direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Parkeernormen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0233.BPparkeernormen-0501

Toelichting

COLOFON    
Contactpersoon gemeente Ermelo:   Dhr. S. Visser  
Contactpersoon Buro SRO:   Dhr. M. Geerts, www.buro-sro.nl, vestiging Arnhem  

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

De gemeente Ermelo heeft nieuw parkeerbeleid vastgesteld. Op basis daarvan is een Nota Parkeernormen opgesteld. Voorheen kon de juridische verankering van parkeernormen worden geborgd via de bouwverordening. Door wijzigingen in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dient de juridische borging van dit parkeerbeleid nu te gebeuren via het bestemmingsplan. Om deze reden is voor het gehele grondgebied van de gemeente Ermelo een partiële herziening opgesteld, die aanvullend geldt op de vigerende bestemmingsplannen.

Via voorliggend document wordt gemotiveerd hoe het parkeerbeleid juridisch wordt geborgd en waarom dat kan volgens de Wet ruimtelijke ordening (Wro).

1.2 Ligging en begrenzing

Voorliggend plan omvat het gehele grondgebied van de gemeente Ermelo. Op navolgende afbeelding is de gemeentegrens te zien van de gemeente Ermelo.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPparkeernormen-0501_0002.png"

Begrenzing gemeente Ermelo (Google maps)

1.3 Werkwijze en opzet van toelichting

Voorliggend plan voorziet in de juridische borging van de gemeentelijke parkeernormen. Met vaststelling van dit plan worden de parkeernormen van toepassing verklaart voor alle geldende bestemmingsplannen binnen de gemeente Ermelo, met uitzondering van het bestemmingsplan "Burgemeester Langmanstraat e.o.".

Voor de toelichting betekent het bovenstaande dat dit bestemmingsplan een andere opzet kent dan gebruikelijk. Aspecten zoals de beleidskaders en de uitvoerbaarheid met betrekking tot milieuaspecten zijn niet van toepassing op dit plan en komen dan ook niet ter sprake. In de toelichting wordt wel ingegaan op de juridische planopzet (hoofdstuk 2) en de planprocedure (hoofdstuk 3).

Hoofdstuk 2 Juridische planopzet

2.1 Inleiding

Door de doelstelling van dit plan, zie het vorige hoofdstuk, is ook de juridische planopzet net even anders dan van een meer regulier bestemmingsplan. Voor de regels zelf wordt waar mogelijk wel aangesloten bij de reguliere indeling. De regels van voorliggend bestemmingsplan zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

1. Inleidende regels;

2. Bestemmingsregels;

3. Algemene regels;

4. Overgangs-, en slotregels.

De inhoud van deze hoofdstukken is soms wat beperkt en / of kent niet meer dan verwijzingen naar onderliggende bestemmingsplannen en / of het parkeerbeleid zelf.

2.2 Planspecifiek

Algemene achtergrond

Door een aanpassing van het Besluit ruimtelijke ordening kan, op basis van artikel 3.1.2 lid 2 sub a van het Bro kan een bestemmingsplan regels bevatten waarvan de uitleg bij de uitoefening van een daarbij aangegeven bevoegdheid, afhankelijk wordt gesteld van beleidsregels. Van belang daarbij is dat het algemeen gekende en geaccepteerde beleidsregels zijn.

Het voordeel van deze benadering is dat de beleidsregel zelf direct juridisch verankert is via het bestemmingsplan én dat betekent dat, als de beleidsregel wordt aangepast, die vanzelf óók veranderd is in het daarvoor (!) opgestelde bestemmingsplan. Het aanpassen van de regeling zelf, in deze dus het toepassen van de parkeernormen en de afwijkingsregeling (zie hierna) vraagt wel een aanpassing van het bestemmingsplan.

Parkeernormen

Via voorliggend plan wordt het naleven van de gemeentelijke parkeernormen (zie bijlage 1) verplicht gesteld. De parkeernorm is gebaseerd op kencijfers van het C.R.O.W. In deze kencijfers is een range aangegeven waarbinnen een parkeernorm kan worden gekozen. De parkeernota geeft aan hoe binnen de gemeente Ermelo gekomen is tot de precieze normen en tot de precieze toerekening van bezettingsgraden, wijze waarop het laden en lossen moet worden vormgegeven etc. (zie daartoe de Parkeernota in bijlage 1). Ook het fietsparkeren bij winkels, scholen en andere voorzieningen maakt onderdeel uit van de regeling.

