Plan: | Binnenstad - Schoenmakersstraat 7-11 en Vleeshouwersteeg 14 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00059-0004 |
In het bestemmingsplan "Binnenstad" zijn de achtertuinen van de percelen Schoenmakersstraat 7, 9 en 11 bestemd als "Tuin". Hiermee werd de systematiek van het bestemmingsplan Binnenstad gevolgd, waarbij de spaarzame open gebieden op particulier terrein zijn bestemd als "Tuin". Deze gebieden dienen onbebouwd te blijven en beschermen de nog aanwezige openheid en de aanwezige groenelementen. Bij de totstandkoming van het bestemmingsplan Binnenstad zijn de achtertuinen van Schoenmakersstraat 7, 9 en 11 als te beschermen open gebied aangemerkt. Daarom is het gebied bestemd als "Tuin" en is de bestaande bebouwing onder het overgangsrecht geplaatst. Bij deze beoordeling om het terrein als onbebouwd te bestemmen is de aanwezige kastanjeboom ook betrokken. De waarde van het gebied wordt versterkt door de aanwezigheid van deze boom.
De bewoners van Vleeshouwersteeg 14 (achterzijde Schoenmakersstraat 7) en Schoenmakersstraat 9 hebben deze wijze van bestemmen bestreden en uiteindelijk beroep ingesteld tegen de vaststelling van het bestemmingsplan "Binnenstad". Zij wensten bouwmogelijkheden, c.q. een positieve bestemming voor een dubbele garage aan de Vleeshouwersteeg in Harderwijk. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft bij uitspraak van 27 oktober 2010 het beroep gegrond verklaard en het plandeel met de bestemming "Tuin" vernietigd. (zaaknummer 201001693/1/R2). De uitspraak is als bijlage 1toegevoegd bij deze toelichting.
Effectief betekent de uitspraak van de Raad van State dat voor het vernietigde plandeel het bestemmingsplan "Binnen De Veste - Zuid" van toepassing blijft. Binnen dit bestemmingsplan hebben de tuinen de bestemming "Onbebouwd erf". In essentie betekent dit weinig verschil met de bestemming "Tuin" uit het bestemmingsplan "Binnenstad", aangezien ook binnen deze bestemming niet gebouwd mag worden.
In de achtertuinen bevinden zich enkele bijgebouwen, die deels onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan "Binnen De Veste - Zuid" vallen en deels zijn gerealiseerd op basis van een verleende vrijstelling. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft gesteld dat de raad zich niet in redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat de bestaande bouwwerken in strijd zijn met een goede ruimtelijke ordening. Verder stelt zij dat de raad in de aanwezigheid van de boom evenmin aanleiding kan zien de bouwwerken in strijd te achten met een goede ruimtelijke ordening.
In wezen betekenen deze overwegingen van de afdeling dat de bestaande bebouwing positief bestemd hadden moeten worden. Met dit bestemmingsplan wordt dit hersteld. Door het positief bestemmen van de bestaande bebouwing blijft in planologisch opzicht onvoldoende open ruimte over die een bestemming "Tuin" voor de rest van de percelen rechtvaardigd. Om die reden is ervoor gekozen het gehele gebied waarvoor de Raad van State het bestemmingsplan heeft vernietigd te bestemmen als te bebouwen erven. Dit betekent dat naast de percelen Schoenmakersstraat 7 en 9 ook nummer 11 wordt meegenomen in deze planherziening. Om te voorkomen dat voor deze percelen twee bestemmingsplannen gaan gelden is ervoor gekozen om ook het gedeelte van het bestemmingsplan "Binnenstad" wat niet is vernietigd mee te nemen in dit bestemmingsplan. Het gaat dan om het gedeelte aan de Schoenmakersstraat.
Concreet betekent dit dat de achtertuinen worden bestemd voor "Detailhandel" met de mogelijkheid tot het bouwen van bijgebouwen (te bebouwen erf).