedrijven zijn namelijk niet wenselijk in de binnenstad of de wijkwinkelcentra. Grootschalige detailhandel -niet zijnde PDV- wordt niet toegestaan op Tonsel. Onder grootschalige detailhandel (GDV) worden detailhandelsvestigingen met een minimum winkelvloeroppervlak van 1.000 m2 verstaan.
Ondergeschikte detailhandel
Ondergeschikte detailhandel is een ondergeschikte nevenactiviteit die rechtstreeks voortvloeit en/of rechtstreeks verband houdt met de hoofdactiviteit. Wanneer de nevenactiviteit geen problemen oplevert voor ongewenste verkeersbewegingen en oneerlijke concurrentie met echte detailhandelslocaties, is het geen bezwaar deze ondergeschikte detailhandel toe te staan. Dit kan voldoende geregeld worden door de omvang van de detailhandelsactiviteit beperkt te houden. Om die reden wordt de nevenactiviteit gedefinieerd volgens de criteria:
Omdat de Hamu niet past binnen deze regeling zal er voor dit bedrijf een specifieke regeling worden opgenomen, dat er ter plaatse maximaal 255 m2 aan winkelfunctie toegestaan is.
Binnen bovengenoemde criteria is de vestiging van internetwinkels met afhaalbalie ook mogelijk, indien groothandel, op- en overslag en/of postorder de hoofdactiviteit is.
Verkooppunt motorbrandstoffen zonder LPG
Aan de rotonde die de hoofdontsluiting van het bedrijvenpark Tonsel vormt, is een verkooppunt voor motorbrandstoffen zonder LPG gedacht. Gezien de functie is dat ook een wenselijke ligging. Bij het brandstofverkooppunt kan een carwash worden gerealiseerd en een kleinschalige tankshop (maximaal 50 m2 verkoopvloeroppervlak).
Het brandstofverkooppunt wordt door middel van een aanduiding op de verbeelding planologisch-juridisch mogelijk gemaakt. Op dit perceel zijn naast een brandstofverkooppunt ook andere bedrijven uit de bedrijvenlijst toegestaan.
Naast de in paragraaf 5.3.1 genoemde ontwikkelingen zijn de bestaande bedrijven op Tonsel positief bestemd. In de bijlage bij de regels is een bedrijvenlijst opgenomen welk type bedrijven op Tonsel zijn toegestaan. Ten hoogste categorie 3.1 bedrijven zijn toegelaten. Daarnaast is perifere detailhandel toegestaan. Detailhandel, horeca en kantoren zijn als ondergeschikte nevenaktiviteit in de bestemming inbegrepen. De huidige bouwrechten met betrekking tot bouwhoogten en oppervlakten zijn overgenomen. Voor de reeds bestaande bedrijfskavels gelden voor eventuele welstandstoetsing de gebiedsgerichte criteria uit hoofdstuk 4 van de welstandsnota. Voor de nog uit te geven kavels gelden de beeldkwaliteitscriteria zoals opgenomen in bijlage 1 van de Toelichting.