In de Ruimtelijke Verordening Gelderland, eerste herziening die op 27 juni 2012 door Provinciale Staten is vastgesteld, stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw.
Het plangebied ligt tegen het bestaand bebouwd gebied aan. In artikel 2.6 van de verordening is opgenomen dat nieuwe bebouwing tevens mogelijk gemaakt kan worden buiten de aangewezen gebieden, indien in de toelichting bij het bestemmingsplan wordt aangetoond dat sprake is van een ontwikkeling die redelijkerwijs niet kan worden gerealiseerd binnen de aangewezen gebieden en indien deze ontwikkeling bijdraagt aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.
Voor een groot deel van het plangebied geldt volgens het vigerend bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid van bedrijven naar wonen. Met voorliggend plan wordt een bestaand, leegstaand bedrijfspand gesloopt en daarvoor in de plaats komen nieuwe woningen. Het plangebied betreft een bosrijk gebied met recreatiewoningen en gewone woningen. Nieuwe woningen is beter passend in het gebied dan bedrijvigheid. Met voorliggend plan treedt een verbetering van het gebied op.