Plan: | Binnenstad - Schoenmakersstraat 7-11 en Vleeshouwersteeg 14 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00059-0004 |
Hoe de provincie Gelderland de ruimte wil verdelen en gebruiken staat in de algemene structuurvisie ruimtelijke ordening, voorheen het Streekplan Gelderland 2005. Dit plan is er op gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven, dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. Dat gebeurt door op provinciaal niveau te sturen op kenmerken en waarden die van provinciaal belang worden geacht: natuur en water ('groenblauw raamwerk'), maar ook de ruimtelijke ontwikkelingen in het 'rode raamwerk' van stedelijke functies en infrastructuur. Voor Harderwijk betekent dit dat de regionale centrumfunctie wordt voortgezet en geïntensiveerd. Harderwijk kan zich profileren als een krachtige en aantrekkelijke stad op het gebied van wonen, werken en voorzieningen. Aandacht gaat daarbij uit naar binnenstedelijke transformatieprocessen en bereikbaarheid, gekoppeld aan de potenties van het knooppunt station Harderwijk, Waterfront en de opwaardering van de N302.
Op de beleidskaart Ruimtelijke structuur (die deel uitmaakt van het streekplan) is het gebied aangeduid als "Regionaal centrum (bebouwd gebied 2000)". Het structuurvisie spreekt zich niet uit over kleinschalige ontwikkelingen zoals die door dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt.
Op basis van een interactief Stadsforum is in 2003 de Stadsvisie Harderwijk 2020 opgesteld. Deze visie is door de gemeente vertaald in een ruimtelijk plan: Structuurplan Harderwijk 2020. Dit structuurplan geeft de hoofdlijnen van de ruimtelijke ontwikkeling van Harderwijk aan tot circa 2020 en is op 15 juni 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Hiermee vervangt het plan de Ontwikkelingsvisie Harderwijk uit 1998.
Centraal in het structuurplan staat dat Harderwijk een stad is met kwaliteiten. Harderwijk is prachtig gelegen, tussen de randmeren en de Veluwe en centraal in het land. De historische binnenstad is uitnodigend. Het Dolfinarium is een attractie van de eerste orde, maar voor een blijvende toeristische betekenis een te smalle basis. Ingezet wordt daarom op versterking van de kwaliteiten: het water, de Veluwe en de binnenstad.
De historische binnenstad is voor de Harderwijkers zelf heel aantrekkelijk en is ook van belang voor de toeristische betekenis van Harderwijk. In 2005 is daarom gestart met een ‘kwaliteitsslag binnenstad’; het doel hiervan is onder meer om de aantrekkelijkheid en de historische sfeer van het centrum te versterken. Eind 2005 heeft de raad de Binnenstadsvisie vastgesteld. Belangrijke actiepunten voor de fysieke kwaliteitsslag zijn onder meer:
Naast deze ruimtelijke doelstellingen worden nog diverse andere verbeteringen nagestreefd, zoals:
Met betrekking tot het bouwen in de historische binnenstad is vastgelegd dat de nieuwbouw moet passen in het historische karakter en dat het het harmonische stadsbeeld niet mag verstoren. De nieuwbouw zou wel herkenbaar moeten zijn als een latere toevoeging. Aangepast bouwen is niet synoniem met historiserend bouwen; ook eigentijdse architectuur van hoge kwaliteit kan een waardevolle toevoeging vormen aan het historische stadsbeeld.
Bouwplannen in de binnenstad moeten wel zeer zorgvuldig worden afgestemd op het karakter en de kwaliteiten van de oorspronkelijke bebouwing. Het inpassen van nieuwbouw begint met een grondige analyse van de kenmerken (bouwmassa's, parcellering, detaillering, materialen, kleuren, etc) van omliggende oorspronkelijke bebouwing. In beginsel moet het merendeel van die kenmerken in de nieuwbouw worden overgenomen. Op enkele aspecten van die kenmerken kan worden afgeweken om de toevoeging een herkenbare eigen (en eigentijdse) identiteit mee te geven. Inschakelen van een goede architect is beslist een voorwaarde, omdat het overnemen van het merendeel van de omgevingskenmerken zeker niet automatisch leidt tot een kwalitatief goed plan.
De gemeenteraad heeft op 10 juni 2010 de Stadsvisie Harderwijk 2031 vastgesteld. Het gaat in op de thema's woonklimaat, maatschappelijke voorzieningen, werken en bereikbaarheid. Vier belangrijke thema's als het gaat om het creëren van een stad waar het prettig wonen en werken is. De visie is integraal. Dit betekent dat er nadrukkelijk wordt gekeken naar de onderlinge samenhang tussen de ruimtelijke, sociale en economische beleidsvelden. De visie is een uitgangspunt voor de intensieve samenwerking tussen bestuur, bevolking, bedrijfsleven, instellingen, organisaties en andere overheidsinstanties.
Gekozen is voor scenario 2 "Verdiepen". Ontwikkeling is namelijk noodzakelijk om van Harderwijk een aantrekkelijke woon- en werkgemeente te maken.
De 'Stadsvisie Harderwijk 2031' is de komende jaren de leidraad om dit doel, dit collectieve belang voor inwoners en ondernemers, te bereiken.
De Stadsvisie beschrijft de visie op de toekomst aan de hand van vier thema’s:
De "Stadsvisie Harderwijk 2031" geeft aan welke koers Harderwijk wil varen. De volgende stap is het vertalen van deze stadsvisie in één integrale visie. Een visie waarin een duidelijke sociale, economische én ruimtelijke pijler herkenbaar is. Per onderwerp worden de ambities en beleidsdoelen beschreven zodat de vraag "wat willen we in de komende jaren bereiken" helder wordt beantwoord. In de uitvoeringsagenda die hieraan wordt gekoppeld, staan de maatregelen die het gemeentebestuur de komende jaren neemt om die gestelde doelen te bereiken.
De gemeente Harderwijk heeft in het kader van de Kwaliteitsslag Binnenstad een inrichtingsvisie voor de openbare ruimte van de binnenstad opgesteld. Deze inrichtingsvisie is in februari 2010 vastgesteld en vormt voor de komende 15 jaar een blauwdruk bij het herinrichten van de straten in de binnenstad.
De inrichtingsvisie geeft antwoord op de vraag hoe de straten, stegen en pleinen er in de toekomst uit gaan zien. Het gaat niet alleen over straatstenen, maar ook over keuzes van zitbanken, prullenbakken, straatverlichting, bomen etc.
In de inrichtingsvisie staan de achtererven van de percelen aan de Schoenmakerstraat aangegeven als groen gebied, waarin de nadruk wordt gelegd op de aanwezige boom. Het voorliggende bestemmingsplan maakt het bebouwen van de achtererven planologisch-juridisch mogelijk, waarbij geen afbreuk wordt gedaan aan de bestaande boom als waardevol groenelement.