Voorwaardelijke verplichting & gebruik

Het voorzien in de juiste en voldoende parkeervoorzieningen is een voorwaardelijke verplichting. Dat betekent dat het niet alleen getoetst wordt op het moment dat een vergunning wordt verleend maar dat daarna ook voorzien moet worden in de juiste instandhouding van de voorzieningen.

De behoefte aan parkeervoorzieningen komt voort uit het gebruik van gronden en opstallen. Het is daarmee een 'gebruiksregeling' en niet een bouwbepaling. Dat betekent dat er aan moet worden voldaan ongeacht of er (al dan niet vergunningplichtig) gebouwd wordt.

Afwijken

Het gemeentelijke Parkeerbeleid is zo goed mogelijk afgestemd op de gemeentespecifieke situatie. Daarbij is onderscheid gemaakt naar vier verschillende gebieden met eigen normen (het centrum van Ermelo, de overige gebieden van de kern Ermelo, de overige dorpskernen en het buitengebied). Toch kan het bij plan- en / of locatiespecifieke redenen zijn dat de norm te streng is. Daarom kan afgeweken worden van de norm. Het kàn zijn dat gezien het specifieke gebruik de norm lager kan zijn, of dat er meer dan voldoende parkeerplaatsen in het openbaar gebied zijn die aangewend mogen worden (en dat het dus onnodig is om te eisen dat de parkeerplaatsen op eigen terrein aangelegd worden). Daarnaast kan soms afgeweken worden van de norm middels het storten van een bijdrage in een parkeerfonds. Bij herontwikkelingsopgave kan het ook zo zijn dat op de planlocatie volgens de huidige parkeernormen al een tekort is. Het is lang niet altijd mogelijk om dat tekort bij de herontwikkeling volledig op te lossen. Ook dan kan afgeweken worden.

Afwijken vraagt altijd maatwerk. Daarom is een goede motivering nodig op het moment dat afgeweken wordt. Uit deze motivering moet ondermeer blijken waarom afgeweken wordt van de normen en waarom de ruimtelijke kwaliteit per saldo niet in het geding is.

Hoofdstuk 3 Procedure

3.1 Algemeen

Bij de voorbereiding van een (voor)ontwerp bestemmingsplan dient overleg te worden gevoerd als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro. Op basis van het eerste lid van dit artikel wordt overleg gevoerd met waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Voor wat kleinere plannen kan, in overleg, afgezien worden van dit overleg.

Een ontwerpbestemmingsplan dient conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Na vaststelling door de Raad wordt het vaststellingsbesluit bekend gemaakt. Het bestemmingsplan ligt na bekendmaking 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid voor belanghebbenden beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Het bestemmingsplan treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als er geen beroep is ingesteld. Is er wel beroep ingesteld dan treedt het bestemmingsplan ook in werking, tenzij naast het indienen van een beroepschrift ook om een voorlopige voorziening is gevraagd. De schorsing van de inwerkingtreding eindigt indien de voorlopige voorziening wordt afgewezen. De procedure eindigt met het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

3.2 Verslag vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro

Voor dit plan is geen vooroverleg nodig. Het plan voorziet uitsluitend in een juridische borging van de gemeentelijke parkeernormen.

3.3 Verslag inspraak ex artikel 3.1.6 Bro

De maatschappelijke haalbaarheid dient in het kader van artikel 3.1.6 Bro verslagen te worden. Voor dit plan is geen inspraak nodig. Het plan voorziet uitsluitend in een juridische borging van de gemeentelijke parkeernormen. Om deze reden is het plan direct als ontwerp ter inzage gelegd.

3.4 Verslag zienswijzen

In bijlage 1 wordt verslag gedaan van de zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan en de gemeentelijke reactie hierop.

3.5 Vaststelling en Raad van State

Na vaststelling is beroep aangetekend bij de Raad van State. De uitspraak, welke in bijlage 2 is in te zien, heeft geleidt tot enkele aanpassingen welke in voorliggend plan zijn doorgevoerd.