direct naar inhoud van 6.3 Agenda
Plan: Structuurvisie Groene Zoom
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0233.SVgroenezoom-0403

6.3 Agenda

Binnen deze paragraaf wordt voor de gemeenten aangegeven wat de maatregelen zijn die genomen moeten worden. Daarnaast wordt aangegeven op welke termijn het een en ander zou kunnen worden gerealiseerd. Daarnaast is een belangrijk aandachtspunt is de rol van de gemeenten binnen de uitvoering.

Ten behoeve van de realisering van nieuwe functies in het gebied en het tegengaan van ongewenste functies moeten voor het hele gebied één of meerdere bestemmingsplan(nen) worden gemaakt. De voorkeur gaat uit naar zo min mogelijk plannen. Het argument om het gebied in deelgebieden te knippen is enerzijds omdat iedere gemeente haar eigen bestemmingsplannen dient vast te stellen en anderzijds om de snelheid van ontwikkeling te bevorderen.

6.3.1 Harderwijk

In principe worden de functies in het gebied van de gemeente Harderwijk in één bestemmingsplan geregeld. Mocht er aanleiding zijn om het gebied te delen om daarmee het ene deel van het gebied niet te frustreren met de te nemen drempels in het andere gebied dan zal de gemeente dit doen. Een aantal maatregelen moet worden uitgevoerd. Deze maatregelen worden naar rato toegerekend aan initiatiefnemers in het gebied waarbij de criteria van proportionaliteit, profijt en toerekenbaarheid gelden. De volgende maatregelen dragen bij aan de verwezenlijking van deze visie voor één of meerdere deelgebieden of voor het gehele plangebied:

  • Het gebied kan bijvoorbeeld geknipt worden in een deel waar wel invloed op het leefgebied van de das is vastgesteld (in ieder geval deelgebied A en B) en een deel waar het leefgebied niet wordt beïnvloed. In het gebied leeft een dassenpopulatie. Voor dat er in het westelijk deel kan worden begonnen met de uitvoering dient eerst een compensatieplan te worden opgesteld. In dit plan moet een pakket van maatregelen worden opgenomen dat moet waarborgen dat het aantal dassen dat leeft in het gebied minimaal in stand wordt gehouden. Dit plan is tevens van groot belang (voorwaarde) voor de ontwikkeling van Drielanden-West.
  • Voorlopig is het streven om in deelgebied C brinken te realiseren. In de overige deelgebieden worden met voornamelijk particuliere eigenaren afspraken gemaakt om wensen van algemeen belang te combineren met particuliere belangen om zodoende tot ontwikkeling van het gebied te komen.
  • De langzaamverkeerroute en het openhouden van de groene gebieden, alsmede de maatregelen voor het behouden en versterken van het groene karakter wordt toegerekend aan alle initiatiefnemers in het plangebied.
  • Verkeersremmende maatregelen ten behoeve van de ontsluiting van nieuwe rode ontwikkelingen wordt toegerekend aan de initiatiefnemers. Dat wil niet zeggen dat de maatregel altijd wordt getroffen bij de aansluiting van de lanen op de Horloseweg en Fokko Kortlanglaan. Vanuit verkeerstechnische overwegingen wordt bepaald welke plaats het meest geschikt is voor een verkeersremmende maatregel.
  • Voor het werklandschap in deelgebied F wordt een beeldkwaliteitsplan opgesteld in samenhang met het bestemmingsplan dat de bijzondere kenmerken van het gebied vastlegt.

Onzekerheden

Wanneer duidelijk is waar nieuwe woningen worden gesitueerd moet er nog bodemonderzoek worden verricht en zonodig de grond worden gesaneerd. Daarnaast moet een inventariserend onderzoek verricht worden naar nieuwe ontwikkelingen in relatie tot bestaande functies in verband met externe veiligheid in verband met de hoofdgastransportleiding.

6.3.2 Ermelo

Tussen de spoorlijn en de Harderwijkerweg in deelgebied F wordt een werklandschap gerealiseerd. Afhankelijk van de soort bedrijvigheid wordt onderzoek verricht ten aanzien van de bestaande woonfuncties en de grens van de bebouwde kom.

In deelgebied G tussen de spoorlijn en camping De Hanenburg ten zuiden van de Fokko Kortlanglaan worden incidentele invulling met woningen met kleinschalige activiteit als gewenste ontwikkeling gezien. Deze zone is de rand van het nog te ontwikkelen bedrijventerrein De Driehoek en dient als overgangszone naar het recreatieve uitloopgebied Groene Zoom.