Plan: | De Zwaluwhoeve |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00007-0002 |
Cultuur en ontspanning - Wellness (artikel 3)
Binnen deze bestemming worden alle bedrijfsactiviteiten van De Zwaluwhoeve geregeld. In het bijzonder gaat het om het regelen van de hoofdactiviteit wellness. Verder worden ook de hierbijbehorende functies en activiteiten geregeld, waarbij in ieder geval moet worden gedacht aan bedrijfsactiviteiten gericht op sauna en ontspanning, een hotel, sport- en fitnessvoorzieningen en horecafuncties. Voor wat betreft de goothoogte en bouwhoogte van gebouwen is in de regels een verwijzing gemaakt naar de plankaart. Een uitzondering vormt het hoofdgebouw. De bouwhoogte mag niet meer dan 8 m bedragen. Voor een deel, iets meer dan éénderde, is een iets hoger bouwhoogte van 9 m toegestaan. De gebruikelijke regel is dat gebouwen binnen het bouwvlak worden gebouwd. Hierop is een uitzondering gemaakt voor een aantal kleine gebouwen, zodat op het terrein een aantal voorzieningen gerealiseerd kunnen worden voor onder meer sauna en ontspanning, tot een maximaal oppervlak van 330 m2. Voor de bouwwerken, geen gebouwen zijnde geldt dat de bouwhoogte van vlaggenmasten, (licht-) masten en veiligheidsvoorzieningen niet meer dan 5 m mag bedragen. Vlaggenmasten zijn enkel toegestaan voor de voorgevel en naar de weg gekeerde zijgevel van het hoofdgebuw of het verlengde daarvan. Erf- en terreinafscheidingen mogen niet meer dan 3m bedragen.
Groen (artikel 4)
Deze bestemming regelt de groenvoorzieningen en beplanting en de daarbij behorende voorzieningen. Binnen deze bestemming is verder een parkeergelegenheid mogelijk gemaakt als overloopgebied van de andere parkeervoorzieningen binnen de bestemming Verkeer - Parkeerterrein. Voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde zijn de gebruikelijke regels opgenomen. Uitzondering hierop vormen vlaggenmasten. Deze zijn enkel mogelijk binnen de bestemming Groen voor zover deze grenst aan de straten Zuiderzeestraatweg en/of de Molenweg.
Maatschappelijk (artikel 5)
Binnen de bestemming zijn de functies: gezondheidszorg, jeugdzorg, voor- en naschoolse opvang, praktijkruimten en welzijnsinstellingen ondergebracht.
Verkeer – Parkeerterrein (artikel 6)
De parkeervoorzieningen op het terrein hebben deze bestemming gekregen.
Verkeer – Verblijfsgebied (artikel 7)
Deze verkeersbestemming betreft de gronden die van belang zijn voor (de aan te leggen) wegen, paden, parkeervoorzieningen en de daarbijbehorende voorzieningen.
Anti-dubbeltelregel (artikel 8)
Deze regel is opgenomen om een ongewenste verdichting van bebouwing te voorkomen. Dit zou zich kunnen voordoen wanneer een deel van een bouwperceel dat al bij de berekening van het maximale bebouwingspercentage was betrokken opnieuw bij zo'n berekening, maar nu ten behoeve van een ander bouwperceel, wordt betrokken.
Algemene gebruiksregels (artikel 9)
Voor de redactie van de gebruiksbepaling is de algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. In beginsel is de bestemmingsomschrijving van de betreffende bestemming bepalend. Voor het gehele plangebied is het gebruik (dan wel laten gebruiken) van gronden voor een seksinrichting als strijdig gebruik aangemerkt.
Algemene ontheffingregels (artikel 10)
Op basis van artikel 3.6 Wro is aan burgemeester en wethouders een ontheffingsbevoegdheid toegekend voor een aantal met name genoemde vrijstellingen.
Wanneer de plankaart licht afwijkt van de werkelijke afmetingen in het terrein kunnen burgemeester en wethouders vrijstelling verlenen van het plan. De regeling geeft de voorwaarden aan waaronder een dergelijke ontheffing kan worden verleend.
Ook afwijkingen (maximaal 10%) van de in de planregels opgenomen of op de plankaart aangegeven afmetingen kunnen met behulp van deze algemene ontheffingregel mogelijk worden gemaakt. Deze ontheffing geldt niet voor aanbouwen, uitbouwen en bijgebouwen.
Algemene wijzigingsregels (artikel 11)
Binnen deze bestemming is een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen, die het mogelijk maakt het plan op (ondergeschikte) onderdelen te wijzigen. Binnen dit artikel is een afwegingskader aangegeven, alvorens tot wijziging van het bestemmingsplan kan worden overgegaan.
Overgangs- en slotregels
In het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is een algemeen geldende regeling opgesteld, die in elk bestemmingsplan moet worden opgenomen. Gekozen is voor een regeling in een aantal standaardbepalingen. De eerste standaardbepaling heeft betrekking op het overgangsrecht ten aanzien van bouwmogelijkheden, de tweede op het overgangsrecht ten aanzien van (andere) gebruiksmogelijkheden van de grond (gebruik in enge zin). Deze onderscheiding is klassiek binnen het ruimtelijk bestuursrecht. Gekozen is voor een zo min mogelijk uiteenlopende aanpak van beide onderdelen van het overgangsrecht in bestemmingsplannen, ten aanzien van de peildatum. Dat is het tijdstip dat als ijkpunt wordt aangehouden bij de vaststelling van de feitelijke en juridische situatie waarvan zal worden uitgegaan bij het vaststellen van de uit het overgangsrecht ten aanzien daarvan voortvloeiende rechten en verplichtingen. In beide artikelen is als peildatum gekozen voor het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan waarvoor het overgangsrecht geldt. Voor een verdere interpretatie van het overgangsrecht wordt verwezen naar de Memorie van toelichting bij het Bro.