Geluid werkt door in veel beleidsterreinen, zoals ruimtelijke ordening en verkeer en vervoer. Vrijwel elke ruimtelijke ontwikkeling heeft consequenties voor het geluid, terwijl omgekeerd, geluidswetgeving consequenties heeft voor veel ruimtelijke ontwikkelingen. Het al vroeg in de planontwikkeling als een ontwerpvariabele meenemen van milieuaspecten kan helpen te voorkomen dat er nieuwe geluidknelpunten ontstaan of dat ruimtelijke plannen achteraf moeten worden bijgesteld of afgeblazen.
Geluid en gezondheid
Blootstelling van bewoners aan bronnen zoals verkeerslawaai of industriegeluiden kan leiden tot
hinder, slaapverstoring en een verhoging van de hartslag. Als gevolg van deze effecten kunnen
verschillende gezondheidsproblemen ontstaan zoals stress en depressie, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, slaapgebrek en verminderde werk- en leerprestaties. Behalve dat dit inhoudt dat er sprake is van individuele gezondheidsschade leidt dat ook tot hogere materiële en immateriële kosten voor onze samenleving door vroegtijdige sterfte, een hogere gezondheidszorgconsumptie en verminderde productiviteit.
Geluidhinder
Hinder is een verzamelterm voor allerlei negatieve reacties op geluid, zoals ergernis, ontevredenheid, boosheid, teleurstelling en ongerustheid. Hinder wordt gemeten met een vragenlijst. De mate waarin iemand zich gehinderd voelt hangt samen met de blootstelling aan geluid. Daarnaast spelen ook individuele eigenschappen een rol, zoals geluidgevoeligheid, angst voor en houding ten opzichte van de geluidbron.
Bij welke niveaus zijn gezondheidseffecten waargenomen?
Effecten op de gezondheid worden bestudeerd bij geluidniveaus vanaf 40 dB(A). Bij ouderen, zieken, jonge kinderen en mensen die gevoelig zijn voor geluid kunnen ook bij lagere geluidniveaus al effecten optreden.
Geluidproductieplafonds
Op 1 juli 2012 is de invoering van geluidproductieplafonds voor de Rijksinfrastructuur (als een
nieuw hoofdstuk 11 Geluid Wet milieubeheer) in werking getreden. De inwerkingtreding is geregeld via een "Besluit tot inwerkingtreding van de invoering geluidproductieplafonds" (Staatsblad 2012, nr. 268). De per 1 juli 2012 geldende wettekst van hoofdstuk 11 Geluid Wet milieubeheer is geregeld via drie wetten:
- Wijziging van de Wet milieubeheer in verband met invoering geluidproductieplafonds (Staatsblad nr. 266)
- Invoeringswet geluidproductieplafonds (Staatsblad nr. 267)
- Reparatiewet diverse wetten op het terrein van l&M (Staatsblad 2012, nr. 114)
-
De nieuwe wetgeving voor de aanleg en wijziging van hoofdwegen en hoofdspoorwegen is
vastgelegd in hoofdstuk 11 Wet milieubeheer, het Besluit geluid milieubeheer en in enkele inisteriële regelingen. Bij bouwen langs hoofdwegen en hoofdspoorwegen blijft de Wet eluidhinder gelden, maar moet bij de berekening van de geluidbelasting gebruik gemaakt worden an de (bron)gegevens uit het Geluidregister.
Wet geluidhinder
Op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) ligt rond iedere (spoor)weg een zone, behalve rond
woonerven en 30 kilometerwegen. In de Wgh is geregeld dat bij een bestemmings-planwijziging een akoestisch onderzoek de gevolgen voor geluidgevoelige objecten binnen de zone in beeld moet brengen. Uitgangspunt is dat voor alle woningen binnen de zone de voorkeursgrenswaarde van 48 dB voor wegverkeer wordt gerealiseerd of 55 dB vanwege het spoor.
Bij hogere waarden moet uit akoestisch onderzoek blijken welke maatregelen nodig zijn om wel
aan de voorkeursgrenswaarde te voldoen. Als de geluidbelasting niet kan worden teruggebracht
tot de ten hoogste toelaatbare waarde, kunnen burgemeester en wethouders een hogere waarde verlenen tot de maximale ontheffingswaarde. De maatregelen moeten dan aantoonbaar onvoldoende doeltreffend zijn of overwegende bezwaren ontmoeten van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard. Tevens dient bij het verlenen van een hogere waarde rekening gehouden te worden met cumulatie van geluid en beoordeeld worden of sprake is van een aanvaarbare geluidbelasting.
Wet milieubeheer
In de situatie waarin sprake is van bestaande bedrijven met een milieuvergunning, dan zijn de
verleende geluidniveaus leidend voor het bepalen of nieuwbouw van geluidgevoelige objecten
mogelijk is. In principe mag een bedrijf niet in zijn activiteiten beperkt worden door de nieuwbouw.
De normen die zijn vastgelegd in een vergunning verschillen per bedrijf. De situatie dient per bedrijf beoordeeld te worden.
Bouwbesluit
In het Bouwbesluit 2012 zijn voorschriften opgenomen uit het oogpunt van gezondheid, die gelden
voor nieuw te bouwen woningen. Hieronder valt bescherming tegen geluid van buiten, zoals wegverkeer-, industrie- en spoorweg lawaai. Woningen moeten op grond van afdeling 3.1.
(Bescherming tegen geluid van buiten, nieuwbouw), voldoen aan een binnenwaarde van 35 dB(A)
bij industrielawaai, of 33 dB bij weg- of spoorweglawaai als er een hogere waarde is vastgesteld.
Milieuzonering
Naast de geluidscontouren van weg en spoor, zijn ook de milieucontouren inzichtelijk gemaakt.
Hierbij is uitgegaan van handreiking van de VNG 'bedrijven en milieuzonering' (2009). Aanwezige
bedrijfsactiviteiten worden in het bestemmingsplan ingeschaald volgens deze staat. Het omliggende gebied wordt op twee manieren beschouwd, te weten:
o rustige woonwijk: voor het woongebied ten zuiden van het bedrijventerrein;
o gemengd gebied: voor de woningen die langs de randen van het bedrijventerrein
aanwezig zijn.
Op deze locatie is bedrijf tot en met de categorie 2 toegestaan. Voor nieuwe woningen en andere geluidgevoelige objecten binnen het gebied "rustige woonwijk" geldt dan een afstand van 30 meter, indien sprake is van gemengd gebied kan volstaan worden met een afstand van minimaal 10 meter.
‘Een gemengd gebied is een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen komen andere functies voor zoals winkels, horeca en kleine bedrijven. Ook lintbebouwing in het buitengebied met overwegend agrarische en andere bedrijvigheid kan als gemengd gebied worden beschouwd.’ (VNG brochure 2009)
In deze situatie is sprake van een gemengd gebied. Dit betekent dat de maximale afstand 10 meter bedraagt, dit wordt ruimschoots gehaald.
Dit wijzigingsplan voorziet niet in een bedrijfswoningen of andere gevoelige bestemmingen. Geluid is geen belemmering voor de totstandkoming van deze bedrijfslocatie.
Conclusie
Het aspect geluid vormt geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van dit plan.