Plan: | Structuurvisie Groene Zoom |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.SVgroenezoom-0403 |
Zoals in hoofdstuk 1 al is geformuleerd is de centrale doelstelling voor het gebied:
"Het realiseren van een samenhangend en aantrekkelijk vormgegeven stedelijk uitloopgebied tussen Ermelo en Harderwijk, waarbij het groene karakter overheerst en waarin rode elementen op een verantwoorde manier worden ingepast binnen dit groene kader."
De visie, om bovenstaand doel te bereiken, is:
De gemeenten Ermelo en Harderwijk willen daarom het gebied haar landelijke karakter laten behouden. Het landschappelijk raamwerk geeft de kaders aan waarbinnen ontwikkelingen mogelijk zijn. De op de visiekaart aangegeven groene open ruimten kunnen een recreatieve functie krijgen. Daaronder wordt ook verstaan het hobbymatig houden van dieren. Daarnaast is het belangrijk dat het gebied niet verder versnipperd raakt. Het is daarom de visie van beide gemeenten dat het gebied voor bestaande en nieuwe bewoners ontsloten blijft via de Fokko Kortlanglaan en Horloseweg. Om het gebied recreatief te kunnen gebruiken wordt er naar gestreefd in oost-west richting een langzaam verkeerroute te realiseren. Dit pad moet geschikt zijn als fiets- en wandelpad waaraan een aantal picknickplaatsen (indicatief aangegeven op de visiekaart) worden aangelegd alsmede diverse recreatieve functies al dan niet door initiatiefnemers in het gebied ontwikkeld.
De rode ontwikkelingen betreft een beperkt aantal nieuwe woningen. Rode ontwikkelingen worden slechts daar toegestaan waar zij tevens bijdragen aan een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. De wijze waarop dat gebeurt staat beschreven in paragraaf 4.4.1.1. Deze woningen worden ontsloten door zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande lanen met bomenrijen. Rode ontwikkelingen worden zo goed mogelijk in het landschap ingepast waarbij monumentaal groen wordt ontzien. Naast of in plaats van woningen is het ook denkbaar dat een bepaald zorgconcept een plaats krijgt in de Groene Zoom. Ten slotte is het passend dat bebouwing noodzakelijk voor recreatieve voorzieningen mogelijk is. In het bestemmingsplan met beeldkwaliteitsparagraaf zal worden vastgelegd waar en hoe dat precies zal gebeuren. Op de visiekaart is indicatief aangegeven welke locaties in aanmerking komen voor rode ontwikkelingen.
De provincie verstaat onder werklandschappen als een integrale (her)ontwikkeling van de werkfunctie in combinatie met andere functies. Bij een werklandschap wordt de relatie gelegd tussen de werkfunctie en de directe omgeving en landschap. Een integrale gebiedsvisie moet onderdeel uitmaken van de plannen voor een werklandschap. In deze gebiedsvisie moet de samenhang tussen de verschillende functies worden geschetst. Er moet sprake zijn van een substantiële menging van functies. Er is sprake van zorgvuldig ruimtegebruik, een goede landschappelijke inpassing alsmede aandacht voor de esthetische vormgeving (middels een beeldkwaliteitsplan en stedenbouwkundig ontwerp). Indien er sprake is van een combinatie van wonen en werken dient een werklandschap goed ontsloten te zijn middels openbaar vervoer. Kenmerken van een werklandschap zijn:
Het gebied ten oosten van de spoorbaan Zwolle-Amersfoort dient een hoogwaardig groen werklandschap te worden. Werklandschappen worden gekenmerkt door een menging van de functie werken met verschillende andere functies als wonen, recreatie en natuur. Gemengde werkgebieden zijn in de eerste plaats bedoeld voor mengbare bedrijfsactiviteiten zoals aangegeven in de "Voorbeeld Staat van Bedrijfsactiviteiten Functiemenging" (VNG Bedrijven en Milieuzonering, maart 2009). Daarnaast dient het gebied een voorbeeld functie te vertolken op het gebied van duurzaamheid en zuinig energieverbruik. Kleinschalige niet milieubelastende bedrijven worden in een groene setting vormgegeven waarbij duidelijk naar voren moet komen dat er sprake is van een bijzonder bedrijventerrein. Bedrijfswoningen zijn toegestaan mits aan milieunormen wordt voldaan.
De in het landschappelijk raamwerk aangegeven scharnierpunten op strategische plaatsen in de Groene Zoom hebben een functie als markering van de Groene Zoom waarbij het kasteel (buiten het plangebied) het beginpunt aan de westzijde markeert. Camping Hanenburg markeert de knik in de Fokko Kortlanglaan. Het scharnierpunt bij de Kolbaanweg betekent het einde van het westelijk deel van de Groene Zoom en is geschikt als start-, eind- of rustpunt. Een horeca met leisure-activiteit kan de recreatieve functie van het gebied versterken. Het scharnierpunt aan de Harderwijkerweg moet het bijzondere karakter benadrukken van het werklandschap.
Om dit te kunnen toetsen zijn hierna uitgangspunten en criteria geformuleerd waaraan deze dienen te voldoen. Daarnaast is in het programma aangegeven waarin keuzes over functies, locaties en ruimtebehoefte zijn weergegeven. Op de plankaart zijn de locaties aangegeven waar sprake is van scharnierpunten en werklandschappen. Het hele gebied is recreatief uitloopgebied. Daar dient over te worden opgemerkt dat het gebied ten oosten van de spoorbaan fysiek dusdanig gescheiden is van het westelijk deel dat daar vrijwel geen sprake kan zijn van een recreatief uitloopgebied. Wel zal dit gebied door vormgeving en inrichting duidelijk herkenbaar moeten zijn als deel van de Groene Zoom.