direct naar inhoud van 3.3 Water
Plan: Uitbreiding Soma-college
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00029-0006

3.3 Water

A l g e m e e n b e l e i d s k a d e r
Als onderdeel van het nieuwe waterbeleid is begin 2002 de Watertoets ingevoerd. Ruimtelijke plannen en besluiten kunnen leiden tot wateroverlast, een achteruitgaande waterkwaliteit, verdroging van natuurgebieden, enzovoort. De watertoets heeft als doel deze negatieve effecten te voorkomen en mogelijke kansen voor het watersysteem te benutten.
Het is een bestuurlijk instrument waarmee ruimtelijke plannen worden getoetst op de mate waarin ze rekening houden met het uitgangspunt dat water voldoende ruimte moet krijgen.
Daarmee is de watertoets de verbindende schakel tussen waterbeheer en ruimtelijke ordening. Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. De watertoets blijft onderdeel van de onderbouwing van een ruimtelijk plan.
De voorkeursvolgorde voor het bergen van hemelwater is:

  • 1. hergebruik voor huishoudelijke of bedrijfsdoeleinden;
  • 2. infiltratie in de (boven) grond;
  • 3. lozen op het oppervlaktewater;
  • 4. afvoeren via de riolering met een verbeterd gescheiden rioolstelsel.

De doelstelling voor nieuwbouwprojecten is om deze waterneutraal te realiseren.

Met betrekking tot andere wateraspecten waarmee rekening gehouden dient te worden, is de Wateratlas van de provincie Gelderland geraadpleegd.
Hieruit blijkt dat het plangebied valt onder de noemer stedelijk gebied waar kwel voorkomt. De bouwlocatie ligt op een hoogte van 7 m boven NAP. Hierdoor leidt de kwel niet tot wateroverlast. De gemiddelde grondwaterstand ligt op 200 tot 300 cm onder maaiveld. Het gebied is niet aangewezen als waterbergingsgebied of grondwaterbeschermingsgebied.

G e m e e n t e l i j k b e l e i d
De gemeente Harderwijk heeft samen met het Waterschap Veluwe het Waterplan 2005-2009 vastgesteld met als doel te werken aan het verbeteren van het water (oppervlakte water, grondwater en afvalwater). In het kader daarvan wil de gemeente alle nieuwbouw projecten zodanig uitvoeren dat geen negatieve effecten optreden voor de waterhuishouding. Voor een project als onderhavige nieuwbouw is daarbij met name het waterneutraal bouwen van belang. Dat betekent dat het hemelwater afkomstig van het te realiseren verharde- en bebouwde oppervlakte binnen het plan moet worden geborgen.

In de bijlagen is de berekening opgenomen van de benodigde berging. Hieruit blijkt dat er 255 m2 oppervlaktewater gerealiseerd moet worden om aan de vereisten te voldoen. Een andere mogelijkheid is het creëren van een Wadi of het infiltreren van het hemelwater middels infiltratie voorzieningen (kratten/kisten/doorlatend riool).

C o n c l u s i e
Er zijn geen waterhuishoudkundige belemmeringen die de realisering van het project in de weg staan. Wel is het noodzakelijk dat er waterbergend oppervlak wordt gecreëerd (wadi/oppervlaktewater) dan wel infiltratie van hemelwater wordt gerealiseerd.