Plan: | Buitengebied - Hotel Van der Valk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00030-0004 |
Algemeen
Het plangebied ligt in het buitengebied. Het bebouwingsoppervlak van het voorliggende bestemmingsplan is nauwelijks toegenomen ten opzichte van het vigerende bouwvlak. De oppervlakte aan verharding ten behoeve van parkeerplaatsen en ontsluiting is wel toegenomen.
Het plangebied ligt niet in de grondwaterfluctuatiezone. Dit houdt in, dat ten gevolge van de verwachte stijging van de grondwaterstand in de toekomst grondwateroverlast kan ontstaan. De maaiveldhoogte ter plaatse bevindt zich op circa NAP + 9,00 m. De gemiddeld hoogste grondwaterstand ligt op circa NAP + 5,80 m (Wateratlaskaarten - provincie Gelderland).
Er bevindt zich in het plangebied zelf geen oppervlaktewater en dit zal ook niet worden aangelegd.
Waterbeleid
Zes nieuwe stroomgebieduitwerkingsplannen (SUP) vormen een gedeeltelijke herziening van het waterbeheersplan van het waterschap. Voor het plangebied geldt het SUP Ermelo-Putten. Het SUP onderscheidt negen hoofddoelen. Voor het plangebied is met name het derde doel 'Vermindering wateroverlast en water voor droge tijden' en het vierde doel: 'Goede waterkwaliteit' van belang.
Ten behoeve van de vermindering van wateroverlast geldt de norm dat neerslaggebeurtenissen die vaker dan één keer per 100 jaar optreden, niet mogen leiden tot overstroming vanuit het oppervlaktewater. Ten behoeve van de goede waterkwaliteit stimuleert het waterschap onder andere om het gebruik van uitlogende bouwmaterialen te minimaliseren. Verder is het zesde doel van belang. Hierin wordt gewezen op het belang van de watertoets. Via de watertoets wordt ervoor gezorgd dat nieuwe en bestaande stedelijke gebieden voldoen aan de normen van het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) en worden andere waterbelangen vroegtijdig meegenomen.
Waterplan (2006)
De gemeente Harderwijk heeft in het Waterplan opgenomen dat de gemeente bij nieuwbouwprojecten wil voorkomen dat er negatieve effecten optreden voor de waterhuishouding. Een gevolg van de realisatie van de terreininrichting is dat er meer verhard oppervlak is. Dat betekent dat er meer water wordt ingezameld en geïnfiltreerd. Het afvloeiende schone hemelwater van het huidige hotel wordt opgevangen in infiltratieputten, waarbij op eigen terrein tevens een olie- en benzineafscheider is aangebracht.
Toetsing planontwikkeling aan watertoetsstructuurplan
De locatie ligt niet in een ontwikkelingsgebied van de Watertoetskaart.
Het plan bevindt zich niet binnen enige Keurzone of binnen de zoekgebieden voor waterberging, zoals deze staat weergegeven in het Streekplan. Het plan heeft geen nadelige gevolgen voor en door (grond)water in de omgeving.
Grondwater
De gemiddeld hoogste grondwaterstand ligt op circa NAP + 5,80 m. Het gebied ligt niet in de grondwaterfluctuatiezone, zoals provincie Gelderland deze heeft gedefinieerd. Door de huidige grondwaterstand zal grondwater geen overlast veroorzaken in dit plan en niet structureel worden afgevoerd. Hierdoor zal het plan 'grondwaterneutraal' worden ontwikkeld. Hemelwaterafvoer van de bestaande gebouwen zal niet worden gewijzigd. Ingrepen voortkomend uit dit plan, zullen geen bodemlagen aantasten als gevolg waarvan het grondwatersysteem verandert.
Het plangebied ligt op voldoende afstand van het grondwaterbeschermingsgebied (25 jaarszone) en het daarbinnen gelegen waterwingebied van waterleidingsmaatschappij Vitens.
Oppervlaktewater
Er is geen sprake van HEN of SED-wateren. Naar aanleiding van dit plan zal geen extra oppervlaktewater (in verbinding staand met het oppervlaktewatersysteem) worden gerealiseerd. Door de terreininrichting zal water geen overlast veroorzaken of structureel worden afgevoerd. Het plan veroorzaakt geen nadelige gevolgen voor of door het oppervlaktewatersysteem in de omgeving.
Natuur
Binnen en nabij het plangebied komt geen waterafhankelijke natuur voor.
Droogweerafvoer - Hemelwaterafvoer
Het huishoudelijk/bedrijfsafvalwater (droogweerafvoer) van het hotel wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering richting rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) op het industrieterrein Lorentz. Het rioolstelsel en de rioolwaterzuiveringsinstallatie zijn voldoende groot voor aansluiting van de uit dit plan voortkomende afvoer. Een vetafscheider is in het afvalwaterstelsel op eigen terrein aangelegd.
Uitbreiding van het verhard oppervlak vindt plaats. Ten behoeve van de extra parkeerplaatsen, terreininrichting en ontsluiting is het verhard oppervlak uitgebreid met 5.250 m2. In deze toename is de vergroting van het hotel (Hotel Van der Valk ten opzichte van hotel Stadsdennen) niet meegenomen. De bouw van het Hotel Van der Valk is immers op basis van het in het vigerende bestemmingsplan opgenomen bouwmogelijkheden gerealiseerd.
Ten gevolge van deze uitbreiding van het verhard oppervlak zal geen extra risico op wateroverlast ontstaan. Hemelwater afstromend van de gebouwen en verharde en half verharde oppervlakken wordt niet ingezameld en afgevoerd, maar binnen het plangebied verzameld in infiltratieputten. Ten behoeve van de verharding is een olieafscheider aangelegd.
In het NBW is afgesproken dat wateroverlast door inundatie vanuit het oppervlaktewater slechts 1x per 100 jaar mag voorkomen.
Procedures
Doordat de nieuwe ontwikkeling in dit plan meer dan 1.000 m² verharding bevat, valt het niet onder de 'postzegelplannen' zoals Waterschap Veluwe die vanuit het oogpunt van de watertoets heeft gedefinieerd. Op 16 januari 2012 heeft wel telefonisch en per mail overleg plaatsgevonden met het waterschap. Deze opmerkingen zijn verwerkt in deze paragraaf. Het plan zal in het kader van het vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro ook aan Waterschap Veluwe worden voorgelegd. Eventueel benodigde vergunningen worden niet met deze waterparagraaf geregeld en zullen via de daarvoor bedoelde procedures moeten worden verkregen.